Λίνος (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λίνος)
Λίνος
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΘεός Απόλλων και Ψαμάθη

Ο Λίνος (αρχ. Λῖνος) είναι πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας, γνωστός για τις μουσικές του ικανότητες και φερόμενος ως εφευρέτης της μελωδίας και του ρυθμού. Αναφέρεται ως τέκνο του Οίαγρου[1] ή του θεού Απόλλωνα και της Ψαμάθης[2] (εναλλακτικά αναφέρονται η Καλλιόπη, η Ουρανία και η Τερψιχόρη). Ο Ρισπέν αναφέρει ότι γονείς του Ορφέα ήταν ο Απόλλων και η Μούσα Καλλιόπη και αδελφός του ο Λίνος, αλλά δεν αναφέρει τη μητέρα του Λίνου.[3]. Aδελφός του υπήρξε ο Ορφέας, στον οποίο δίδαξε μουσική και λύρα. Ο Λίνος δίδαξε και τον Ηρακλή[4], ο οποίος τον σκότωσε, οργισμένος για τις επικρίσεις του δασκάλου του. Στη Βιβλιοθήκη του ψευδο-Απολλόδωρου αναφέρεται ως μητέρα του Λίνου η Καλλιόπη.[5]

Σε άλλες πηγές ο Λίνος αναφέρεται ως υιός του Απόλλωνα και της Ψαμάθης, η οποία ήταν κόρη του Βασιλέα του Άργους Κροτώπου. Φοβούμενη την οργή του πατέρα της, η Ψαμάθη εγκατέλειψε το παιδί της, το οποίο βρέθηκε και κατασπαράχθηκε από τσοπανόσκυλα. Ο Απόλλωνας, για να εκδικηθεί τον άδικο χαμό του υιού του, έστειλε στους Αργείτες την Ποινή, η οποία άρπαζε τα παιδιά από τις μανάδες τους. Ο Κόροιβος ο Φρύγας αντιμετώπισε την Ποινή, προκαλώντας την οργή του θεού, ο οποίος έσπειρε την πανώλη, κάτι που οδήγησε την πόλη του Άργους στην καταστροφή της.

Ο λίνος μπορεί επίσης να αναφέρεται στο είδος θρηνωδίας της αρχαιοελληνικής μουσικής, πιθανότατα με αναφορά στο μυθολογικό πρόσωπο.

Το γενεαλογικό δένδρο του Λίνου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οίαγρος». mythotopia.eu. Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2023. 
  2. Π. Δρανδάκη, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τ. ΙΣΤ΄, λήμμα "Λίνος", σελ. 154
  3. Ζαν Ρισπέν, Ελληνική μυθολογία, Εκδόσεις "Περγαμηνή", τ. A΄ σελ. 490
  4. Ζαν Ρισπέν, Ελληνική μυθολογία, Εκδόσεις "Περγαμηνή", τ. Β΄ σελ. 154
  5. pseudo-Apollodorus, Bibliotheke i. 3, § 2