Μέγα Ρέμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μέγα Ρέμα
41°02′44″N 22°32′22″E / 41.04556°N 22.53944°E / 41.04556; 22.53944Συντεταγμένες: 41°02′44″N 22°32′22″E / 41.04556°N 22.53944°E / 41.04556; 22.53944
ΠηγέςΠάικο
ΕκβολέςΑξιός (συμβολή ποταμών)
Ελλάδα (Περ. Εν. Κιλκίς)Ελλάδα (Περ. Εν. Κιλκίς)
Μήκος42 χλμ.
Λεκάνη απορροής140τ.χ.

Το Μέγα Ρέμα ή Ρέμα Πρωτομαγιάς, παλαιότερα Κοτζά Ντερέ είναι ποταμός της Μακεδονίας που πηγάζει από το Πάικο και, έπειτα από μια σύντομη διαδρομή, καταλήγει στον ποταμό Αξιό στα βορειοδυτικά του Πευκοδάσους.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μέγα Ρέμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του ποταμού Αξιού, πηγάζει από τις βόρειες πλαγιές του Πάικου. Η πορεία του ξεκινά ανατολικά του ακατοίκητου οικισμού Τρία Έλατα Πέλλας, περνά βόρεια των Λιβαδίων και συνεχίζει την πορεία του νότια της Κούπας, όπου σχηματίζονται πολλοί καταρράκτες, ένας εκ των οποίων καταλήγει στη Σμαραγδένια λίμνη. Στη συνέχεια η πορεία του γίνεται νοτιοανατολική και καταλήγει στην τεχνητή λίμνη Μεταλλείου. Μετά τη λίμνη Μεταλλείου συνεχίζει βόρεια της Πηγής και μετά από μία βορειοανατολική πορεία, εκβάλλει στον Αξιό στο ύψος του Πευκοδάσους, στη νότια έξοδο του φαραγγιού του Αγίου Παντελεήμονα, στη νότια απόληξη του λόφου Μπατσόβου. Παραπόταμοί του είναι το Ρέμα Πεπονιάς, το Λυκόρεμα και το Κρυονέρι ή Κρύο Ρέμα.

Το Μέγα Ρέμα είναι γνωστό και ως Ρέμα Πρωτομαγιάς, καθώς την Πρωτομαγιά, όλη η περιοχή Παιονίας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των παρόχθιων οικισμών της Αμφαξίτιδας, συγκεντρώνονται στις όχθες του ποταμού, στο ύψος της Πηγής, προκειμένου να εορτάσουν την ημέρα με υπαίθριες δραστηριότητες, ψησταριές και αθλοπαιδιές.

Το Μέγα Ρέμα είναι γνωστό για τους πολλούς καταρράκτες του, καθώς και για τα ψάρια του, τα καβούρια (potamon fluviatile) και τις καραβίδες του γλυκού νερού που συγκεντρώνουν πλήθος αλιέων στις όχθες του, καθώς και στη λίμνη Μεταλλείου. Ο ποταμός έχει ροή όλο το έτος και σ' αυτό εκφορτίζουν οι πηγές Λέχνιτς, Μαντέμου και Κούπας. Στις διαδρομές του Μεγάλου Ρέματος μέσα στις δασώδεις πλαγιές του Πάικου συναντά κανείς διάσπαρτα ερείπια γεφυρών από την παλαιά σιδηροδρομική γραμμή που λειτουργούσε για τις ανάγκες των μεταλλείων αργύρου τον 20ο αιώνα κοντά στο Σκρα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]