Κλάβντια Μπλίνοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλάβντια Μπλίνοβα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Клавдия Михайловна Блинова (Ρωσικά)
Γέννηση24  Δεκεμβρίου 1922
Borovsky Uyezd
Θάνατος23  Νοεμβρίου 1988
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααεροπόρος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΑνατολικό Μέτωπο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςτάγμα του Πατριωτικού Πολέμου 2ου βαθμού
μετάλλιο "Για το θάρρος"
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κλάβντια Μιχαήλοβνα Μπλίνοβα (ρωσικά: Клавдия Михайловна Блинова‎‎, 24 Δεκεμβρίου 1920 – 23 Νοεμβρίου 1988) ήταν Σοβιετική πιλότος μαχητικών αεροσκαφών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπλίνοβα γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1920 στο Κυβερνείο της Καλούγκα. Ήταν τέκνο αγροτικής οικογένειας που μετακόμισε την δεκαετία του 1930 στο Οτσάκοβο στο Όμπλαστ της Μόσχας. Εκεί η Μπλίνοβα έγινε μέλος της τοπικής αερολέσχης της ΟΣΟΑΒΙΑΧΙΜ και σταδιακά εξελίχθηκε σε εκπαιδευτή πιλότων.[1]

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετούς μήνες μετά τη γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση η Μπλίνοβα εντάχθηκε εθελοντικά στον Κόκκινο Στρατό και κατατάχθηκε στο 586ο Σύνταγμα Μαχητικών. Έπειτα από σύντομη εκπαίδευση στη Στρατιωτική Σχολή της Αεροπορίας στο Σαράτοφ το συγκεκριμένο Αεροπορικό Σύνταγμα έγινε η πρώτη μονάδα αποκλειστικά στελεχωμένη με γυναικεία πληρώματα που αναπτύχθηκαν στη μάχη. Το 586ο Σύνταγμα ανέλαβε την αεροπορική προστασία του Σαράτοφ από τις επιθέσεις της Luftwaffe. Παρόλο που εκπαιδεύτηκαν να πετούν το μαχητικό Yak-1, η Μπλίνοβα και αρκετές άλλες γυναίκες πιλότοι του Συντάγματος μεταφέρθηκαν για να πολεμήσουν στη μάχη του Στάλινγκραντ και σε μονάδες που επιχειρούσαν με άλλα αεροσκάφη: η Μπλίνοβα, μαζί με την Αντονίνα Λέμπεντεβα, την Κλάβντια Νετσάεβα και την Όλγα Σάχοβα τοποθετήθηκαν στο 434ο Σύνταγμα, ενώ η Λύντια Λιτβιάκ, η Γιεκατερίνα Μπουντάνοβα, η Ραΐσα Μπελιάεβα και η Μαρίγια Κουζνέτσοβα πήγαν στο 437ο Σύνταγμα.

Κατά την άφιξή τους σε συντάγματα στελεχωμένα από άνδρες πιλότους, οι γυναίκες αντιμετωπίστηκαν αρχικά με εχθρότητα από τους άνδρες ομολόγους τους που δεν επιθυμούσαν να πετάξουν μαζί τους. Η στάση τους άλλαξε σταδιακά. Η Μπλίνοβα, επέλεξε να ενταχθεί άμεσα στο 653ο Σύνταγμα για να εισέλθει στην ενεργό δράση το συντομότερο δυνατό. Με τη συγκεκριμένη μονάδα, που επιχειρούσε στο μέτωπο του Καλίνιν, πραγματοποίησε 37 εξόδους εκ των οποίων οι δώδεκα ήταν έξοδοι μάχης, για τις οποίες έλαβε το πρώτο της στρατιωτικό μετάλλιο. Τον Φεβρουάριο του 1943 το σύνταγμα μεταφέρθηκε στο Βορειοδυτικό Μέτωπο και στις 18 Μαρτίου μετονομάστηκε σε 65ο Σύνταγμα Μαχητικών της Φρουράς.

Η παλιά φίλη της Μπλίνοβα από το 586ο Σύνταγμα, Αντονίνα Λέμπεντεβα, εντάχθηκε στο 65ο Σύνταγμα, που στάλθηκε στην εφεδρεία μέχρι τον Μάιο του 1943. Τον Ιούλιο η μονάδα έλαβε μέρος μάχης του Κουρσκ και στην πρώτη μέρα της στη μάχη η Μπλίνοβα συμμετείχε σε αερομαχία ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχε διακριθεί στη μάχη, έχοντας πετύχει τρεις καταρρίψεις σε συνεργασία με άλλους πιλότους σε 48 πτήσεις (εκ των οποίων οι 23 ήταν πολεμικές έξοδοι) και δεκαπέντε αερομαχίες. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, στις 4 Αυγούστου 1943, είχε καταρριφθεί και είχε αναγκαστεί να πέσει με αλεξίπτωτο πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Προσπάθησε να διαφύγει προς τις σοβιετικές γραμμές, αλλά την πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι. Έγινε αιχμάλωτη πολέμου και ξυλοκοπήθηκε βάναυσα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων πριν φορτωθεί τελικά σε ένα τρένο μαζί με άλλους αιχμαλώτους. Παρόλα αυτά η ίδια και οι άλλοι αιχμάλωτοι κατάφεραν να δραπετεύσουν ενώ μεταφέρονταν με το τρένο. Αφού επέστρεψε στις σοβιετικές γραμμές ανακρίθηκε από τη SMERSH και αρχικά επρόκειτο να σταλεί σε στρατόπεδο της NKVD για πρώην αιχμαλώτους πολέμου. Χάρη στην παρέμβαση του Βασίλι Στάλιν δεν υπήρξε περαιτέρω κράτησή της και επέστρεψε στις τάξεις της Αεροπορίας. Επέστρεψε στο Σύνταγμά της με το οποίο πολέμησε στο 1ο Βαλτικό και στο 3ο Λευκορωσικό Μέτωπο.[2][3][4][5][6][7]

Μεταπολεμική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον πόλεμο παντρεύτηκε τον συνάδελφό της αεροπόρο Grigory Kudlenko, πλοηγό στο 65ο Σύνταγμα. Εργάστηκε ως αεροσυνοδός και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα των βετεράνων πριν από τον θάνατό της στις 23 Νοεμβρίου 1988.[8][9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. На земле, в небесах и на море (στα Ρωσικά). Voenizdat. 1983. 
  2. Mellinger, George (2012). Yakovlev Aces of World War 2 (στα Αγγλικά). Bloomsbury Publishing. ISBN 978-1-78200-553-7. 
  3. Merry, Lois K. (2014). Women Military Pilots of World War II: A History with Biographies of American, British, Russian and German Aviators (στα Αγγλικά). McFarland. ISBN 978-0-7864-5768-7. 
  4. Kazarinova, Militsa· Polyantseva, Agniya (1962). В небе фронтовом. Сборник воспоминаний советских летчиц-участниц Великой Отечественной войны (στα Ρωσικά). Moscow: Molodaya gvardiya. OCLC 749039156. 
  5. Chalbash, Emir (2010). Девушка — военный летчик-истребитель // Сковать боем!: Советские асы против Люфтваффе. Moscow: Yauza. ISBN 978-5-699-43092-5. OCLC 793902889. 
  6. Πρότυπο:Pamyat naroda
  7. «Тяжёлый день». Атакуют гвардейцы. Tallinn: Ээсти раамат. 1975. σελ. 133. 
  8. Женские авиаполки. История. Факты. Лица.
  9. «Блинова Клавдия Михайловна». airaces.narod.ru. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Klavdiya Blinova στο Wikimedia Commons