Συζήτηση:Δημοτική ενότητα

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για σαφώς λάθος ορολογία. Δείτε ενδεικτικά στο άρθρο 2 παρ. 2 του Ν.3852/2010 (Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπου αναφέρει:

  1. μιλά σαφώς για τοπικές και δημοτικές κοινότητες
  2. στη συνέχεια στο άρθρο 8 όπου μιλά πάλι για τοπικές και δημοτικές κοινότητες
  3. στο άρθρο 79 (κεφάλαιο Δ') μιλά για το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας και τον πρόεδρό του.
  4. πιο κάτω στο άρθρο 80 μιλά για Πρόεδρο Συμβουλίου και εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας

Ξαναδιαβάστε παρακαλώ τον νόμο και πείτε μου που αναφέρεται ο όρος Δημοτική ενότητα...εκτός κι αν μιλούμε περί όνου σκιάς. Γιατί ο όνος στην περίπτωσή μας είναι η Δημοτική Κοινότητα (πρώην Δημοτικά Διαμερίσματα και συγχωνευθέντες Καποδιστριακοί Δήμοι). Τι άλλο πρέπει να πούμε για να εμπεδωθεί; --Glavkos ρίχτο 23:32, 11 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Το είχα δει από προχθές αλλά δεν σου απάντησα. Στην παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου αναφέρει: «Οι εδαφικές αυτές περιφέρειες αποτελούν τις δημοτικές ενότητες του νέου δήμου και φέρουν το όνομα του πρώην δήμου ή της κοινότητας.» Λειτουργικά δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σημασία, αναφέρονται μόνο στα άρθρα 262 και 266. --geraki Talk 23:59, 11 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Και παρακάτω το διευκρινίζει ότι αυτές οι ενότητες είναι:
  1. τα Τοπικά διαμερίσματα, που στο εξής θα ονομάζονται Τοπικές Κοινότητες, (που ήσανε κοινότητες πριν τον Καποδίστρια, αυτοτελή δηλ. νομικά πρόσωπα)
  2. και τα πρώην Δημοτικά Διαμερίσματα που με την σειρά τους μετονομάζονται σε Δημοτικές Κοινότητες, που εκεί εντάσσονται και οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι καθώς και τα νησιά που έχουν πάνω από χίλιους κατοίκους. Η ορολογία είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Αν τα πούμε ενότητες είναι σαφές ότι τα βάζουμε όλα σε μια κατηγορία, ενώ δεν είναι έτσι, καθώς μια Δημοτική Κοινότητα μπορεί να έχει υπό την σκέπη της μια σειρά από Τοπικές Κοινότητες.
  3. Έχουν σημασία και αναφέρονται απ'άκρον εις άκρον σε όλο το νομοθέτημα του Καλλικράτη. Οι Δημοτικές Κοινότητες μπορεί να έχουν έως και δικό τους προϋπολογισμό, αρμοδιότητες που τους παραχωρούνται από το Δημοτικό Συμβούλιο, γραφεία και υπαλλήλους και όλα τα σχετικά. Ήδη νομίζω ότι η αρμοδιότητα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει περάσει στις Δημοτικές Κοινότητες με νόμο. Η Δημοτική ενότητα ως όρος δεν έχει καμία νομική υπόσταση και ως εκ τούτου είναι παραπλανητικός. Χρησιμοποιείται μάλλον ως χωρικός προσδιορισμός, δημιουργώντας εννοιολογική σύγχυση. Εξάλλου είναι γνωστό ότι την νομοθεσία δεν την γράφουν οι πατέρες της λογικής --Glavkos ρίχτο 01:25, 12 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Γλαύκε, κάνεις λάθος. Συνοπτικά η νέα δομή των δήμων έχει ως εξής:

  • Νομική υπόσταση έχει μόνο ο Δήμος, ήτοι ΟΤΑ, ήτοι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Οι μικρότερες διαιρέσεις (ενότητες, κοινότητες) αντλούν την υπόστασή τους από το γεγονός ότι είναι τμήματα του δήμου, όχι αυτόνομα.
  • Κάθε δήμος διαιρείται σε Δημοτικές Ενότητες που αντιστοιχούν στους καταργηθέντες δήμους (άρθρο 2 παρ. 1). Αυτές δεν έχουν δικό τους συμβούλιο, έχουν όμως κομβική σημασία διότι:
    • Βάσει αυτών εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μπορεί ο αριθμός των συμβούλων κάθε παράταξης να ορίζεται βάσει του πανδημοτικού ποσοστού του, αλλά το ποιοι υποψήφιοι σύμβουλοι θα μπουν στο δημοτικό συμβούλιο, εξαρτάται απ' τις επιδόσεις της παράταξης σε κάθε ενότητα. Είναι σαν τις εθνικές εκλογές: ο νόμος λέει ότι εάν πάρεις 10%, θα εκλέξεις 24-25 βουλευτές. Από ποιους νομούς όμως θα τους εκλέξεις; Από αυτούς που πήρες τις περισσότερες ψήφους.
    • Σχεδόν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες (δημοτολόγιο, ληξιαρχείο, μητρώο αρρένων, σχολικές επιτροπές κτλ κτλ) είναι διαρθρωμένες σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας, δηλ. παλαιού δήμου. Θα πάρει δεκαετίες μέχρι να συνενωθούν - εάν συνενωθούν.
    • Από κάθε ενότητα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά ένας αντιδήμαρχος [εκκρεμεί παραπομπή] (εκλεγμένος με το συνδυασμό του δημάρχου), υπεύθυνος να τρέχει καθημερινά τις δημοτικές υπηρεσίες που βρίσκονται στην ενότητά του. Τα καθήκοντα αυτών των αντιδημάρχων περιγράφονται στην παρ. 4 του άρθρου 59 και μπορούν με μια απλή απόφαση του δημάρχου να προστεθούν κι άλλα, εάν ο τελευταίος θέλει να ξεφορτωθεί αρμοδιότητες. Επίσης, οι αντιδήμαρχοι αυτοί συμμετέχουν ex officio στην Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου (α.62), δηλ. το όργανο που τρέχει σε καθημερινή βάση τα οικονομικά (μαζί με την Οικονομική Επιτροπή) και τις υπηρεσίες/επιχειρήσεις του (α.63).
  • Με τη σειρά της, κάθε Ενότητα υποδιαιρείται σε Κοινότητες. Η διάκριση ανάμεσα σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες είναι κυρίως δημογραφικού χαρακτήρα και όχι ιεραρχικού. Απλά, μια δημοτική κοινότητα (δηλ. με μεγάλο πληθυσμό) έχει μεγαλύτερο τοπικό συμβούλιο από μια τοπική. Κατά τα άλλα, οι αρμοδιότητές των οργάνων της κοινότητας (πρόεδρος+συμβούλιο) είναι να καταγράφουν, να μεριμνούν και να εισηγούνται προς τα όργανα του δήμου (α. 81-84). Οι αποφάσεις τους δεν είναι άμεσα εκτελεστές, αλλά ουσιαστικά εισηγήσεις προς τις αρχές του δήμου. Ο προϋπολογισμός που αναφέρεις δεν είναι ακριβώς των κοινοτήτων, αλλά του δήμου προς τις κοινότητες: αποφασίζεται από το συμβούλιο του δήμου (α.86 παρ.1) και η τήρησή του ελέγχεται από την οικονομική επιτροπή του δήμου (α.86 παρ.1).
    Συνεπώς αφαιρώ το πρότυπο της αμφισβητούμενης ακρίβειας. --Παναγιώτης Μπότσης 08:07, 12 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Για να σε βοηθήσω, δες και το παρακάτω πινακάκι:

Περίπτωση 1 (Συχνή): Δήμοι που είχαν αλλάξει με τον Καποδίστρια
Προ Καποδίστρια Καποδίστριας Καλλικράτης
Καλλικρατικός δήμος (ΟΤΑ)
Καποδιστριακός δήμος ή κοινότητα (ΟΤΑ) --> Δημοτική ενότητα
Δήμος ή κοινότητα --> Διαμέρισμα --> Κοινότητα με τη νέα έννοια
Περίπτωση 2 (Αραιά): Δήμοι που είχαν μείνει ανέπαφοι απ' τον Καποδίστρια
Προ Καποδίστρια Καποδίστριας Καλλικράτης
Καλλικρατικός δήμος (ΟΤΑ)
Δήμος ή κοινότητα (ΟΤΑ) --> Παρέμεινε Δήμος ή κοινότητα (ΟΤΑ) --> Δημοτική ενότητα
Περίπτωση 3 (Σπάνια): Πολύ μεγάλοι δήμοι που έμειναν ανέπαφοι και από Καποδίστρια και από Καλλικράτη
Προ Καποδίστρια Καποδίστριας Καλλικράτης
Δήμος (ΟΤΑ) --> Παρέμεινε Δήμος (ΟΤΑ) --> Παρέμεινε Δήμος (ΟΤΑ) -->
Συμβούλιο περιοχής --> Διαμέρισμα --> Κοινότητα με τη νέα έννοια

--Παναγιώτης Μπότσης 08:36, 12 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Παναγιώτη, κακώς αφαίρεσες το πρότυπο. Ο τρόπος που διατυπώνεις την απάντησή σου είναι απόλυτος και εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάνεις λάθος. Ή δεν διαβάζουμε τον ίδιο νόμο ή τον διαβάζουμε διαφορετικά, αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι ζήτημα ερμηνείας. Ρητά αναφέρεται στον νόμο ότι οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες έχουν δικά τους διοικητικά συμβούλια και Προέδρους, πράγμα που δεν αναφέρεται πουθενά για τις Δημοτικές Ενότητες. Ως εκ τούτου η σύγχυση που δημιουργείται με αυτόν τον όρο είναι απίστευτη. Και το ζήτημα τίθεται τους Δήμους που είχαν δημοτικά διαμερίσματα και πήραν και πρώην Καποδιστριακούς Δήμους (άρα μιλάμε για Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο) ..Επομένως εκεί θα έχουμε σύμφωνα με την ανάλυσή σου Δημοτικές Ενότητες, Δημοτικές Κοινότητες και Τοπικές Κοινότητες , πράγμα που φυσικά δεν ισχύει, αφού τα πρώην Δημοτικά Διαμερίσματα είναι σε πληθυσμό υπερδιπλάσια από τους μικρούς πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και επιπλέον ρητά λέγεται στο άρθρο 2 παρ. 2 ποιές από αυτές θα αποτελέσουν τις νέες Δημοτικές Κοινότητες. Το αν θα υπάρχει κατά τόπον Αντιδήμαρχος είναι στην διακριτική ευχέρεια του Δημάρχου που τον ορίζει, καθώς οι Αντιδήμαρχοι εξακολουθούν να ορίζονται και όχι να εκλέγονται. Επιπλέον το να ορίσεις αντιδήμαρχο σε μια Δημοτική Κοινότητα την στιγμή που έχει Πρόεδρο και Συμβούλιο δημιουργεί εκ των πραγμάτων πολυαρχία. Μην είσαι σίγουρος ότι αυτοί που γράφαν τον Καλλικράτη ήξεραν απολύτως τι έκαναν.
Προϋπολογισμός: Δεν είπε κανένας ότι έχουν ξεχωριστό προϋπολογισμό, αλλά ξαναδιάβασε το άρθρο 86, και θα καταλάβεις ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση να ορίσει κατώτατο ύψος εξόδων για κάθε Δημοτική Κοινότητα ή Τοπική (πουθενά δεν αναφέρεται εδώ ο όρος Ενότητα) και ως εκ τούτου θα υπάρχουν στον προϋπολογισμό εξόδων του Δήμου σε ξεχωριστή κωδικοποίηση (όπως για τις υπηρεσίες) πιστώσεις, τόσο για λειτουργικές δαπάνες όσο και για έργα.
Νομική υπόσταση: Μην παίζουμε με τις λέξεις, από την στιγμή που οι Πρόεδροι και τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων παίρνουν αποφάσεις που παράγουν έννομες διοικητικές συνέπειες και ο καθένας μπορεί να τις προσβάλλει στα διοικητικά δικαστήρια, έχουν προφανώς κάποια υπόσταση ως τέτοιες.
Τέλος, το άρθρο 2 παρ. 1 που επικαλείσαι είναι σαφές αφού ορίζει τις Δημοτικές Ενότητες ως εδαφικές περιφέρειες του νέου Δήμου και σε καμία περίπτωση ως διοικητικές, σύγχυση που όλα τα άρθρα για τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους αναπαράγουν. Επιπλέον το άρθρο δεν έχει παραπομπές και νομίζω χρειάζεται επιπλέον επιμέλεια και επέκταση. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι ανακριβές. Επιφυλάσσομαι να επανέλθω μόλις πάρω στα χέρια μου ένα τετράτομο έργο με νομολογιακή ερμηνεία για τον Ν. 3852/2010, αν και λόγω επαγγελματικής εμποκής με τους ΟΤΑ για περισσότερο από μια δεκαετία δεν πιστεύω να έχω ξεχάσει αυτά που ξέρω. Μετα τιμής --Glavkos ρίχτο 10:21, 12 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Ωραία, αφού σχετίζεσαι με την τοπική αυτοδιοίκηση, ο διάλογος γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρων. Πάμε λοιπόν (με πλαγιασμένα οι δικές σου διατυπώσεις):

  • Ρητά αναφέρεται στον νόμο ότι οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες έχουν δικά τους διοικητικά συμβούλια και Προέδρους, πράγμα που δεν αναφέρεται πουθενά για τις Δημοτικές Ενότητες. Έτσι ακριβώς είναι, μόνο που εγώ δεν υποστήριξα κάτι αντίθετο! Τουναντίον, το έχω κάνει σαφές και στο άρθρο: «δεν αποτελούν αυτοδιοικούμενο θεσμό ούτε διαθέτουν δικό τους συμβούλιο»
  • Το αν θα υπάρχει κατά τόπον Αντιδήμαρχος είναι στην διακριτική ευχέρεια του Δημάρχουν που τον ορίζει, καθώς οι Αντιδήμαρχοι εξακολουθούν να ορίζονται και όχι να εκλέγονται. Έχεις δίκιο ως προς τον τρόπο διορισμού (εδώ χρειάζεται διόρθωση), όμως ο νόμος αφενός ορίζει κατά τόπον αντιδημάρχους (59§1), αφετέρου εάν κοιτάξεις την περιγραφή των αρμοδιοτήτων τους, και οι έξι ασκούνται σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας ((59§4)!
  • Προϋπολογισμός: Δεν είπε κανένας ότι έχουν ξεχωριστό προϋπολογισμό, αλλά ξαναδιάβασε το άρθρο 86, και θα καταλάβεις ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση να ορίσει κατώτατο ύψος εξόδων για κάθε Δημοτική Κοινότητα ή Τοπική (πουθενά δεν αναφέρεται εδώ ο όρος Ενότητα) και ως εκ τούτου θα υπάρχουν στον προϋπολογισμό εξόδων του Δήμου σε ξεχωριστή κωδικοποίηση (όπως για τις υπηρεσίες) πιστώσεις, τόσο για λειτουργικές δαπάνες όσο και για έργα. Το ότι θα υπάρχει ξεχωριστή κωδικοποίηση, δεν σημαίνει ότι πρόκειται για φορείς αυτόνομους ή με δικαίωμα αυτενέργειας! Νομίζω ότι μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε: Η κοινότητα το μόνο που μπορεί να πράξει, είναι να εισηγηθεί στα αρμόδια όργανα του δήμου (οικονομική επιτροπή §3, εκτελεστική επιτροπή §4) ένα σχέδιο προϋπολογισμού και εξόδων. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι σχέση αυτό με τις Δημοτικές Ενότητες.
  • Νομική υπόσταση: Μην παίζουμε με τις λέξεις, από την στιγμή που οι Πρόεδροι και τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων παίρνουν αποφάσεις που παράγουν έννομες διοικητικές συνέπειες και ο καθένας μπορεί να τις προσβάλλει στα διοικητικά δικαστήρια, έχουν προφανώς κάποια υπόσταση ως τέτοιες. Μα δεν παίρνουν αποφάσεις που παράγουν έννομες διοικητικές συνέπειες! Οι αποφάσεις τους είναι προτάσεις προς το δήμαρχο (άρθρο 87), ο οποίος σε 8 ημέρες πρέπει να τις παραπέμψει στα αρμόδια δημοτικά όργανα. Αυτά με τη σειρά τους μπορούν είτε να τις γυρίσουν πίσω (§2α), είτε να τις στείλουν για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο (§2β), είτε - εάν τις εγκρίνουν και πρόκειται για ζητήματα που δε χρειάζεται έγκριση δ.σ. - να τις στείλουν για υλοποίηση (§2γ). Πάντα δηλαδή η απόφαση για υλοποίηση (αυτή που παράγει έννομες διοικητικές συνέπειες) λαμβάνεται σε επίπεδο δήμου. Αλλά δεύτερη φορά, δεν καταλαβαίνω τι σχέση αυτό με τις Δημοτικές Ενότητες.
  • Τέλος, το άρθρο 2 παρ. 1 που επικαλείσαι είναι σαφές αφού ορίζει τις Δημοτικές Ενότητες ως εδαφικές περιφέρειες του νέου Δήμου και σε καμία περίπτωση ως διοικητικές, σύγχυση που όλα τα άρθρα για τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους αναπαράγουν. Δεν διαφωνώ ούτε εγώ, ούτε η σχετική αρθρογραφία. Διοικητική βαθμίδα είναι μόνο ο δήμος. Οι ενότητες και οι κοινότητες είναι γεωγραφικές υποδιαιρέσεις του δήμου: δεν αποτελούν βαθμίδα, αφού δεν αποτελούν νομικό πρόσωπο, άρα δεν έχουν δικαίωμα δικαιοπραξίας (αυτό κολλάει και στο Νομική υπόσταση: Μην παίζουμε με τις λέξεις).
  • Και το ζήτημα τίθεται τους Δήμους που είχαν δημοτικά διαμερίσματα και πήραν και πρώην Καποδιστριακούς Δήμους (άρα μιλάμε για Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο) ..Επομένως εκεί θα έχουμε σύμφωνα με την ανάλυσή σου Δημοτικές Ενότητες, Δημοτικές Κοινότητες και Τοπικές Κοινότητες , πράγμα που φυσικά δεν ισχύει, αφού τα πρώην Δημοτικά Διαμερίσματα είναι σε πληθυσμό υπερδιπλάσια από τους μικρούς πρώην Καποδιστριακούς Δήμους. Κάνεις λάθος. Περιγράφονται όλα και αναλυτικά στην απόφαση 45892 του Υπουργείου Εσωτερικών, ΦΕΚ Β΄1292, 11/8/2010. Παίρνω το παράδειγμα του νέου Δήμου Λαρισαίων, όπου τέσσερις μικροί δήμοι συνενώθηκαν με τον παλαιό Δήμο Λαρισαίων. Έχουμε λοιπόν (βρίσκεται στη σελίδα 17398): ΔΕ Γιαννούλης με 2 κοινότητες, ΔΕ Κοιλάδας με 7 κοινότητες, ΔΕ Λαρισαίων με 4 κοινότητες, ΔΕ Μακρυχωρίου με 4 κοινότητες, ΔΕ Νέσσωνος με 7 κοινότητες. Δεν παίζει κανέναν μα κανέναν ρόλο στη διαίρεση ότι π.χ. η μικρότερη κοινότητα της ΔΕ Λαρισαίων έχει περισσότερο πληθυσμό από όλες τις άλλες ΔΕ μαζί! Το μόνο σημείο που παίζει ρόλο ο πληθυσμός, είναι εάν η κοινότητα θα βαφτιστεί δημοτική ή τοπική.
    --Παναγιώτης Μπότσης 11:52, 12 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Παναγιώτη, θα σε παρακαλούσα να ξαναδιαβάσεις το νόμο. Εξακολουθείς να επιμένεις σε κάτι που είναι καταφανώς λάθος...Ο νομός π.χ. ως χωρική ενότητα θα παραμείνει και μετά την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αυτό όμως δεν του δίνει καμία ιδιαίτερη βαρύτητα όσον αφορά τον ρόλο του (ένα διοικητικό επίπεδο που καταργήθηκε είναι). Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με τις Δημοτικές Ενότητες (είναι τα γεωγραφικά όρια των πρώην δήμων και έχουν σημασία μόνο σε σχέση με τις εκλογικές διαιρέσεις, όπως σωστά το είπες). Στα υπόλοιπα απαντώ τηλεγραφικά:
  • Επιπλέον, γιατί δεν καταλαβαίνεις το επιχείρημα για τον προϋπολογισμό; Ξέρεις πολλούς φορείς να λειτουργούν χωρίς οικονομικούς πόρους;
  • Για τον πληθυσμό: είναι βασικό κριτήριο τόσο για την κατανομή των επιχορηγήσεων όσο και για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνονται σε μια περιοχή.
  • Προφανώς κάνεις κάποιο λάθος πάλι με τον Δήμο Λαρισαίων, ο οποίος συνενώθηκε μόνον με τον Δήμο Γιαννούλης και Κοιλάδας...Αυτοί οι 2 πρώην δήμοι είναι απλώς σήμερα Δημοτικές Κοινότητες, όπως και τα 4 πρώην Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Λαρισαίων.
  • Για τις αρμοδιότητες και τις έννομες συνέπειες των αποφάσεων: Κάνεις λάθος. Ξαναδιάβασε το κεφάλαιο Δ'του Καλλικράτη (από το άρθρο 79 έως 91).

Θα επανέλθω με μια πιο πλήρη απάντηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αφου θα έχω στα χέρια μου την νομολογειακή ερμηνεία του Ν. 3852/2010. --Glavkos ρίχτο 17:09, 12 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Επιπλέον, γιατί δεν καταλαβαίνεις το επιχείρημα για τον προϋπολογισμό; Ξέρεις πολλούς φορείς να λειτουργούν χωρίς οικονομικούς πόρους; Μα επαναλαμβάνω: συμφωνώ ότι η δημοτική ενότητα δεν είναι φορέας. Πόσες φορές πρέπει να το πω; Υποδιαίρεση του φορέα (δηλ. του δήμου) είναι, και ως τέτοια περιγράφεται στο άρθρο. Εγκαλείς το άρθρο για κάτι με το οποίο συμφωνείς!
Προφανώς κάνεις κάποιο λάθος πάλι με τον Δήμο Λαρισαίων, ο οποίος συνενώθηκε μόνον με τον Δήμο Γιαννούλης και Κοιλάδας...Αυτοί οι 2 πρώην δήμοι είναι απλώς σήμερα Δημοτικές Κοινότητες, όπως και τα 4 πρώην Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Λαρισαίων. Σχετικά με τους δήμους που συνενώθηκαν στο νέο δήμο Λαρισαίων, εδώ συνέβη με ευθύνη μου το εξής γελοίο: πάνω στη βιασύνη μου (έκανα κι άλλες δουλειές), χρησιμοποίησα ένα σκαναρισμένο αντίγραφο της απόφασης που στη διαδικασία του OCR είχε γεμίσει λάθη. Πράγματι, συνενώθηκαν τρεις (Γιάννουλης, Κοιλάδας, Λαρισαίων) και όχι πέντε δήμοι. Αλλά στο ουσιαστικό ζήτημα, δηλ. το status κάθε κατηργημένου δήμου, έχω δίκιο. Δες δίπλα το απόσπασμα του ΦΕΚ, αυτή τη φορά από την καθ' ύλην αρμόδια πηγή, δηλ. τον ιστότοπο του Υπουργείου. (update-->) Αυτό δείχνει επιπλέον ότι είναι λάθος η αντίληψη πως μια Δημοτική Κοινότητα μπορεί να έχει υπό την σκέπη της μια σειρά από Τοπικές Κοινότητες.(τέλος update)
Για τα υπόλοιπα, ας επιφυλαχθούμε. Όμως εμείς οι δύο μπορούμε να μιλάμε ώρες ατελείωτες, ενώ το βασικό ζήτημα θα παραμένει: Πού υπάρχει λάθος στο άρθρο; Πιστεύεις ότι χρήζει συγκεκριμένων διορθώσεων; Κατά τη γνώμη μου οι δημοτικές ενότητες υπάρχουν στη νέα διοικητική διαίρεση ως ενδιάμεσο επίπεδο (όχι φορέας, όχι θεσμός, όχι ΟΤΑ) μεταξύ δήμου και κοινότητας, επομένως πρέπει να υπάρχει σχετικό άρθρο. --Παναγιώτης Μπότσης 07:26, 14 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Το άρθρο μπορεί να μείνει ως πληροφορία για την εδαφική περιφέρεια ενός Δήμου που αντιστοιχεί σε αυτήν ενός πρώην Καποδιστριακού Δήμου συνενωθέντα με αυτόν. Αλλά αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει ως αναφορά στα άρθρα Τοπική Κοινότητα και Δημοτική Κοινότητα τα οποία θεωρώ και πιο ουσιαστικά. Δύο παρατηρήσεις ακόμα:

  • άρθρο 59, παρ. 4 ,εδάφιο στ' : Οι Αντιδήμαρχοι ασκούν κάθε άλλη αρμοδιότητα που μπορεί να τους μεταβιβάζει με απόφασή του ο δήμαρχος που αφορά τη δημοτική ενότητα (μπορεί ο Δήμαρχος να το κάνει, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος, άρα εισάγεται δυνητικά αυτό το στοιχείο και σε κάθε περίπτωση θα είναι και πάλι καθ΄ύλη αρμοδιότητα εντός μιας Δημοτικής Ενότητας). Σε κάθε περίπτωση οι Δήμαρχοι προτιμούν να μοιράζουν καθ' ύλην αρμοδιότητες και να μην δημιουργούν τοπάρχες στο βιλαέτι τους.
  • Έχεις δίκαιο εκεί που λες ότι δεν υπαρχει ιερχική σχέση μεταξύ Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, αλλά σε πρακτικό επίπεδο οι Τοπικές Κοινότητες αποδυναμώνονται πλήρως, αφού έχουν απωλέσει το σύνολο σχεδόν των αποφασιστικών τους αρμοδιοτήτων (εάν τέτοιες υπήρχαν).
  • Το άρθρο θέλει αρκετή επεξεργασία ακόμα για να φτάσει να αποδίδει μια σαφή και διακριτή εικόνα. Προς αυτό θα βοηθούσε μια γενικότερη αποσαφήνιση για την ιστορία των Διοικητικών και Εδαφικών διαιρέσεων των ΟΤΑ Α΄βαθμού --Glavkos ρίχτο 13:50, 14 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]