Κάστρο του Αντιρρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστρο του Αντιρρίου
Καστέλι της Ρούμελης
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
ΕίδοςΚάστρο και επάκτιο φρούριο [1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°19′42″N 21°45′56″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ναυπακτίας
ΤοποθεσίαΑντίρριο
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1499
Ολοκλήρωση1499
Διαστάσεις
Ύψος8 μέτρα
Υλικά κατασκευής
Υλικάπέτρα
Προστασίααρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα
Commons page Πολυμέσα

Το κάστρο του Αντιρρίου (ή αλλιώς Καστέλι της Ρούμελης) είναι κτισμένο στο νοτιότερο σημείο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στο Αντίρριο συγκεκριμένα δίπλα απο την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου εκεί όπου ελαχιστοποιείται η απόσταση ανάμεσα στην Στερεά Ελλάδα και την Πελοποννήσο [2] και η θέση του είναι στρατηγική. Κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει το κάστρο για την διοργάνωση πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις [3].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο του Αντιρρίου, επηρεασμένο κυριώς απο ενετική αρχιτεκτονική, έχει εξαγωνοειδές σχήμα στην κάτοψη του, με πολυγωνικούς προμαχώνες στις γωνίες του και βρέχεται απο την θάλασσα στις τρείς πλευρές του. Τα τείχη έχουν ύψος 8 μέτρων, με μικρή κλίση προς το εσωτερικό, και κατα μήκος τους υπάρχουν κανονιοθυριδές στραμμένες προς την θάλασσα ενώ παλαιότερα υπήρχε τάφρος, η οποία πλέον είναι φραγμένη, για την αποκοπή του φρούριου απο την στεριά. Στην βορειοδυτική πλευρά βρίσκεται η κεντρική καγκελωτή πύλη η οποία οδηγεί στο εσωτερικό του κάστρου μέσω ενός τοξωτού διαδρόμου [4].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φρούριο χτίστηκε το 1499, σε διάστημα 3 μηνών, παράλληλα με το Κάστρο του Ρίου σύμφωνα με την διαταγή του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β' ο οποίος αντιλήφθηκε το στρατηγικό πλεονέκτημα που θα προσέφεραν τα αντικριστά κάστρα με την διασταύρωση των πυρών να καθιστούν αδύνατη την διέλευση εχθρικών πλοίων στο θαλάσσιο πέρασμα. Το 1532 το Καστέλι της Ρούμελης πολιορκείται απο τον Γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια και οι Οθωμανοί υποκύπτωντας στην πολιορκία το ανατίναξαν. Ωστόσο ένα χρόνο αργότερα οι Οθωμανοί επανοχυρώνουν το κάστρο. Το 1603 το κάστρο καταστρέφεται από Ιππότες της Μάλτας ωστόσο οι Οθωμάνοι το κατασκευάζουν ξανα. Το 1687 οι Οθωμανοί ωθούνται ξανά στην αντίναξη του κάστρου στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν απο την επίθεση του Φραντσέσκο Μοροζίνι (Francesco Morosini) ενώ την ίδια χρονιά ξαναχτίζεται με σχέδια Ενετικών Μηχανικών. Το 1699 η Συνθήκη του Κάρλοβιτς παραχωρεί το φρούριο στους Οθωμανούς μέχρι το 1829 όπου το φρούριο παραδόθηκε στους Έλληνες μέσω της συνθήκης που υπέγραψε ο Αυγουστίνος Καποδίστριας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]