Κάζα Ιζολάνι (Μπολόνια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάζα Ιζολάνι
Χάρτης
Είδοςκτήριο ιστορικής σημασίας[1] και μονοκατοικία[2]
Διεύθυνσηstrada Maggiore, 19[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες44°29′36″N 11°20′56″E
Διοικητική υπαγωγήΜπολόνια[3]
ΧώραΙταλία[3]
Έναρξη κατασκευής13ος αιώνας[4]
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[5][3]
Commons page Πολυμέσα

Η Κάζα Ιζολάνι ή Οικία των Ιζολάνι (Ιταλ. Casa Isolani) είναι ένα μεσαιωνικό κτήριο στο ιστορικό κέντρο της Μπολόνια.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες μαρτυρίες αστικής αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα στην Μπολόνια. Είναι μία τριώροφη κατοικία ρομανικούγοτθικού ρυθμού που κατασκευάστηκε από τον Πάνιο ντι Λάπο Πορτιτζιάνι ντα Φιέζολε (Pagno di Lapo Portigiani da Fiesole) το 1250. Η εσωτερική αυλή, εν μέρη, διατηρεί την αρχική της μορφή και κάποιες από τις αρχικές κολόνες με ενδιαφέροντα, αρχιτεκτονικά, κιονόκρανα. Κατά την αναπαλαίωση, που έγινε στα τέλη του 19ο αιώνα, βρέθηκαν, αναστηλώθηκαν και ανακατασκευάστηκαν οι αψίδες που βρίσκονται στα μαγαζιά του ισόγειου. Το ίδιο έγινε και με κάποια παράθυρα στον ημιώροφο και μια σειρά από δίφορες στον όροφο των ευγενών. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της οικίας είναι η στοά που βρίσκεται στην πρόσοψη επί της Στράντα Ματζιόρε (Strada Maggiore), έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του κέντρου της Μπολόνια. Πρόκειται για την πιο ψηλή ξύλινη στοά της πόλης. Αποτελείται από κολόνες, ύψους 9 μέτρων, από δρύινο ξύλο που στηρίζουν τον τρίτο όροφο του κτηρίου. Στα δύο πλαϊνά υπάρχουν δύο τούβλινες κολόνες που αυξάνουν την σταθερότητα της κατασκευής. Η οροφή της στοάς είναι ξύλινη και στην οποία βρίσκονται τρία καρφωμένα βέλη για τα οποία υπάρχουν τρεις θρύλοι.

Ο πρώτος αναφέρεται σε έναν ευγενή που ήθελε να εκδικηθεί την γυναίκα του που τον είχε απατήσει. Γι αυτό έστειλε τρεις τοξότες να την σκοτώσουν αλλά εκείνη έριξε τα ρούχα που φορούσε, μένοντας γυμνή και εκείνοι αστόχησαν.

Ο δεύτερος αναφέρεται σε μία διαμάχη μεταξύ δύο ευγενών που διακόπηκε από τους τοξότες της συνοδείας τους.

Ο τρίτος αναφέρεται σε ένα αστείο που κάνανε κάποιοι φοιτητές στον Ραφφαέλε Φατσιολι (Raffaele Faccioli), που είχε αναπαλαιώσει το κτήριο το 1877, θέλοντας να προκαλέσουν ζημιά στη δουλειά του καρφώνοντας τα βέλη.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tiziano Costa, Bologna dalla A alla Z. Enciclopedia della città antica, Bologna, Costa, 2011, p. 71
  • Guido Zucchini, La verità sui restauri bolognesi, Bologna, Tipografia Luigi Parma, 1959, pp. 33-34

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Biblioteca Salaborsa» (Ιταλικά) Biblioteca Salaborsa. casa-isolani-ccf624. Ανακτήθηκε στις 25  Μαρτίου 2021.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 13007. Ανακτήθηκε στις 30  Σεπτεμβρίου 2021.
  3. 3,0 3,1 3,2 catalogo.beniculturali.it.
  4. Tourer.it. 6501. Ανακτήθηκε στις 18  Μαρτίου 2021.
  5. Tourer.it.