Μέιτζορ Λιγκ Σόκερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μέιτζορ Λιγκ Σόκερ
Ίδρυση13 Δεκεμβρίου 1993[1]
Χώρα ΗΠΑ
ΠεριφέρειεςΑνατολική Περιφέρεια
Δυτική Περιφέρεια
Αριθμός ομάδων20
Επίπεδο1 (ΗΠΑ), 1 (Καναδάς)
Τοπικά κύπελλαΌπεν Καπ ΗΠΑ
Κανέιντιαν Τσάμπιονσιπ
Προκρίνει σεΤσάμπιονς Λιγκ
Τρέχων κάτοχοςΠλέι-οφ:
Λος Άντζελες (1ος τίτλος)
Περισ. κατακτήσειςΠλέι-οφ:
Λος Άντζελες Γκάλαξι (5)
Κανονική διάρκεια:
Ντι Σι Γιουνάιτεντ
Λος Άντζελες Γκάλαξι
(4 έκαστη)
Τηλεοπτική κάλυψηΑνάλογα με κάθε χώρα
Ιστοσελίδαmlssoccer.com
2017
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τη διοργάνωση

Η Μέιτζορ Λιγκ Σόκερ[2] (ΜΛΣ,[3] αγγλικά: Major League Soccer, MLS) είναι η διοργανώτρια αρχή[4] του ομώνυμου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το οποίο συγκεντρώνει τις κορυφαίες ομάδες του αθλήματος σε ΗΠΑ και Καναδά. Υπό τη σκέπη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών, το πρωτάθλημα αποτελείται από 20 ομάδες (17 από τις ΗΠΑ και 3 από τον Καναδά).

Η MLS ιδρύθηκε το 1993 ως τμήμα της υποψηφιότητας των ΗΠΑ για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994.[5] Αντί να αποτελεί μία ένωση ανεξάρτητων ιδιόκτητων ομάδων, η MLS αποτελεί μία ενιαία οντότητα, όπου η κάθε ομάδα έχει ως ιδιοκτήτες της και διοικείται από όσους επενδύουν στο πρωτάθλημα.[6] Το "κλειστό" καταστατικό μελών του πρωταθλήματος το καθιστά ένα από τα ελάχιστα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που να μην ισχύει ο υποβιβασμός και ο προβιβασμός. Η πρώτη σεζόν έλαβε χώρα το 1996 και ξεκίνησε με 10 ομάδες. Σήμερα, οι σεζόν του πρωταθλήματος διαρκούν από από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο, με κάθε ομάδα να δίνει συνολικά 34 αγώνες στην κανονική περίοδο (regular season).

Ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν στα πλέι-οφς (MLS Cup Playoffs) των τελικών (postseason) είναι δέκα και αναμετρώνται μεταξύ τους για την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή, το MLS Cup. Είναι ένα από τα λίγα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στον κόσμο που δεν υφίσταται το σύστημα ανόδου-υποβιβασμού.

Σύστημα διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κανονική περίοδος της MLS εκτείνεται από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο, με τις 29 ομάδες της να δίνουν 34 αγώνες η καθεμία, κατά διάρκειά της.[7] Οι ομάδες είναι χωρισμένες σε Ανατολική και Δυτική Περιφέρεια. Στη μέση της σεζόν οι ομάδες κάνουν έναν διάλειμμα για χάρη του ετήσιου θεσμού του All-Star Game, έναν φιλικό αγώνα μεταξύ της ομάδας επιλέκτων του πρωταθλήματος και μία ομάδα από άλλο πρωτάθλημα. Με το πέρας της κανονικής περιόδου, η ομάδα με το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών βραβεύεται με το Supporters' Shield. Έπειτα από την κανονική διάρκεια ακολουθούν τα πλέιοφς, όπου συμμετέχουν 10 ομάδες και τα οποία τερματίζονται με τον τελικό των πλέιοφς του πρωταθλήματος, με σκοπό την κατάκτηση του MLS Cup.[8]

Το MLS έχει, αυτόματα, τρεις θέσεις για εκπροσώπους του στο ΚΟΝΚΑΚΑΦ Τσάμπιονς Λιγκ, τουλάχιστον όσο αφορά τις αμερικάνικες ομάδες, με μία πρόσθετη θέση να είναι διαθέσιμη για τον νικητή του Όπεν Καπ. Οι καναδικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τη μοναδική θέση που έχει η χώρα τους για εκπροσώπους της μέσω του Καναδικού Πρωταθλήματος.

Για την σεζόν 2012–13 του CONCACAF Champions League, οι προκριθείσες ομάδες είναι η πρωταθλήτρια του MLS Cup 2011, Λος Άντζελες Γκάλαξι, η Ρεάλ Σολτ Λέικ, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση στο Σαπόρτερς Σιλντ, η φιναλίστ του MLS Cup, Χιούστον Ντίναμο, και οι νικητές του ΓΣ Όπεν Καπ 2011, Σιάτλ Σάουντερς ΦΚ. Η Τορόντο ΦΚ, επίσης πήρε την πρόκριση ως νικήτρια του Καναδικού Πρωταθλήματος του 2012.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996, οι δέκα πρώτες ομάδες-μέλη της MLS, Κολόμπους Κριού, Ντι Σι Γιουνάιτεντ, Νιου Ίνγκλαντ Ρεβολούσιον, Νιου Γιορκ/Νιου Τζέρσεϊ ΜέτροΣταρς, Τάμπα Μπέι Μιούτινι, Κολοράντο Ράπιντς, Ντάλας Μπερν, Κάνσας Σίτι Γουΐζ, Λος Άντζελες Γκάλαξι και Σαν Χοσέ Κλας, ξεκίνησαν να αγωνίζονται. Τα πρώτα χρόνια του πρωταθλήματος είδαν τη δημιουργία της, οδηγούμενης από τον Μπρους Αρίνα, κυριαρχίας της Ντι Σι Γιουνάιτεντ, κατά τη διάρκεια της οποίας η ομάδα κατέκτησε το τρόπαιο MLS Cup τρεις φορές σε σύνολο των τεσσάρων πρώτων σεζόν της νεοσύστατης λίγκας. Χρειάστηκε η ένταξη των Σικάγο Φάιαρ το 1998 για να μπει ένα τέλος στην υπέροχη της Γιουνάιτεντ στο πρωτάθλημα. Μια άλλη ομάδα που εντάχθηκε, κι αυτή, στο πρωτάθλημα το 1998 ήταν οι Μαϊάμι Φιούζιον.

Μετά την πρώτη του σεζόν, το MLS υπέφερε από μια σταθερή μείωση στο ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού. Η ποιότητα του πρωταθλήματος τέθηκε εν αμφιβόλω όταν η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, η οποία αποτελείτο σε μεγάλο βαθμό από παίκτες που αγωνίζονταν στην MLS, αποκλείστηκε από τον πρώτο, κιόλας, γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, τερματίζοντας στην τελευταία θέση του ομίλου της.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε, τότε, μια προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του, προωθώντας αρκετούς ταλαντούχους Αμερικανούς παίκτες, με ένα μείγμα έμπειρων βετεράνων και ελπιδοφόρων ταλέντων. Παίκτες που αναδείχτηκαν, όπως οι ΝταΜάρκους Μπίσλεϊ και Λάντον Ντόνοβαν ξεκίνησαν να "φτιάχνουν" το όνομά τους εντός του MLS, προτού κληθούν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ΗΠΑ, αφήνοντας, κι εκεί, τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ, ήδη, καταξιωμένοι παίκτες, όπως οι Μπράιαν ΜακΜπράιντ, Έντι Πόουπ, και Κλιντ Ματίς συνέχιζαν να επιδεικνύουν τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες τόσο με τους συλλόγους τους στο MLS όσο και με την εθνική τους ομάδα.

Όμως, τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα του πρωταθλήματος, οδήγησαν τον Κομισάριο Ντάου Λόγκαν στην παραίτηση με το τέλος της σεζόν 1998. Ο Ντον Γκάρμπερ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της National Football League, προσλήφθηκε ως Κομισάριος και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση των οικονομικών του πρωταθλήματος. Η κατασκευή γηπέδων καθαρά ποδοσφαιρικής χρήσης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από μεγαλοεπενδυτές όπως οι Λαμάρ Χαντ και Φιλ Άνσουτς, αποτέλεσε σημείο-κλειδί στην εξισορρόπηση των οικονομικών δεδομένων του πρωταθλήματος και τη σωτηρία του από τη διάλυση λόγω οικονομικού ανοίγματος. Το Κολόμπους Κριού Στέιντιουμ του Χαντ, το οποίο κατασκευάστηκε το 1999, αποτελεί, μέχρι και σήμερα, παράδειγμα προς μίμηση στο MLS.

Στους αγωνιστικούς χώρους, το πρόσκαιρο αυτό κύμα διεθνών παικτών, οι οποίοι συμμετείχαν στο MLS από την ίδρυσή του κιόλας, είτε αποσύρθηκαν είτε αποχώρησαν με προορισμό κάποιο ξένο πρωτάθλημα. Η καλή πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή στη φιλοσοφία του πρωταθλήματος απέναντι στην ανάπτυξη Αμερικανών ταλαντούχων παικτών, μία κίνηση η οποία, αργότερα, θα έφερνε και επιτυχίες για το αμερικάνικο ποδόσφαιρο.

Παρά την όποια κινητικότητα, η, σε σταθερή ελάττωση, προσέλευση θετών στους αγώνες της MLS, οδήγησε τη διοργανώτρια αρχή στην απόφαση να διακόψει τα συμβόλαια των δύο ομάδων της Φλόριντα, των Τάμπα Μπέι Μιούτινι και Μαϊάμι Φιούζιον, λίγα μονάχα χρόνια μετά την ίδρυσή τους. Έτσι, το πρωτάθλημα απέμεινε με 10 συνολικά ομάδες, τον ίδιο ακριβώς αριθμό ομάδων που είχε και η MLS στα ξεκινήματά της. Επίσης, επέστρεψε στο σύστημα των Ανατολικών και Δυτικών Περιφερειών, μετά από δύο σεζόν κατά τις οποίες υπήρχε και Κεντρική Περιφέρεια.

Αναγέννηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, στη διάρκεια του οποίου η Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ κατάφερε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη φτάνοντας ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης χάρη σε νίκες επί της Πορτογαλία και του Μεξικό, συνέπεσε με την ανάκαμψη στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο και την MLS. Το Κύπελλο MLS του 2002, το οποίο έλαβε χώρα τέσσερις μήνες μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, είδε να σημειώνεται ρεκόρ προσέλευσης με 61.316 θεατές να δίνουν το παρόν στο Gillette Stadium για να δουν τους Λος Άντζελες Γκάλαξι να κατακτούν τον πρώτο τους τίτλο.[9]

Η MLS συγκέντρωσε την παγκόσμια προσοχή το 2004, με τον 14χρονο Φρέντι Αντού να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του για λογαριασμό της Ντι Σι Γιουνάιτεντ, ξεκινώντας, τότε, στο πρωτάθλημα έχοντας στραμμένο πάνω το το βλέμμα του κόσμου, ο οποίος τον θεωρούσε ως ένα από τα κορυφαία ταλέντα στην ιστορία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου.

Η MLS εισήλθε σε μια περίοδο ριζικής αναδιοργάνωσης έως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Αφού κατάφερε να φτιάξει το όνομά της χάρη στην ανάδειξη εγχώριων ταλέντων, το πρωτάθλημα είδε αρκετούς από τους καλύτερους εγχώριους παίκτες του να αποχωρούν για συλλόγους της Ευρώπης. Ο Τιμ Χάουαρντ, τερματοφύλακας των ΜέτροΣταρς, πωλήθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια από τις υψηλότερες, χρηματικά, διαπραγματεύσεις στην ιστορία του πρωταθλήματος. Ο ΝταΜάρκους Μπίσλεϊ των Σικάγο Φάιαρ πήρε μεταγραφή για την ΠΣΦ Αϊντχόφεν, ενώ ο Λάντον Ντόνοβαν εντάχθηκε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, πραγματοποιώντας, ουσιαστικά, την επιστροφή του στη Γερμανία. Η παρουσία του Ντόνοβαν στη Γερμανία ήταν σύντομης διάρκειας και λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν 2005 της MLS πωλήθηκε εκ νέου στην MLS και συγκεκριμένα στην ομάδα των Λος Άντζελες Γκάλαξι.

Και άλλοι Αμερικανοί ποδοσφαιριστές, αν και δεν είχαν σχεδόν καμία παρουσία με την Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ, κατάφεραν να βρουν τη θέση τους και να αποκτήσουν αξία εντός της MLS. Το 2005, Ο Τζέισον Κράις της νεοεισελθείσας στο πρωτάθλημα, Ρεάλ Σολτ Λέικ έγινε ο πρώτο παίκτης που πετυχαίνει περισσότερα από 100 τέρματα στην MLS στη διάρκεια της καριέρας του. Το 2005, δημιουργήθηκε η MLS Reserve Division, με κάθε δεύτερη ομάδα να δίνει από 12 αγώνες, δίνοντας, έτσι, σημαντικό αγωνιστικό χρόνο σε όσους παίκτες δεν χρησιμοποιούνταν σε τακτική βάση με τοις πρώτες ομάδες των συλλόγων.

Ήταν, επίσης, στη διάρκεια αυτής της περιόδου που η MLS επεκτάθηκε για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 2001. Οι Ρεάλ Σολτ Λέικ και Τσίβας ΗΠΑ ξεκίνησαν να συμμετέχουν από το 2005, με την Τσίβας ΗΠΑ να γίνεται η δεύτερη ομάδα από το Λος Άντζελες, μοιράζοντας ως έδρα το The Home Depot Center με τους Γκάλαξι. Η Τσίβας ΗΠΑ έγινε, επίσης, η πρώτη ομάδα στην MLS που εξαρτάται από ξένη ομάδα, καθώς είναι θυγατρική της μεξικάνικης Γουαδαλαχάρα. Το 2006, οι ιδιοκτήτες της Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς, οι παίκτες, καθώς και μερικά από τα μέλη του προπονητικού επιτελείου μετακόμισαν στο Τέξας, ιδρύοντας τη Χιούστον Ντάιναμο, μετά την αποτυχία ανέγερσης νέου γηπέδου στο Σαν Χοσέ. Έτσι, η Ντάιναμο αποτέλεσε μια νέα ομάδα στο πρωτάθλημα, προτιμώντας να αφήσει πίσω της την ιστορία της ως Σαν Χοσέ, την οποία ανέλαβε να συνεχίσει μια ομάδα επενδυτών που αγόρασαν τον σύλλογο το 2007.

2007–σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2007, η διοίκηση της Major League Soccer έχει πραγματοποιήσει βήματα προς την περαιτέρω παγκοσμιοποίηση του πρωταθλήματος με στόχο να αναβαθμιστεί η αγωνιστική του ποιότητα. Μεταξύ των πρώτων κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η θέσπιση του Designated Player Rule, το οποίο βοήθησε την MLS να φέρει διεθνείς αστέρες στο πρωτάθλημα, παρά το σχετικά περιοριστικό MLS salary cap, και η δημιουργία της SuperLiga, στην οποία τίθονταν αντιμέτωπες οι κορυφαίες ομάδες της MLS απέναντι στις κορυφαίες μεξικάνικες σε μια προσπάθεια δημιουργίας περαιτέρω ανταγωνισμού μεταξύ των δύο πρωταθλημάτων. Η MLS άλλαξε τους κανονισμούς αναφορικά με τους ξένους παίκτες με δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα, επιτρέποντας τον μέγιστο αριθμό των οκτώ ανά ομάδα.[10] Η σεζόν εκείνη, σήμανε, επίσης, την επέκταση του πρωταθλήματος πέρα των συνόρων των ΗΠΑ και, συγκεκριμένα, προς τον Καναδά, ξεκινώντας με την Τορόντο ΦΚ.

Η σεζόν 2007 είδε το ντεμπούτο στην MLS του Ντέιβιντ Μπέκαμ, η απόκτηση του οποίου χαρακτηρίστηκε ως μεγάλης εμπορικής αξίας κίνηση. Το συμβόλαιο του Μπέκαμ με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι οφείλει την ύπαρξή του στο Designated Player Rule. Παίκτες όπως οι Κουαουχτεμόκ Μπλάνκο της Κλουμπ Αμέρικα που υπέγραψε στη Σικάγο Φάιαρ, και Χουάν Πάμπλο Άνχελ, ο οποίος μετακόμισε από την Άστον Βίλα στη Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς, ήταν μερικοί από τους Designated Players οι οποίοι κατάφεραν σημαντικά επιτεύγματα με τους συλλόγους τους.

Οι αναχωρήσεις των Κλιντ Ντέμπσεϊ και Τζόζι Άλτιντορ, σε συνδυασμό με την επιστροφή παλαιών αστέρων της Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ Κλαούντιο Ρέινα και Μπράιαν ΜακΜπράιντ σε Νέα Υόρκη και Σικάγο, αντίστοιχα, υπογράμμισε την ανταλλαγή που γινόταν μεταξύ πολλά υποσχόμενων ταλέντων που αναχωρούσαν για την Ευρώπη έναντι έμπειρων βετεράνων που επέστρεφαν στην MLS. Αρκετοί άλλοι ξένοι παίκτες εγνωσμένης αξίας ακολούθησαν, στην πορεία, τους Μπέκαμ και Μπλάνκο στην MLS, συμπεριλαμβανομένων των Γκιγιέρμο Μπάρος Σελότο που μεταγράφηκε στην Κολόμπους και Φρέντι Λιούνγκμπεργκ που μεταγράφηκε στη Σιάτλ.[11]

Το 2008, η Σαν Χοσέ επέστρεψε στο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το 2009, η προσφάτως ενταγμένη στην MLS, Σιάτλ Σάουντερς ΦΚ κατάφερε να μαζέψει κοινό της τάξεως των 32.523 στην έδρα της, το Qwest Field, κατά την πρώτη της επίσημη αναμέτρηση για το νέο πρωτάθλημα. Η σεζόν 2010 είδε την προσθήκη μιας ακόμη ομάδας στο πρωτάθλημα, της Φιλαντέλφια Γιούνιον, καθώς και τα εγκαίνια στη Νέα Υόρκη ενός καθαρά ποδοσφαιρικού γηπέδου, της Red Bull Arena. Το ίδιο εκείνο καλοκαίρι έλαβαν χώρα τα εγκαίνια του νέου ιδιόκτητου γηπέδου της Φιλαντέλφια, του PPL Park, καθώς και το ντεμπούτο του νεοαποκτηθέντα επιθετικού των Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς, Τιερί Ανρί,[12] τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών της Άρσεναλ και της Εθνικής Γαλλίας.

Η εκκίνηση της σεζόν 2011 είδε την περαιτέρω επέκταση του πρωταθλήματος με την προσθήκη άλλων δύο ομάδων, των Βανκούβερ Γουάιτκαπς ΦΚ, της δεύτερης ομάδας της MLS με έδρα τον Καναδά, και των Πόρτλαντ Τίμπερς. Η προσθήκη των δύο αυτών ομάδων από τη Δυτική Ακτή οδήγησε τη Χιούστον Ντάιναμο στην Ανατολική Περιφέρεια. Οι Κάνσας Σίτι Γουίζαρντς ξεκίνησαν, την ίδια αυτή περίοδο, να αγωνίζονται υπό τη νέα επωνυμία Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι. Στη διάρκεια της σεζόν, οι Γκάλαξι υπέγραψαν ακόμη έναν διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστή, στο πρόσωπο του αρχηγού, ηγέτη και πρώτου σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Ιρλανδίας, Ρόμπι Κιν.[13]

Το 2012, η Μόντρεαλ Ίμπακτ έγινε η 19η ομάδα του πρωταθλήματος και, ταυτόχρονα, η 3η με έδρα τον Καναδά. Η Ίμπακτ, αφού έδωσε τον πρώτο της αγώνα για την MLS στο Βανκούβερ, πραγματοποίησε το εντός έδρας ντεμπούτο της στο Ολυμπιακό Στάδιο εμπρός σε κοινό της τάξεως των 58.912 θεατών.[14]

Τον Μάιο του 2013, η MLS ανακοίνωσε επίσημα τη Νιου Γιορκ Σίτι ΦΚ ως την 20ή ομάδα του πρωταθλήματος και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ανακοινώθηκε και η συμμετοχή της Ορλάντο Σίτι ΣΚ και με τις δύο να ξεκινούν τις νέες τους υποχρεώσεις από το 2015.[15] Το 2014 η Ατλάντα Γιουνάιτεντ έγινε η 22η ομάδα του πρωταθλήματος, ξεκινώντας να αγωνίζεται σε αυτό το 2017.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Σεπτεμβρίου, 2014, η MLS παρουσίασε το νέο της λογότυπο για την 20η περίοδο, από το πρωτάθλημα του 2015 και ύστερα, ως μέρος του «MLS Next», μιας πρωτοβουλίας σχετικά με το εμπορικό σήμα. Εκτός από το νέο λογότυπο, οι ομάδες της MLS, από το 2015 εμφανίζουν τις δικές τους εκδόσεις, σχεδιασμένες στα δικά τους χρώματα, τα οποία θα πρέπει να εμφανίζονται στο φανέλες τους σε κάθε παιχνίδι.

Είναι η πρώτη φορά που αλλάξε το λογότυπο της MLS, από την ίδρυση του πρωταθλήματος. Έως το 2015 χρησημοποιήθηκαν διάφορες εκδοχές του αρχικού λογότυπου. Επίσης, την περίοδο 2015 προστέθηκαν στο πρωτάθλημα δύο νέες ομάδες.[16]

Νικήτριες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίοδος MLS Cup Supporters' Shield
1996 Ντι Σι Γιουνάιτεντ Τάμπα Μπέι Μιούτινι
1997 Ντι Σι Γιουνάιτεντ Ντι Σι Γιουνάιτεντ
1998 Σικάγο Φάιαρ Λος Άντζελες Γκάλαξι
1999 Ντι Σι Γιουνάιτεντ Ντι Σι Γιουνάιτεντ
2000 Κάνσας Σίτι Ουίζαρντς Κάνσας Σίτι Ουίζαρντς
2001 Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς Μαϊάμι Φιούζιον
2002 Λος Άντζελες Γκάλαξι Λος Άντζελες Γκάλαξι
2003 Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς Σικάγο Φάιαρ
2004 Ντι Σι Γιουνάιτεντ Κολόμπους Κριού
2005 Λος Άντζελες Γκάλαξι Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς
2006 Χιούστον Ντάιναμο Ντι Σι Γιουνάιτεντ
2007 Χιούστον Ντάιναμο Ντι Σι Γιουνάιτεντ
2008 Κολόμπους Κριού Κολόμπους Κριού
2009 Ρεάλ Σολτ Λέικ Κολόμπους Κριού
2010 Κολοράντο Ράπιντς Λος Άντζελες Γκάλαξι
2011 Λος Άντζελες Γκάλαξι Λος Άντζελες Γκάλαξι
2012 Λος Άντζελες Γκάλαξι Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς
2013 Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι Νιού Γιόρκ Ρεντ Μπουλς
2014 Λος Άντζελες Γκάλαξι Σιάτλ Σάουντερς
2015 Πόρτλαντ Τίμπερς Νιού Γιόρκ Ρεντ Μπουλς
2016 Σιάτλ Σάουντερς Ντάλας
2017 Τορόντο ΦΚ Τορόντο ΦΚ
2018 Ατλάντα Γιουνάιτεντ ΦΚ Νιού Γιόρκ Ρεντ Μπουλς
2019 Σιάτλ Σάουντερς Λος Άντζελες ΦΚ
Επεξήγηση
  • MLS Cup (τρόπαιο νικήτριας των πλέιοφς του πρωταθλήματος)
  • Supporters' Shield (βραβείο ομάδας με την καλύτερη επίδοση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος)

Σύνολα τίτλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα MLS Cups Έτη Supporters' Shields Έτη Συμμετοχές
Λος Άντζελες Γκάλαξι 5 2002, 2005, 2011, 2012, 2014 4 1998, 2002, 2010, 2011 20
Ντι Σι Γιουνάιτεντ 4 1996, 1997, 1999, 2004 4 1997, 1999, 2006, 2007 20
Σιάτλ Σάουντερς 2 2016, 2019 1 2014 11
Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς 2 2001, 2003 2 2005, 2012 18
Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι 2 2000, 2013 1 2000 20
Χιούστον Ντάιναμο 2 2006, 2007 10
Κολόμπους Κριού 1 2008 3 2004, 2008, 2009 20
Σικάγο Φάιαρ 1 1998 1 2003 18
Πόρτλαντ Τίμπερς 1 2015 5
Κολοράντο Ράπιντς 1 2010 20
Ρεάλ Σολτ Λέικ 1 2009 11
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς 3 2013, 2015, 2018 20
Μαϊάμι Φιούσιον* 1 2001 4*
Τάμπα Μπέι Μιούτινι* 1 1996 6*
Ντάλας 1 2016 1
Λος Άντζελες ΦΚ 0 1 2019 2
*Η δικαιόχρηση (franchise) χρεοκόπησε έπειτα από την περίοδο 2001

Στατιστικά παικτών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έντονη γραμματοσειρά τονίζει τους ενεργούς ποδοσφαιριστές της MLS.

Καλύτεροι παίκτες κανονικής περιόδου όλων των εποχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταία Ενημέρωση στις 25 Νοεμβρίου 2012

Κομισάριοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίγκα διοργανώνει σε ετήσια βάση 10 τελετές βράβευσης για αξιέπαινες επιδόσεις, οι οποίες απευθύνονται κυρίως στους παίκτες, ενώ, σε αυτές, ο προπονητής και η ομάδα του λαμβάνουν από κοινού βραβείο.

  1. Major League Soccer MVP Award
  2. MLS Best XI
  3. MLS Coach of the Year Award
  4. MLS Comeback Player of the Year Award
  5. MLS Scudetto
  6. MLS Defender of the Year Award
  7. MLS Goalkeeper of the Year Award
  8. MLS Golden Boot
  9. MLS Newcomer of the Year Award
  10. MLS Rookie of the Year Award

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Simon Borg (17 Δεκεμβρίου 2010). «MLS celebrates 17th anniversary of formal debut». MLSsoccer.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2013. 
  2. kathimerini.gr Τι γραφει ο ξενος Τυπος, As, Δίλημμα Ραούλ
  3. ballhelper.com ΗΠΑ ΜΛΣ, Πρόγραμμα και Αποτελέσματα
  4. MLS: Το Ορλάντο μπαίνει στο κορυφαίο πρωτάθλημα Αμερικής, με 70 εκατ. δολάρια![νεκρός σύνδεσμος] sportandbusiness.gr
  5. «About Major League Soccer». MLSnet. September 5, 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-06-25. https://web.archive.org/web/20080625214719/http://web.mlsnet.com/about/. Ανακτήθηκε στις September 5, 2008. 
  6. Fraser v. Major League Soccer, 01 F.3d 1296 (US 1st Cir. March 20, 2002) (“MLS owns all of the teams that play in the league (a total of 12 prior to the start of 2002), as well as all intellectual property rights, tickets, supplied equipment, and broadcast rights. … However, MLS has also relinquished some control over team operations to certain investors. MLS contracts with these investors to operate…the league's teams”).
  7. «Competition Rules and Regulations». Major League Soccer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2012. 
  8. Wahl, Grant (October 31, 2011). «Beckham's Last Stand: In the fifth and final year of his MLS contract, he's back at the top of his game at last. Now, as the 2011 playoffs begin, he and the Galaxy look to stamp his American experiment a success by winning a championship». Sports Illustrated. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-27. https://web.archive.org/web/20111027160716/http://sportsillustrated.cnn.com/vault/article/magazine/MAG1191594/index.htm. Ανακτήθηκε στις October 28, 2011. «[O]ne big difference between U.S. and European soccer is that the former has playoffs: In MLS the best team can still fall short when it matters most. .... 'With the playoffs you can end up winning the Supporters' Shield [for best regular-season record] and then go out in the first round.'» 
  9. «MLS Cup 2002». Major League Soccer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2012. 
  10. Davis, Steve (December 26, 2007). «Desire to maintain quality drives foreign player rule». ESPNsoccernet. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-01-12. https://web.archive.org/web/20120112071930/http://soccernet.espn.go.com/news/story?id=493683&cc=4716. Ανακτήθηκε στις May 11, 2008. 
  11. Lalas, Greg (April 17, 2007). «Foreign exchange program». Sports Illustrated. http://sportsillustrated.cnn.com/2007/writers/greg_lalas/04/17/mls.signings/index.html. Ανακτήθηκε στις April 22, 2007. 
  12. «New York Red Bulls sign international star Thierry Henry». New York Red Bulls. 14 Ιουλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  13. «Spurs striker Robbie Keane joins MLS side LA Galaxy». BBC Sport. August 16, 2011. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/14525931.stm. Ανακτήθηκε στις August 22, 2011. 
  14. Associated Press (March 17, 2012). «Fire tie Impact in MLS opener». ESPN.com. http://espn.go.com/blog/chicagofire/post/_/id/2396/fire-tie-impact-in-mls-opener. Ανακτήθηκε στις April 27, 2012. 
  15. «Major League Soccer announces New York expansion team: New York City Football Club». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2013. 
  16. Ben Bromley (18 Σεπτεμβρίου 2014). «Major League Soccer announces new logo as part of MLS NEXT». SB Nation. Vox Media, Inc. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]