Αντώναρος (καραγκιοζοπαίκτης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντώνης Πλέσσας
ΨευδώνυμοΑντώναρος
Γέννηση1924
Άγιος Γεράσιμος Πάτρας (συνοικία), Ελλάδα Country flag
Θάνατος5 Ιουλίου 1999
Αμαλιάδα, Ελλάδα Country flag
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότητακαραγκιοζοπαίκτης
Είδος τέχνηςΛαϊκό Ελληνικό Θέατρο Σκιών
Καλλιτεχνικά ρεύματαΠατρινή σχολή θεάτρου σκιών

Ο Αντώναρος ήταν ένας από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους Πατρινούς καραγκιοζοπαίχτες της γενιάς του. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αντώνης Πλέσσας και γεννήθηκε στην συνοικία του Άγιου Γεράσιμου στην Πάτρα το 1924. Σε ηλικία μόλις εννιά ετών ξεκίνησε την μαθητεία του κοντά στον Μέγα Ντίνο Θεοδωρόπουλο και έμεινε κοντά του μέχρι τα δεκαπέντε του χρόνια. Ο πατέρας του ήταν και αυτός καραγκιοζοπαίχτης ο οποίος δεν πρόλαβε να γραφτεί στο Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών γιατί σκοτώθηκε στον πόλεμο. Στα χρόνια της κατοχής επί σειρά ετών έπαιξε στο Μεσολόγγι, στην Καλαμάτα, στην Μεσσήνη, στον Πύργος Ηλείας και τέλος στην Αμαλιάδα όπου και έκατσε μέχρι στο τέλος της ζωή στου. Παρότι αγράμματος, ήξερε να παίζει εκατόν οκτώ παραστάσεις, από το πλήρες δραματολόγιο του θεάτρου σκιών. Τους χειμώνες έκανε περιοδείες σε πολλά χωριά, σκορπώντας γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Επίσης, εκτός από ικανότατος καραγκιοζοπαίκτης, είχε και το χάρισμα του τραγουδιού. Τραγουδούσε όλο το ρεπερτόριο του θεάτρου σκιών από αμανέδες μέχρι κλέφτικα, τα οποία τα συνόδευε με μπουζούκι. Ηχογράφησε αρκετές κασέτες με τραγούδια, τις οποίες έδινε σε συναδέλφους του. Έμαθαν την τέχνη του Καραγκιόζη από τον Αντώναρο ο γιός του ο Φώτης Πλέσσας και ο αείμνηστος Διονύσης Λέντερης. Πέθανε στις 5 Ιουλίου του 1999 στην Αμαλιάδα, με το παράπονο ότι ξεχάστηκε στα γεράματα του από όλους και προπάντων από την πολιτεία.

Τηλεοπτικές συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1980 ο Αντώναρος συμμετείχε στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 που με σκαλιστές φιγούρες και δίχως μικρόφωνο έπαιξε ένα μικρό δίλεπτο κομμάτι από τον Καραγκιόζη υπηρέτη.

Ύστερα ο Αντώναρος συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή Οι Σκιές του Μπερντέ για 2 επεισόδια.

Τέλος ο Αντώναρος συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ Και μιλάει...και λαλάει, παραγωγής 1994-1995 όπου ερμήνευσε την ηρωική παράσταση Ο Μαύρος Ξιφομάχος.


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία

  • Χριστόπουλος Βασίλειος, Ορέστης, ο Πατρινός Καραγκιοζοπαίχτης Ανέστης Βακάλογλου, Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 1999.
  • Τσίπηρας Στέφανος, Ο ήχος του Καραγκιόζη, εκδόσεις Νέα Σὐνορα, Αθήνα 2001.