Διονύσης Λέντερης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διονύσης Λέντερης
Γέννηση1936
Βαρθολομιό Ηλείας, Ελλάδα Country flag
Θάνατος9 Απριλίου 2001 (65 ετών)
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότητακαραγκιοζοπαίκτης
Είδος τέχνηςκαραγκιοζοπαίχτης
Καλλιτεχνικά ρεύματαΠατρινή σχολή θεάτρου σκιών

Ο Διονύσης Λέντερης (1936 - 9 Απριλίου 2001), ενίοτε αναφερόμενος ως Σάκης Λέντερης, ήταν Έλληνας καραγκιοζοπαίκτης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1936 στο Βαρθολομιό Ηλείας. Πρωτοείδε Καραγκιόζη σε ηλικία οκτώ ετών από τον σπουδαίο Ντίνο Θεοδωρόπουλο, κοντά στον οποίο μαθήτευσε στην ηλικία των δεκαπέντε ετών για έναν χρόνο. Συνέχισε την μαθητεία του κοντά στον Βασίλαρο, επί δύο χρόνια, ενώ θεωρούσε δε τον Βασίλαρο τον μεγαλύτερο καραγκιοζοπαίκτη όλων των εποχών. Η μαθητεία του Διονύση ολοκληρώνεται κοντά στον Αντώναρο, του οποίου ήταν το δεξί χέρι από το 1954 ως το 1958, οπότε και έστησε τον δικό του μπερντέ. Το 1973 έχασε σε τροχαίο ατύχημα το αριστερό του πόδι, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να απομακρυνθεί από τον Καραγκιόζη για πέντε χρόνια. Το 1978 ξαναμπήκε στον χώρο του θεάτρου σκιών, αναζητώντας πλέον κάποιον μόνιμο χώρο, λόγω του κινητικού του προβλήματος. Αυτό έγινε πραγματικότητα το 1991, όταν ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Δήμο Λουτρακίου. Κάθε καλοκαίρι μέχρι τον θάνατο του, την Μεγάλη Δευτέρα του 2001, ψυχαγωγούσε καθημερινά τους θαμώνες του θεάτρου, παρουσιάζοντας μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου του θεάτρου σκιών. Λίγο αργότερα άρχισε να εργάζεται και στην τηλεόραση, στο κανάλι HIGH TV σε δύο σαιζόν (1994-1995 και 2000). Καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν 120 μονόωρες παραστάσεις, οι οποίες εξακολουθούν να παίζονται μέχρι σήμερα, ενώ αρκετές έχουν κυκλοφορήσει και σε DVD από την Leon Film. Επίσης συμμετείχε στην τηλεοπτική παραγωγή της ΕΡΤ Και μιλάει...και λαλάει, όπου ερμήνευσε τις ημίωρες παραστάσεις Τα καλλιστεία του Καραγκιόζη και Ο τρομερός κουρσάρος.

Έργα του Διονύση Λέντερη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από σημαντικό μέρος του κλασσικού ρεπερτορίου, το οποίο ερμήνευε, ο Διονύσης έγραψε και δικά του έργα, μεταξύ άλλων η κωμωδία Ο κορμός του δέντρου και τα έργα μυστηρίου Το στοιχειωμένο σπίτι και Ο τρομερός λυκάνθρωπος. Όλα τα προαναφερόμενα έργα ερμηνεύτηκαν από τον ίδιο στο HIGH TV το 2000.

Συνεργάτες και μαθητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διονύσης είχε συνήθως βοηθό την γυναίκα του, Άννα Λέντερη. Επίσης μαθήτευσαν κοντά του ο Τάσσος Γεωργίου, ο οποίος και τον διαδέχτηκε στο HIGH TV το 2006 και το 2010 στο θερινό θέατρο του Λουτρακίου, και ο Αντώνης Παντιώρας.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]