Κατάλογος αστερισμών κατά έκταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Ύδρα είναι ο μεγαλύτερος αστερισμός.

Εδώ είναι ένας κατάλογος των 88 σύγχρονων αστερισμών κατά την έκτασή τους στον ουρανό, μετρημένοι σε τετραγωνικές μοίρες.

Αυτές οι εκτάσεις είναι καθορισμένες από τα όρια των αστερισμών που καταρτίστηκαν από τον Εζέν Ντελπόρτ το 1930 εκ μέρους της ΔΑΕ και δημοσιεύτηκαν στο Délimitation scientifique des constellations (Τύπος Πανεπιστημίου Κέμπριτζ). Πριν το έργο του Ντελπόρτ, τα ακριβή όρια του κάθε αστερισμού ήταν μοναχά αόριστα διατυπωμένα.

Ο Ντελπόρτ κατάρτισε τα όρια κατά μήκος των κάθετων και οριζόντιων γραμμών της ορθή αναφορά και απόκλισης: ωστόσο, το έκανε έτσι για την εποχή B1875.0, που σημαίνει ότι λόγω μετάπτωσης των ισημεριών, τα σύνορα πάνω σε ένα σύγχρονο χάρτη αστέρων (π.χ., για την εποχή J2000) είναι ήδη κάπως ασύμμετρα και όχι πλέον απόλυτα κάθετα ή οριζόντια. Αυτή η κλίση θα αυξηθεί με τα χρόνια και στους επόμενους αιώνες. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει την έκταση του κάθε αστερισμού.

Κατάταξη Οικογένεια [1] Συντομ Αστερισμός Έκταση (τετ. μοίρ.) [2] Ποσοστό α[3] δ Τετράδυμο [4]
01 Her Hya Ύδρα 1302.844 3.16% 11 36.73 −14 31.91 SQ2
02 Zod Vir Παρθένος 1294.428 3.14% 13 24.39 −04 09.51 SQ3
03 Urs UMa Μεγάλη Άρκτος 1279.660 3.10% 11 18.76 +50 43.27 NQ2
04 Per Cet Κήτος 1231.411 2.99% 01 40.10 −07 10.76 SQ1
05 Her Her Ηρακλής 1225.148 2.97% 17 23.16 +27 29.93 NQ3
06 Wat Eri Ηριδανός 1137.919 2.76% 03 18.02 −28 45.37 SQ1
07 Per Peg Πήγασος 1120.794 2.72% 22 41.84 +19 27.98 NQ4
08 Urs Dra Δράκων 1082.952 2.63% 15 08.64 +67 00.40 NQ3
09 Her Cen Κένταυρος 1060.422 2.57% 13 04.27 −47 20.72 SQ3
10 Zod Aqr Υδροχόος 979.854 2.38% 22 17.38 −10 47.35 SQ4
11 Her Oph Οφιούχος 948.340 2.30% 17 23.69 −07 54.74 SQ3
12 Zod Leo Λέων 946.964 2.30% 10 40.03 +13 08.32 NQ2
13 Urs Boo Βοώτης 906.831 2.20% 14 42.64 +31 12.16 NQ3
14 Zod Psc Ιχθύες 889.417 2.16% 00 28.97 +13 41.23 NQ1
15 Zod Sgr Τοξότης 867.432 2.10% 19 05.94 −28 28.61 SQ4
16 Her Cyg Κύκνος 803.983 1.95% 20 35.28 +44 32.70 NQ4
17 Zod Tau Ταύρος 797.249 1.93% 04 42.13 +14 52.63 NQ1
18 Urs Cam Καμηλοπάρδαλις 756.828 1.83% 08 51.37 +69 22.89 NQ2
19 Per And Ανδρομέδα 722.278 1.75% 00 48.46 +37 25.91 NQ1
20 Wat Pup Πρύμνη 673.434 1.63% 07 15.48 −31 10.64 SQ2
21 Per Aur Ηνίοχος 657.438 1.59% 06 04.42 +42 01.68 NQ2
22 Her Aql Αετός 652.473 1.58% 19 40.02 +03 24.65 NQ4
23 Her Ser Όφις [5] 636.928 1.54% 16 57.04 +06 07.32 NQ3
24 Per Per Περσεύς 614.997 1.49% 03 10.50 +45 00.79 NQ1
25 Per Cas Κασσιόπη 598.407 1.45% 01 19.16 +62 11.04 NQ1
26 Ori Ori Ωρίων 594.120 1.44% 05 34.59 +05 56.94 NQ1
27 Per Cep Κηφεύς 587.787 1.42% 02 32.64 +71 00.51 NQ4
28 Urs Lyn Λυγξ 545.386 1.32% 07 59.53 +47 28.00 NQ2
29 Zod Lib Ζυγός 538.052 1.30% 15 11.96 −15 14.08 SQ3
30 Zod Gem Δίδυμοι 513.761 1.25% 07 04.24 +22 36.01 NQ2
31 Zod Cnc Καρκίνος 505.872 1.23% 08 38.96 +19 48.35 NQ2
32 Wat Vel Ιστία 499.649 1.21% 09 34.64 −47 10.03 SQ2
33 Zod Sco Σκορπιός 496.783 1.20% 16 53.24 −27 01.89 SQ3
34 Wat Car Τρόπις 494.184 1.20% 08 41.70 −63 13.16 SQ2
35 Ori Mon Μονόκερως 481.569 1.17% 07 03.63 +00 16.93 NQ2
36 Lac Scl Γλύπτης 474.764 1.15% 00 26.28 −32 05.30 SQ1
37 Bay Phe Φοίνιξ 469.319 1.14% 00 55.91 −48 34.84 SQ1
38 Urs CVn Κύνες Θηρευτικοί 465.194 1.13% 13 06.96 +40 06.11 NQ3
39 Zod Ari Κριός 441.395 1.07% 02 38.16 +20 47.54 NQ1
40 Zod Cap Αιγόκερως 413.947 1.00% 21 02.93 −18 01.39 SQ4
41 Lac For Κάμινος 397.502 0.96% 02 47.88 −31 38.07 SQ1
42 Urs Com Κόμη Βερενίκης 386.475 0.94% 12 47.27 +23 18.34 NQ3
43 Ori CMa Κύων Μέγας 380.118 0.92% 06 49.74 −22 08.42 SQ2
44 Bay Pav Ταώς 377.666 0.92% 19 36.71 −65 46.89 SQ4
45 Bay Gru Γερανός 365.513 0.89% 22 27.39 −46 21.11 SQ4
46 Her Lup Λύκος 333.683 0.81% 15 13.21 −42 42.53 SQ3
47 Her Sex Εξάς 313.515 0.76% 10 16.29 −02 36.88 SQ2
48 Bay Tuc Τουκάνα 294.557 0.71% 23 46.64 −65 49.80 SQ4
49 Bay Ind Ινδός 294.006 0.71% 21 58.33 −59 42.40 SQ4
50 Lac Oct Οκτάς 291.045 0.71% 23 00.00 −82 09.12 SQ4
51 Ori Lep Λαγωός 290.291 0.70% 05 33.95 −19 02.78 SQ1
52 Her Lyr Λύρα 286.476 0.69% 18 51.17 +36 41.36 NQ4
53 Her Crt Κρατήρ 282.398 0.68% 11 23.75 −15 55.74 SQ2
54 Wat Col Περιστερά 270.184 0.65% 05 51.76 −35 05.67 SQ1
55 Her Vul Αλώπηξ 268.165 0.65% 20 13.88 +24 26.56 NQ4
56 Urs UMi Μικρά Άρκτος 255.864 0.62% 15 00.00 +77 41.99 NQ3
57 Lac Tel Τηλεσκόπιον 251.512 0.61% 19 19.54 −51 02.21 SQ4
58 Lac Hor Ωρολόγιον 248.885 0.60% 03 16.56 −53 20.18 SQ1
59 Lac Pic Οκρίβας 246.739 0.60% 05 42.46 −53 28.45 SQ1
60 Wat PsA Νότιος Ιχθύς 245.375 0.59% 22 17.07 −30 38.53 SQ4
61 Bay Hyi Ύδρος 243.035 0.59% 02 20.65 −69 57.39 SQ1
62 Lac Ant Αντλία 238.901 0.58% 10 16.43 −32 29.01 SQ2
63 Her Ara Βωμός 237.057 0.57% 17 22.49 −56 35.30 SQ3
64 Urs LMi Λέων Μικρός 231.956 0.56% 10 14.72 +32 08.08 NQ2
65 Wat Pyx Πυξίς 220.833 0.54% 08 57.16 −27 21.10 SQ2
66 Lac Mic Μικροσκόπιον 209.513 0.51% 20 57.88 −36 16.49 SQ4
67 Bay Aps Πτηνόν 206.327 0.50% 16 08.65 −75 18.00 SQ3
68 Per Lac Σαύρα 200.688 0.49% 22 27.68 +46 02.51 NQ4
69 Wat Del Δελφίν 188.549 0.46% 20 41.61 +11 40.26 NQ4
70 Her Crv Κόραξ 183.801 0.45% 12 26.52 −18 26.20 SQ3
71 Ori CMi Κύων Μικρός 183.367 0.44% 07 39.17 +06 25.63 NQ2
72 Bay Dor Δοράς 179.173 0.43% 05 14.51 −59 23.22 SQ1
73 Urs CrB Στέφανος Βόρειος 178.710 0.43% 15 50.59 +32 37.49 NQ3
74 Lac Nor Γνώμων 165.290 0.40% 15 54.18 −51 21.09 SQ3
75 Lac Men Τράπεζα 153.484 0.37% 05 24.90 −77 30.24 SQ1
76 Bay Vol Ιχθύς Ιπτάμενος 141.354 0.34% 07 47.73 −69 48.07 SQ2
77 Bay Mus Μυία 138.355 0.34% 12 35.28 −70 09.66 SQ3
78 Per Tri Τρίγωνον 131.847 0.32% 02 11.07 +31 28.56 NQ1
79 Bay Cha Χαμαιλέων 131.592 0.32% 10 41.53 −79 12.30 SQ2
80 Her CrA Νότιος Στέφανος 127.696 0.31% 18 38.79 −41 08.85 SQ4
81 Lac Cae Γλυφείον 124.865 0.30% 04 42.27 −37 52.90 SQ1
82 Lac Ret Δίκτυον 113.936 0.28% 03 55.27 −59 59.85 SQ1
83 Her TrA Τρίγωνον Νότιον 109.978 0.27% 16 04.95 −65 23.28 SQ3
84 Her Sct Ασπίς 109.114 0.26% 18 40.39 −09 53.32 SQ4
85 Lac Cir Διαβήτης 93.353 0.23% 14 34.54 −63 01.82 SQ3
86 Her Sge Βέλος 79.932 0.19% 19 39.05 +18 51.68 NQ4
87 Wat Equ Ιππάριον 71.641 0.17% 21 11.26 +07 45.49 NQ4
88 Her Cru Σταυρός του Νότου 68.447 0.17% 12 26.99 −60 11.19 SQ3
Σημειώσεις
  1. Οι συντομογραφίες των 'οικογενειών' αντιστοιχούν στις Συντμήσεις των Οικογενειών των Αστερισμών: Per=Περσέας (Perseus), Urs=Μεγάλη Άρκτος (Ursa Major), Her=Ηρακλής (Hercules), Zod=Ζωδιακός (Zodiacal), Ori=Ωρίων (Orion), Wat=Ουράνια ύδατα (Heavenly waters), Bay=J. Bayer, Lac=La Caille (δείτε Κατάλογος των αστερισμών).
  2. Η συνολική έκταση όλων των αστερισμών είναι η συνολική έκταση από τον ουρανό, η οποία είναι ακριβώς 4π στερακτίνια, ή 4π × (180/π)2 = 129,600/π τετραγωνικές μοίρες, ή περίπου 41,252.961 τετραγωνικές μοίρες. Οι επιμέρους εκτάσεις δεν συνοψίζονται σε αυτόν τον αριθμό λόγω των λαθών στρογγυλοποίησης, τα οποία εξαφανίζονται όταν οι εκτάσεις είναι στρογγυλοποιημένες αντί με ένα δεκαδικό ψηφίο.
  3. Ορθή Αναφορά & Απόκλιση των μεσοδιαστημάτων των αστερισμών.
  4. Το 'τετράδυμο' χαρακτηρίζει το τεταρτημόριο του ουρανού ως Ν για το Βορρά (North) ή S για το Νότο (South), Τεταρτημόριο 1 έως 4.
  5. Ο Όφις διαιρείται σε δύο μέρη:
    Serpens Caput ("Κεφαλή του Όφεως"; 428.484 τετ. μοίρ.; μεσοδιάστημα: α: 15 46.49, δ: +10 58.20), και
    Serpens Cauda ( "Ουρά του Όφεως" ; 208.444 τετ. μοίρ.; μεσοδιάστημα: α: 18 07.60, δ: -04 51.73)

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]