Καρλ Λίμπκνεχτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καρλ Λίμπκνεχτ

Ο Καρλ Λίμπκνεχτ (γερμανικά: Karl Liebknecht) ήταν Γερμανός πολιτικός, που γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1871. Ο πατέρας του, Γουλιέλμος, ήταν τότε στη φυλακή για τις σοσιαλιστικές του ιδέες. Στα 1899 διορίστηκε δικηγόρος στο Βερολίνο. Στα 1906 εκδίδει το έργο του Ιμπερια­λισμός και αντιμιλιταρισμός. Εισάγεται σε δίκη και καταδικάζεται σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση. Οι απολογίες του σ' εκείνη τη δίκη καθώς και στην κατοπινή «επί εσχάτη προδοσία» θα μεί­νουν αλησμόνητες. Νωρίς ασπάζεται τις ιδέες της Ρόζας Λούξεμπουργκ για τη μαζική κίνηση και τις μαζικές απεργίες. Aπό τότε ενωμένοι οι δύο επαναστάτες πολεμούν τη στρατοκρατία και τον οπορτουνισμό της σοσιαλδημοκρατίας. Η Ρόζα είναι η σκέψη, ο Καρλ είναι το "ατσαλένιο μπράτσο". Ο αγώνας του στο συνέδριο για την υιοθέτηση αντιμιλιταριστικού προγράμματος καταλήγει στο να χαρακτηριστεί ως «προδό­της» και «τυχοδιώκτης». Ακούραστες είναι οι προσπάθειές του για το ξεσκέπασμα των σχε­δίων του γερμανικού μιλιταρισμού, σκάνδαλο γερμανικών εργοστασίων πολεμοφοδίων που είχαν διατάξει την αντιπροσωπεία τους στο Παρίσι να προκαλέσει στην εφημερίδα Φιγκαρό τη δημοσίευση άρθρων φιλοπόλεμων κατά της Γερμανίας, για να κατορθωθεί έτσι η παραγ­γελία μεγάλων ποσοτήτων πολεμοφοδίων από τη γερμανική κυβέρνηση κ.λπ.)

Στις 2 Δεκεμβρίου 1914 όταν στο εθνι­κιστικό Ράιχσταγκ ψήφιζαν τις πολεμικές πι­στώσεις, ο Λίμπκνεχτ είναι ο μόνος που φωνάζει: «Όχι!». Ιδρύει την ομάδα Σπάρτακος, που στην αρχή πάλεψε ως δική του ομάδα μέσα στο Γερμα­νικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ύστερα εξελίχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας με την ένωση των Ανεξαρτή­των Σοσιαλδημοκρατών.

Όταν το Ράιχσταγκ διακόπτει τις εργασίες του, ο Λίμπκνεχτ χύνεται μέσα στις μάζες και οργανώνει συλλαλητήρια. Μαζί με τη Ρόζα (από τη φυλακή της τότε) ετοιμάζει το θεωρητικό τους όργανο Διεθνής και με βάση το Γιούνιους μπροσούρε (βιβλιαράκι της Ρόζας) οργανώνει την πάλη κατά του οπορτουνισμού. Στο συλλαλητήριο της 1ης Μαΐου 1916 κραυγάζει: «Κάτω ο πόλεμος! Κάτω η κυβέρνηση!»

Καταδικάζεται σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση και απελευθερώνεται από την επανάσταση του Νοεμβρίου του 1918. Το 1919 ήταν επικεφαλής των αγωνιστών του Ιανουαρίου. Συλλαμβάνεται από τους αντεπαναστάτες Σάιντεμαν και Νόσκε και στις 15 Ιανουαρίου 1919 δολοφονείται άνανδρα από αξιωματικούς κατ' εντολήν του Νόσκε.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί δεσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]