Ιωάννης Μενάγιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Μενάγιας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1811[1]
Αργοστόλι
Θάνατος1870[1]
Μπάντεν Μπάι Βιν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητανομικός
φιλόσοφος

Ο Ιωάννης Μενάγιας (Αργοστόλι, 1811 - Μπάντεν, 1870) ήταν Έλληνας φιλόσοφος και ο εισηγητής της εγελιανής φιλοσοφίας στην Ελλάδα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι και πέθανε στο Μπάντεν της Αυστρίας. Σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία και έκανε περαιτέρω σπουδές στην Πίζα, το Μόναχο, το Βερολίνο και τη Λειψία. Το 1833 αναγορεύθηκε διδάκτορας νομικής του Πανεπιστημίου της Πίζας και το 1839 διδάκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Μετά την επιστροφή του στα Επτάνησα, εργάστηκε ως καθηγητής στο Αργοστόλι. Αν και ο Μενάγιας δεν άφησε γραπτά κείμενα, είχε σχηματίσει στην Κεφαλονιά ομάδα διανοουμένων που ασχολούνταν με τον φιλοσοφικό στοχασμό υπό την επίδραση των εγελιανών ιδεών. Μεταξύ αυτών αναφέρονται ο Παύλος Γρατσιάτος, ο Παναγιώτης Βεργωτής και ο Ηλίας Τσιτσέλης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια του Νεωτέρου Ελληνισμού 1830-2010 - Αρχεία Ελληνικής Βιογραφίας, Εκδόσεις Μέτρον, τόμος Β΄, σελ. 542

Βιβλιογραφία

Γεωργία Αποστολοπούλου, Ο Εγελιανός φιλόσοφος Ιωάννης Μενάγιας. Εισαγωγή – Κείμενα - Μαρτυρίες. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επιστημονική Επετηρίδα της Φιλοσοφικής Σχολής "Δωδώνη". Παράρτημα αριθ. 38. Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1988.

  1. 1,0 1,1 1,2 Faceted Application of Subject Terminology. 318458. Ανακτήθηκε στις 7  Μαΐου 2020.