Λευκά Όρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°17′34″N 24°1′54″E / 35.29278°N 24.03167°E / 35.29278; 24.03167

Λευκά Όρη

Lefka Ori.jpg
Λευκά Όρη. Άποψη από το βορρά.

Λευκά Όρη στον χάρτη: Ελλάδα
Λευκά Όρη
Ύψος 2.454 μέτρα
Κορυφή Πάχνες
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Κρήτη
Νομός Χανίων

Τα Λευκά Όρη είναι μια εκτεταμένη οροσειρά στην δυτική Κρήτη. Καταλαμβάνουν μια έκταση μήκους 60 και πλάτους 35 χιλιομέτρων και ουσιαστικά το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Χανίων. Περιλαμβάνουν το Φαράγγι της Σαμαριάς, της Αράδενας, της Αγ. Ειρήνης, της Ίμπρου και το Οροπέδιο του Ομαλού.Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Γεωγραφκής Υπηρεσίας Στρατού, η κορυφή Πάχνες είναι η υψηλότερη της Κρήτης[εκκρεμεί παραπομπή].

Κορυφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

SamariaGorgeEntrance1(js).jpg

Ψηλότερες κορυφές είναι οι Πάχνες (2454 μ. υψόμετρο), Τροχάρης (2402), Σβουριχτή (2360), ενώ συνολικά γύρω στις 50 κορυφές τους υπερβαίνουν σε υψόμετρο τα 2000 m. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ένα εσωτερικό υψίπεδο (στα 1800-2100 μέτρα) το οποίο περιβάλλεται από αναρίθμητες κορυφές. Λόγω της ιδιαιτερότητας της μορφολογίας τους, ο επισκέπτης θα πρέπει πάντα να διαθέτει μέσα και γνώσεις προσανατολισμού γιατί η πιθανότητα να χαθεί κάποιος μέσα σε αυτή τη «θάλασσα» από κορυφές δεν είναι αμελητέα.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάχνες

Τα Λευκά Όρη είναι από τις περιοχές που δέχονται πολύ μεγάλα ετήσια ύψη βροχής (2000 mm), όμως το καλοκαίρι είναι εντελώς ξερά και δεν υπάρχουν πηγές για ανεφοδιασμό νερού.

Ανάβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν αρκετές διαδρομές και τρόποι να τα προσεγγίσει κανείς είτε από τη νότια είτε από τη βόρεια πλευρά τους. Περισσότερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η διάσχιση του όλου συγκροτήματος σε σχέση με την ανάβαση σε κάποιες μεμονωμένες κορυφές. Ο χρόνος για την διάσχιση διαφέρει από εποχή σε εποχή, πάντως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπολογίζεται σε αρκετές ώρες. Τέλος στην περιοχή των Λευκών Ορέων και κυρίως στη νότια πλευρά τους συναντούμε κάποια από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ελλάδας (Σαμαριάς, Φαράγγι του Ελυγιά, Κλάδου, Τρυπητής) τα οποία και από μόνα τους αποτελούν μια ενδιαφέρουσα προοπτική.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]