Κούπα ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κούπα
ΕκβολέςΣάβα
ΧώραΚροατία και Σλοβενία
Μήκος297,4 χλμ
Μέση εκροή283 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιOdra, Lahinja, Dobra, Korana και Glina

Ο Κούπα (κροατικά: Kupa, σλοβένικα: Kolpa, λατινικά: Colapis), είναι ποταμός της Κροατίας και της Σλοβενίας, σε μεγάλο τμήμα του φυσικό σύνορο των δύο χωρών, παραπόταμος του ποταμού Σάβα. Έχει μήκος 297 χιλιόμετρα[1] από τα οποία τα 118 χιλιόμετρα (73 μίλια) είναι τα σύνορα των δύο χωρών[2], και το υπόλοιπο βρίσκεται στην Κροατία[3].

Ο Κούπα πηγάζει στην ορεινή περιοχή της Γκόρσκι Κόταρ βορειοανατολικά της Ριέκα, στην περιοχή του εθνικού πάρκου Ρίσνιακ. Ρέει λίγα χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, λαμβάνει τον μικρό ποταμό Τσάμπρανκα από τα αριστερά λίγο πριν τα σλοβενικά σύνορα.

Στη συνέχεια συνεχίζει ανατολικά μεταξύ του Λευκού Καρνιόλα περιοχή στα βόρεια και κεντρική Κροατία στα νότια. Έπειτα δέχεται τα νερά του Λαχίνια από τα αριστερά και τελικά αποκολλάται από τα σλοβενικά σύνορα κι εισρέει στη Σλοβενία. Στο κάτω της πορεία του ο Κούπα ελίσσεται μέσω δασωμένων περιοχών κοντά στο Κάρλοβατς.

Στη συνέχεια, φτάνει ως την πόλη του Κάρλοβατς όπου δέχεται τα νερά από δύο άλλους ποταμούς από τα δεξιά, Ντόμπρα και Κόρανα. Συνεχίζει να ρέει προς τα ανατολικά, όπου συγχωνεύεται με τον Γκλίνα από τα δεξιά, καθώς και τον Όντερ από τα αριστερά, και προχωρεί στην πόλη της Σίσακ όπου εκβάλλει στον ποταμό Σάβα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Main Hydrographic Features in the Sava River Basin». Sava River Basis Analysis Report (PDF). Zagreb: International Sava River Basin Commission. Σεπτεμβρίου 2009. σελ. 13. 
  2. «Reke, dolge nad 25 km, in njihova padavinska območja» [Rivers, longer than 25 km, and their catchment areas] (στα Slovene και English). Statistical Office of the Republic of Slovenia. 2002. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. Kolbezen, Marko· Pristov, Janko (1998). Površinski vodotoki in vodna bilanca Slovenije [Surface Streams and Water Balance of Slovenia] (PDF) (στα Slovene και with an abstract in English). Hidrometeorološki inštitut RS [Hydrometeorological Institute of the Republic of Slovenia]. σελ. 8. ISBN 961-6024-04-3. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kupa στο Wikimedia Commons


Συντεταγμένες: 45°27′36″N 16°24′08″E / 45.46000°N 16.40222°E / 45.46000; 16.40222