Κατάλογος πολιτειών και εδαφών των ΗΠΑ ανά πληθυσμό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάρτης του πληθυσμού κάθε πολιτείας το 2007
Χάρτης μεταβολής του πληθυσμού στις πολιτείες των ΗΠΑ μεταξύ Ιουλίου 2007 και Ιουλίου 2008.
Υπόμνημα:
  <-0,5%
  <-0,25%
  <0%
  <0,25%
  <0,5%
  <0,75%
  <1,0%
  <1,25%
  <1,5%
  <1,75%
  <2,0%
  >2,0%

Αυτός είναι ένας κατάλογος των πολιτειών των ΗΠΑ κατά πληθυσμό (με τις κατοικημένες δικαιοδοσίες που δεν είναι πολιτείες να περιλαμβάνονται για λόγους σύγκρισης) κατά την 1 Απριλίου 2010, ημερομηνία της Απογραφής των Ηνωμένων Πολιτειών του 2010. Οι εννέα πολυπληθέστερες πολιτείες περιέχουν ελαφρώς περισσότερο από το μισό του συνολικού πληθυσμού. Οι 25 λιγότερο κατοικημένες πολιτείες περιέχουν λιγότερο από το ένα έκτο του συνολικού πληθυσμού. Η Καλιφόρνια, η πιο πολυπληθής πολιτεία, περιέχει περισότερους κατοίκους από τις 21 πιο αραιοκατοικημένες πολιτείες σε συνδυασμό.

Μεθοδολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Απογραφή των Ηνωμένων Πολιτειών μετρά τους περισσότερους ανθερώπους που κατοικούν στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβανομένων των πολιτογραφημένων, των μη πολιτογραφημένων μόνιμων κατοίκων, και των μη πολιτογραφημένων μακροχρόνιων επισκεπτών.[1] Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό και οι εξαρτώμενοι τους προσμετρώνται στην πολιτεία καταγωγής τους.[2]

Εκλογική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασισμένη σε στοχεία από την ανά δεκαετία απογραφή, σε κάθε πολιτεία κατανέμεται ένα μερίδιο από τις 435 έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και σε κάθε πολιτεία είναι εγγυημένη το ελάχιστο μία έδρα, άσχετα από τον πληθυσμό. Αυτή η κατανομή βασίζεται στο μερίδιο του πληθυσμού κάθε πολιτείας επί αυτού των Πενήντα Πολιτειών μαζί (χωρίς αυτούς της Περιφέρειας της Κολούμπια, της Κοινοπολιτείας του Πουέρτο Ρίκο ή άλλων εξαρτημένων εδαφών των Η.Π.Α.). Το Εκλεκτορικό Κολλέγιο είναι το σώμα το οποίο, κάθε τέσσερα έτη, εκλέγει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αντπροσώπευση κάθε πολιτείας στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο είναι ίση με τον συνολικό αριθμό μελών αυτής της πολιτείας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Εικοστή Δεύτερη Τροποποίηση στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών δίνει στην Περιφέρεια της κολούμπια, η οποία είναι ξεχωριστή από κάθε πολιτεία, τρεις ψήφους. Ακριβέστερα, λαμβάνει τόσες ψήφους στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο όσες θα είχε αν ήταν πολιτεία, αλλά όχι περισσότερες ψήφους από την πολιτεία ή τις πολιτείες με τις λιγότερες ψήφους, οι οποίες τρεχόντως είναι τρεις (π.χ. Ουαϊόμινγκ). Ούτως, η συνολική αντιπροσώπευση στο Κολλέγιο είναι 538 μέλη (ίση με 100 γερουσιαστές συν 435 αντιπροσώπους, συν 3 μέλη για την Περιφέρεια της Κολούμπια).[3] Οι 11 πολυπληθέστερες πολιτείες, πουθ αντιπροσωπεύουν το 56% του πληθυσμού, έχουν την πλειοψηφία των ψήφων του Εκλεκτορικού Κολλεγίου, αρκετές για να εκλέξουν τον πρόεδρο.

Πολιτείες και εδάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη στις
Πενήντα
Πολιτείες
,
2011
Κατάταξη σε όλες
τις πολιτείες
& τα εδά
φη,
2010
Πολιτεία ή έδαφος
Εκτίμηση πληθυσμού για τις
1 Ιουλίου 2011
Απογραφή πληθυσμού,
1 Απριλίου 2010
Πληθυσμός απογραφής,
1 Απριλίου 2000
Έδρες στην
Βουλή των ΗΠΑ,
2003–2013
Προε-
δρικοί
Εκλέκτορες

2004–
2008
2010 Census Pop.
per
House
seat[4]
2000 Census Pop.
per
House
seat
2000 Census Pop.
per
Pres. Elector
Percent
of total
U.S. pop.,
2010[5]
&0000000000000001.0000001 &0000000000000001.0000001 Flag of California.svg Καλιφόρνια 37.691.912 37.253.956 33.871.648 &0000000000000053.00000053 &0000000000000055.00000055 702.905 639.088 615.848 11,91%
&0000000000000002.0000002 &0000000000000002.0000002 Flag of Texas.svg Τέξας 25.674.681 25.145.561 20.851.820 &0000000000000032.00000032 &0000000000000034.00000034 785.799 651.619 613.289 8,04%
&0000000000000003.0000003 &0000000000000003.0000003 Flag of New York.svg Νέα Υόρκη 19.465.197 19.378.102 18.976.457 &0000000000000029.00000029 &0000000000000031.00000031 668.210 654.361 612.144 6,19%
&0000000000000004.0000004 &0000000000000004.0000004 Flag of Florida.svg Φλόριντα 19.057.542 18.801.310 15.982.378 &0000000000000025.00000025 &0000000000000027.00000027 752.052 639.295 591.940 6,01%
&0000000000000005.0000005 &0000000000000005.0000005 Flag of Illinois.svg Ιλινόις 12.869.257 12.830.632 12.419.293 &0000000000000019.00000019 &0000000000000021.00000021 675.296 653.647 591.395 4,10%
&0000000000000006.0000006 &0000000000000006.0000006 Flag of Pennsylvania.svg Πεννσυλβάνια 12.742.886 12.702.379 12.281.054 &0000000000000019.00000019 &0000000000000021.00000021 668.546 646.371 584.812 4,06%
&0000000000000007.0000007 &0000000000000007.0000007 Flag of Ohio.svg Οχάιο 11.544.951 11.536.504 11.353.140 &0000000000000018.00000018 &0000000000000020.00000020 640.917 630.730 567.657 3,69%
&0000000000000008.0000008 &0000000000000008.0000008 Flag of Michigan.svg Μίσιγκαν 9.876.187 9.883.640 9.938.444 &0000000000000015.00000015 &0000000000000017.00000017 658.909 662.563 584.614 3,16%
&0000000000000009.0000009 &0000000000000009.0000009 Flag of Georgia (U.S. state).svg Τζόρτζια 9.815.210 9.687.653 8.186.453 &0000000000000013.00000013 &0000000000000015.00000015 745.204 629.727 545.764 3,10%
&0000000000000010.00000010 &0000000000000010.00000010 Flag of North Carolina.svg Βόρεια Καρολίνα 9.656.401 9.535.483 8.049.313 &0000000000000013.00000013 &0000000000000015.00000015 733.499 619.178 536.621 3,05%
&0000000000000011.00000011 &0000000000000011.00000011 Flag of New Jersey.svg Νιου Τζέρσεϊ 8.821.155 8.791.894 8.414.350 &0000000000000013.00000013 &0000000000000015.00000015 676.300 647.258 560.957 2,81%
&0000000000000012.00000012 &0000000000000012.00000012 Flag of Virginia.svg Βιρτζίνια 8.096.604 8.001.024 7.078.515 &0000000000000011.00000011 &0000000000000013.00000013 727.366 643.501 544.501 2,56%
&0000000000000013.00000013 &0000000000000013.00000013 Flag of Washington.svg Ουάσινγκτον 6.830.038 6.724.540 5.894.121 9 11 747.171 654.902 535.829 2,15%
&0000000000000014.00000014 &0000000000000014.00000014 Flag of Massachusetts.svg Μασαχουσέτη 6.587.536 6.547.629 6.349.097 &0000000000000010.00000010 &0000000000000012.00000012 654.763 634.910 529.091 2,04%
&0000000000000015.00000015 &0000000000000015.00000015 Flag of Indiana.svg Ιντιάνα 6.516.922 6.483.802 6.080.485 &0000000000000009.0000009 &0000000000000011.00000011 720.422 675.609 552.771 2,07%
&0000000000000016.00000016 &0000000000000016.00000016 Flag of Arizona.svg Αριζόνα 6.482.505 6.392.017 5.130.632 &0000000000000008.0000008 &0000000000000010.00000010 799.002 641.329 513.063 2,04%
&0000000000000017.00000017 &0000000000000017.00000017 Flag of Tennessee.svg Τενεσσί 6.403.353 6.346.105 5.689.283 &0000000000000009.0000009 &0000000000000011.00000011 705.123 632.143 517.208 2,03%
&0000000000000018.00000018 &0000000000000018.00000018 Flag of Missouri.svg Μιζούρι 6.010.688 5.988.927 5.595.211 &0000000000000009.0000009 &0000000000000011.00000011 665.436 621.690 508.656 1,91%
&0000000000000019.00000019 &0000000000000019.00000019 Flag of Maryland.svg Μέριλαντ 5.828.289 5.773.552 5.296.486 &0000000000000008.0000008 &0000000000000010.00000010 721.694 662.061 529.649 1,85%
&0000000000000020.00000020 &0000000000000020.00000020 Flag of Wisconsin.svg Ουισκόνσιν 5.711.767 5.686.986 5.363.675 &0000000000000008.0000008 &0000000000000010.00000010 710.873 670.459 536.368 1,82%
&0000000000000021.00000021 &0000000000000021.00000021 Flag of Minnesota.svg Μινεσότα 5.344.861 5.303.925 4.919.479 &0000000000000008.0000008 &0000000000000010.00000010 662.991 614.935 491.948 1,70%
&0000000000000022.00000022 &0000000000000022.00000022 Flag of Colorado.svg Κολοράντο 5.116.769 5.029.196 4.301.261 &0000000000000007.0000007 &0000000000000009.0000009 720.704 614.466 477.918 1,61%
&0000000000000023.00000023 &0000000000000023.00000023 Flag of Alabama.svg Αλαμπάμα 4.802.740 4.779.736 4.447.100 &0000000000000007.0000007 &0000000000000009.0000009 682,819 635.300 494.122 1,53%
&0000000000000024.00000024 &0000000000000024.00000024 Flag of South Carolina.svg Νότια Καρολίνα 4.679.230 4.625.364 4.012.012 &0000000000000006.0000006 &0000000000000008.0000008 770.894 668.669 501.502 1,48%
&0000000000000025.00000025 &0000000000000025.00000025 Flag of Louisiana.svg Λουιζιάνα 4.574.836 4.533.372 4.468.976 7 &0000000000000009.0000009 647.625 638.425 496.553 1,45%
&0000000000000026.00000026 &0000000000000026.00000026 Flag of Kentucky.svg Κεντάκι 4.369.356 4.339.367 4.041.769 &0000000000000006.0000006 &0000000000000008.0000008 723.228 673.628 505.221 1,39%
&0000000000000027.00000027 &0000000000000027.00000027 Flag of Oregon.svg Όρεγκον 3.871.859 3.831.074 3.421.399 &0000000000000005.0000005 &0000000000000007.0000007 766.215 684.280 488.771 1,22%
&0000000000000028.00000028 &0000000000000028.00000028 Flag of Oklahoma.svg Οκλαχόμα 3.791.508 3.751.351 3.450.654 &0000000000000005.0000005 &0000000000000007.0000007 750.270 690.131 492.951 1,20%
71 — 29 Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο 3.706.690 3.725.789 3.808.610 &0000000000000001.000000(1)[6] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 1,19%
29 &0000000000000030.00000030 Flag of Connecticut.svg Κονέκτικατ 3.580.709 3.574.097 3.405.565 &0000000000000005.0000005 &0000000000000007.0000007 714.819 681.113 486.509 1,14%
30 &0000000000000031.00000031 Flag of Iowa.svg Αϊόβα 3.062.309 3.046.355 2.926.324 &0000000000000005.0000005 &0000000000000007.0000007 609.271 585.265 418.046 0,97%
&0000000000000031.00000031 &0000000000000032.00000032 Flag of North Carolina.svg Μισσισσιππής 2.978.512 2.967.297 2.844.658 &0000000000000004.0000004 &0000000000000006.0000006 741.824 711.165 474.110 0,95%
&0000000000000032.00000032 &0000000000000033.00000033 Flag of Arkansas.svg Αρκάνσας 2.937.979 2.915.918 2.673.400 &0000000000000004.0000004 &0000000000000006.0000006 728.980 668.350 445.567 0,93%
&0000000000000033.00000033 &0000000000000034.00000034 Flag of Kansas.svg Κάνσας 2.871.238 2.853.118 2.688.418 &0000000000000004.0000004 &0000000000000006.0000006 713.280 672.105 448.070 0,91%
&0000000000000034.00000034 &0000000000000035.00000035 Flag of Utah.svg Γιούτα 2.817.222 2.763.885 2.233.169 &0000000000000003.0000003 &0000000000000005.0000005 921.295 744.390 446.634 0,88%
&0000000000000035.00000035 &0000000000000036.00000036 Flag of Nevada.svg Νεβάδα 2.723.322 2.700.551 1.998.257 &0000000000000003.0000003 &0000000000000005.0000005 900.184 666.086 399.651 0,86%
&0000000000000036.00000036 &0000000000000037.00000037 Flag of New Mexico.svg Νέο Μεξικό 2.082.224 2.059.179 1.819.046 &0000000000000003.0000003 &0000000000000005.0000005 686.393 606.349 363.809 0,66%
&0000000000000037.00000037 &0000000000000038.00000038 Flag of West Virginia.svg Δυτική Βιρτζίνια 1.855.364 1.852.994 1.808.344 &0000000000000003.0000003 &0000000000000005.0000005 617.665 602.781 361.669 0,59%
&0000000000000038.00000038 &0000000000000039.00000039 Flag of Nebraska.svg Νεμπράσκα 1.842.641 1.826.341 1.711.263 &0000000000000003.0000003 &0000000000000005.0000005 608.780 570.421 342.253 0,58%
&0000000000000039.00000039 &0000000000000040.00000040 Flag of Idaho.svg Αϊντάχο 1.584.985 1.567.582 1.293.953 &0000000000000002.0000002 &0000000000000004.0000004 783.791 646.977 323.488 0,51%
&0000000000000040.00000040 &0000000000000041.00000041 Flag of Hawaii.svg Χαβάη 1.374.810 1.360.301 1.211.537 &0000000000000002.0000002 &0000000000000004.0000004 680.151 605.769 302.884 0,43%
&0000000000000041.00000041 &0000000000000042.00000042 Flag of Maine.svg Μέιν 1.328.188 1.328.361 1.274.923 &0000000000000002.0000002 &0000000000000004.0000004 664.181 637.462 318.731 0,42%
&0000000000000042.00000042 &0000000000000043.00000043 Flag of New Hampshire.svg Νιου Χάμσαϊρ 1.318.194 1.316.470 1.235.786 &0000000000000002.0000002 &0000000000000004.0000004 658.235 617.893 308.947 0,42%
&0000000000000043.00000043 &0000000000000044.00000044 Flag of Rhode Island.svg Ρόουντ Άϊλαντ 1.051.302 1.052.567 1.048.319 &0000000000000002.0000002 &0000000000000004.0000004 526.284 524.160 262.080 0,34%
&0000000000000044.00000044 &0000000000000045.00000045 Flag of Montana.svg Μοντάνα 998.199 989.415 902.195 &0000000000000001.0000001 &0000000000000003.0000003 999.243 902.195 300.732 0,32%
&0000000000000045.00000045 &0000000000000046.00000046 Flag of Delaware.svg Ντελάγουερ 907.135 897.934 783.600 &0000000000000001.0000001 &0000000000000003.0000003 900.877 783.600 261.200 0,29%
46 &0000000000000047.00000047 Flag of South Dakota.svg Νότια Ντακότα 824.082 814.180 754.844 &0000000000000001.0000001 &0000000000000003.0000003 814.180 754.844 251.615 0,26%
47 &0000000000000048.00000048 Flag of Alaska.svg Αλάσκα 722.718 710.231 626.932 &0000000000000001.0000001 &0000000000000003.0000003 710.231 626.932 208.977 0,23%
48 &0000000000000049.00000049 Flag of North Dakota.svg Βόρεια Ντακότα 683.932 672.591 642.200 &0000000000000001.0000001 &0000000000000003.0000003 672.591 642.200 214.067 0,21%
49 &0000000000000050.00000050 Flag of Vermont.svg Βέρμοντ 626.431 625.741 608.827 &0000000000000001.0000001 &0000000000000003.0000003 625.741 608.827 202.942 0,20%
72 — &0000000000000051.00000051 Flag of Washington, D.C..svg Ουάσινγκτον (Π.Κ.) 617.996 601.723 572.059 &0000000000000001.000000(1)[7] &0000000000000003.0000003 190.686 0,19%
50 &0000000000000052.00000052 Flag of Wyoming.svg Ουαϊόμινγκ 568.158 563.626 493.782 &0000000000000001.0000001 &0000000000000003.0000003 563.626 493.782 164.594 0,18%
73— &0000000000000053.00000053 Flag of Guam.svg Γκουάμ - 159.358 [1] 154.805 &0000000000000001.000000(1)[7] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 0,06%
74— 54 Flag of the United States Virgin Islands.svg Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι - 106.405 [2] 108.612 &0000000000000001.000000(1)[7] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 0,04%
75— 55 Flag of American Samoa.svg Αμερικανική Σαμόα - 55.519 [3] 57.291 &0000000000000001.000000(1)[7] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 0,02%
76— 56 Flag of the Northern Mariana Islands.svg Βόρειες Μαριάνες Νήσοι - 53.883 [4] 69.221 &0000000000000001.000000(1)[7] &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 0,03%
81 — 81 — Οι Πενήντα Πολιτείες 310.973.921 308.143.815 280.849.847 435 535 709.760 645.632 524.953 98,48%
82 — 82 — 50 Πολιτείες και Π.Κ. 311.591.917 308.745.538 281.421.906 435 538 523.089 98,67%
83 — 83 — Συνολικό έδαφος των Η.Π.Α. - 312.913.872 285.620.445 435 538 100,00%

— μη εφαρμόσιμο

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «FAQ: Συλλέγει το Γραφείο Απογραφών δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των μη νόμιμων μεταναστών?». U. S. Census Bureau. https://ask.census.gov/cgi-bin/askcensus.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=1115. Ανακτήθηκε στις 2009-05-13. 
  2. «FAQ: Will 2010 Census apportionment population counts also include any Americans overseas?». U. S Census Bureau. https://ask.census.gov/cgi-bin/askcensus.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=7389. Ανακτήθηκε στις 2009-05-13. 
  3. Office of the Federal Register. «A Procedural Guide to the Electoral College». National Archives and Records Administration. http://www.archives.gov/federal-register/electoral-college/procedural_guide.html. Ανακτήθηκε στις 2010-08-13. 
  4. For simplicity's sake, these are the 2010 Resident Populations per 2003-2013 House seat; the seats for 2013-2023 will, however, be apportioned on the slightly-different basis of "Apportionment Population" which can be found at http://2010.census.gov/2010census/data/apportionment-data-text.php and http://2010.census.gov/news/press-kits/apportionment/apport.html
  5. Because of rounding of the individual percentages, the entries in this column may not sum to 100%.
  6. Puerto Rico elects a non-voting resident commissioner to the House.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 American Samoa, the District of Columbia, Guam, the Northern Mariana Islands, and the U.S. Virgin Islands are represented by one non-voting House delegate each.
  8. http://www.teachervision.fen.com/united-states/population/2207.html
  9. http://www.goldtel.net/ddxa/war.html

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]