Μεγάλη Νήσος της Γης του Πυρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 54°10′S 68°30′W / 54.167°S 68.500°W / -54.167; -68.500

Μεγάλη Νήσος Γη του Πυρός
Χάρτης του μεγάλου νησιού του αρχιπελάγους.
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΑτλαντικός Ωκεανός
Ειρηνικός Ωκεανός
Συντεταγμένες54°S 69°W / 54°S 69°W / -54; -69 (Μεγάλη Νήσος Γη του Πυρός)
ΑρχιπέλαγοςΓη του Πυρός
Χερσαία έκταση47.992 km2
Υψόμετρο2.568-2.580 (ΜΣΘ) μ
Υψηλότερη κορυφήΌρος Σίπτον[1][2] (Monte Shipton)
Διοικητική διαχείριση
Αργεντινή Αργεντινή
ΕπαρχίαΓη του Πυρός, Ανταρκτική και Νήσοι Νότιου Ατλαντικού
ΠρωτεύουσαΟυσουάια
ΠεριφέρειαΜαγαγιάνες και Χιλιανή Ανταρκτική
ΠρωτεύουσαΠορβενίρ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Άποψη του μεγάλου νησιού της Γης του Πυρός, του κύριου νησιού του αρχιπελάγους.

Η Μεγάλη Νήσος της Γης του Πυρός (ισπανικά: Isla Grande de Tierra del Fuego‎‎) είναι το κύριο νησί στο νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής, από την οποία διαχωρίζεται μέσω του Πορθμού του Μαγγελάνου.

Αυτό το νησί μοιράζεται μεταξύ της Αργεντινής και της Χιλής. Το δυτικό τμήμα (61.4%) του νησιού (29,484.7 τ.χλμ) ανήκει στη Χιλή και αντιστοιχεί κυρίως στην επαρχία Γης του Πυρός (περιφέρεια Μαγαγιάνες και Χιλιανής Ανταρκτικής) και το υπόλοιπο στην επαρχία Χιλιανής Ανταρκτικής (επίσης στην προαναφερθείσα περιφέρεια). Το ανατολικό τμήμα (38.6%) του νησιού (18,507.3 τ.χλμ) ανήκει στην Αργεντινή και αντιστοιχεί στην επαρχία Γης του Πυρός, Ανταρκτικής και Νήσων Νοτίου Ατλαντικού.

Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών αποφασίστηκαν το έτος 1881 και ακολουθούν τον μεσημβρινό 68°36′38″ δυτικά, από το ακρωτήριο Εσπίριτου Σάντο (Cabo del Espíritu Santo) στον Ατλαντικό έως το ανατολικό-δυτικό κανάλι Μπιγκλ. Τα νησιά Λένοξ, Πίκτον, Νουέβα καθώς και πολλά μικρά νησιά στο στόμιο του καναλιού αμφισβητούνται μεταξύ των δύο δημοκρατιών.[3] Η νήσος αποτελεί την μεγαλύτερη μάζα γης του αρχιπελάγους Γη του Πυρός (Τιέρα ντελ Φουέγκο).

Με συνολική επιφάνεια 47.992 τ. χλμ αποτελεί το μεγαλύτερο νησί της Νοτίου Αμερικής καθώς και το 29ο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο. Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις οι οποίες και ανήκουν στην Αργεντινή είναι η Ουσουάια και το Ρίο Γκράντε. Άλλες πόλεις είναι οι Τόλουιν, Πορβενίρ, Κάμερον and Σέρο Σομπρέρο. Στην πλευρά της Αργεντινής, η επαρχία της Γης του Πυρός έχει σύμφωνα με την απογραφή του 2010, 127.205 κατοίκους, ενώ η Χιλιανή πλευρά, παρόλο που καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκταση, έχει μόνο 6.656 κατοίκους (2012).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νήσος της Γη του Πυρός έχει ανατολικά τον Ατλαντικό Ωκεανό, στα βορρά και δυτικά τον Πορθμό του Μαγγελάνου ενώ στο νότο και νοτιοδυτικά συναντάται με μία σειρά φιόρδ και καναλιών τα οποία οδηγούν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Χαρακτηριστικό της βορειοανατολικής ακτής είναι ο κόλπος του Σαν Σεμπαστιάν. Στο νότο υπάρχει το κανάλι Μπιγκλ, κι ακόμη νοτιότερα μια συστάδα νησιών που ανήκει στη Χιλή. Στα δυτικά του νησιού υπάρχει ο κόλπος Ινουτίλ και το φιόρδ Αλμιραντάθγκο.

Το νοτιοδυτικό μέρος του νησιού, ανάμεσα στο φιόρδ Αλμιραντάθγκο και το κανάλι Μπιγκλ εκτείνεται δυτικά καταλήγοντας στην χερσόνησο Μπρέκνοκ του Ειρηνικού ωκεανού, μια ορεινή περιοχή γεμάτη εσοχές στην ακτογραμμή της. Εκεί δεσπόζει η οροσειρά Δαρβίνος που αποτελεί περιοχή των ευρύτερων Άνδεων και ανήκει εξ ολοκλήρου στην Χιλή. Το μεγαλύτερο μέρος του τμήματος αυτού του νησιού ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Αλμπέρτο ντε Αγκοστίνι της Χιλής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Tierra Del Fuego». WorldAtlas (στα Αγγλικά). 24 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023. 
  2. «Isla Grande de Tierra del Fuego _ AcademiaLab». academia-lab.com. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023. 
  3. «Tierra del Fuego, archipelago, South America». Encyclopedia Britannica.