Φαρασινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαρασινός
41°21′30″N 24°27′36″E / 41.35833°N 24.46000°E / 41.35833; 24.46000Συντεταγμένες: 41°21′30″N 24°27′36″E / 41.35833°N 24.46000°E / 41.35833; 24.46000
ΠηγέςΦρακτό, Κεντρική Ροδόπη
ΕκβολέςΝέστος (συμβολή ποταμών)
Ελλάδα (Περ. Εν. Δράμας)Ελλάδα (Περ. Εν. Δράμας)
Μήκος39 χλμ.
Καταρράκτης στο Παρθένο δάσος Φρακτού Δράμας.

Ο Φαρασινός ή Διαβολόρεμα ή Φαρασινό ρέμα είναι ποταμός της Μακεδονίας που πηγάζει από την Κεντρική Ροδόπη, και ειδικότερα από την κορυφή Δελημπόσκα του Φρακτού όρους στο νομό Δράμας και, έπειτα από μια σύντομη διαδρομή, καταλήγει στον ποταμό Νέστο στη βόρεια όχθη της Λίμνης Πλατανόβρυσης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φαρασινός, που αποτελεί παραπόταμο του ποταμού Νέστου, πηγάζει από τις νότιες πλαγιές του Φρακτού, κοντά στην υψηλότερη κορυφή του Δελημπόσκα, στα 1.953 μέτρα. Η πορεία του ξεκινά από τη Δελημπόσκα και με πορεία νότια καταλήγει στην ομώνυμη κοιλάδα (κοιλάδα Φαρασινού) που χωρίζει το Φρακτό από την οροσειρά της Κούλας και συγκεκριμένα από το βουνό Στάμνα. Εκεί συμβάλλει και το Αετόρεμα από νότο που πηγάζει από τη Στάμνα. Ο άνω ρους του Φαρασινού έως την ομώνυμη κοιλάδα, ονομάζεται και Αχλαδόρεμα.

Στη συνέχεια ενώνεται με το Ρέμα Θερμιών που πηγάζει από βορειοδυτικά και, αφού διαβεί τη Χαράδρα των Θερμιών, καταλήγει στο Φαρασινό. Στη Χαράδρα των Θερμιών οι πηγές του ποταμιού είναι ιαματικές. Εκεί βρίσκονται τα Ιαματικά Λουτρά Θερμιών.

Κατόπιν, ο Φαρασινός παίρνει νότια κατεύθυνση και μετά από μια πορεία 11 χιλιομέτρων περίπου, καταλήγει στη βόρεια όχθη της Λίμνης Πλατανόβρυσης. Στον κάτω ρου του ο Φαρασινός ονομάζεται και Διαβολόρεμα λόγω της ορμητικότητας των υδάτων του.

Ο Φαρασινός ποταμός έχει ροή όλο το έτος και χαρακτηρίζεται από την ορμητικότητα των υδάτων του και τους πολλούς καταρράκτες που σχηματίζονται στην πορεία του. Οι όχθες του είναι δασώδεις σε όλο το μήκος του. Επίσης, στον ποταμό Φαρασινό, καθώς και στους παραποτάμους του υπάρχουν αρκετά μεσαιωνικά πέτρινα γεφύρια.

Γνωστότεροι καταρράκτες του Φαρασινού είναι
* ο Α΄ καταρράκτης του Αχλαδορρέματος, στο Παρθένο δάσος του Φρακτού, ύψους 7μ.
* ο Β΄ καταρράκτης του Αχλαδορρέματος, στο Παρθένο δάσος του Φρακτού, ύψους 13μ.
* ο Γ΄ καταρράκτης του Αχλαδορρέματος, στο Παρθένο δάσος του Φρακτού, ύψους 70μ.
* ο Δ΄ καταρράκτης του Αχλαδορρέματος, στο Παρθένο δάσος του Φρακτού, ύψους 40μ. (εποχιακός)
* ο Ε΄ καταρράκτης του Αχλαδορρέματος, στο Παρθένο δάσος του Φρακτού, ύψους 70μ. (εποχιακός)
Γεφύρια
* το γεφύρι της Πεύκης στην περιοχή Ζαρκαδιάς
* το γεφύρι του Πεχάν στο ρέμα Θερμιών
* τα γεφύρια του μέσου ρου (τρία γεφύρια)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]