Δημήτριος Γιάνναρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτριος Γιάνναρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Οκτωβρίου 1949
Σάμος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Βοστώνης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθηγητής πανεπιστημίου
πολιτικός
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Βοστώνης
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΔημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κονέκτικατ

Ο Δημήτριος Σ. Γιάνναρος (αγγλ.: Demetrios S. Giannaros) είναι καθηγητής Οικονομικών και πρώην Ελληνοαμερικανός πολιτικός, αντιπρόεδρος (πρωτος γεννημένος στο εξωτερικό) της Βουλής της πολιτείας του Κονέκτικατ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ). Η ΠΑΔΕΕ αποτελείται από ελληνικής καταγωγής βουλευτές, υπουργούς, και πρωθυπουργούς εκλεγμένους παγκόσμια. Υπηρέτησε Πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ από το 2003 ως το 2009.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτριος Σ. Γιάνναρος γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1949 στη Σάμο, από όπου το 1964 μετανάστευσε με την οικογένεια του στις ΗΠΑ. Ο παππούς του εργάσθηκε στην Αιθιοπία και ήταν έμπορος, όπως και ο πατέρας του, Σπυρίδων, ο οποίος γεννήθηκε στην Αιθιοπία. Η μητέρα του Ειρήνη, γένος Κυριακού, γεννήθηκε στην Λέκα της Σάμου. Ο παππούς του, Νικόλαος Κυριακού, ήταν αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού και πολεμιστής στην εισβολή της Τουρκίας στις αρχές του 1900.

Ο Δημήτρης Γιάνναρος μένει στο Φάρμινγκτον του Κονέκτικατ της Αμερικής, είναι παντρεμένος με την Ελισάβετ και έχει δύο παιδιά.

Έχει διδάξει οικονομικά και διεθνή θέματα στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης, Χάρτφορντ, Σάφφολκ και Γιαγκελόνιαν της Πολωνίας. Υπηρέτησε ως βουλευτής και αντιπρόεδρος στο Κοινοβούλιο του Κονέκτικατ της Αμερικής από 1995 ως το 2011. Εξελέγη 8 φορές με το Δημοκρατικό κόμμα σε περιφέρεια που ο πληθυσμός ήταν κυρίως γιάνκηδες Αμερικάνοι και συντηρητικοί. Ήταν ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα που εξελέγη στο Κονέκτικατ και τρίτος σε όλη την Αμερική.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αμερική ολοκλήρωσε τις οικονομικές σπουδές του (PhD in Economics, Masters in Economic Development and Masters in Political Economy) στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και της Μασαχουσέτης (Bachelors in Economics). Από το 1980 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Χάρτφορντ ως καθηγητής Οικονομικών και Διεθνούς Εμπορίου. Έχει επίσης εργασθεί ως επισκέπτης σε διάφορα πανεπιστήμια, όπως: Γέιλ, Βοστόνη, George Washington University και Γιαγκελόνιαν της Πολωνίας.

Για 7 χρόνια( 1991-98) ήταν ο γενικός Διευθυντής του προγράμματος (U.S. Consortium for Management Education in Central and Eastern Europe) για την αναδιοργάνωση της οικονομίας των Ανατολικών χωρών μετά από την επανάσταση εναντίον του Κομμουνισμού. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και επιτροπές για την εκπαίδευση στο μάνατζμεντ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και μετείχε στο Αμερικανικό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο ως ACE Fellow.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα ασχολήθηκε με την πολιτική. Από το 1993 ως 1995 ήταν εκλεγμένο μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Φάρμινγκτον.

Από το 1994 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής στο πολιτειακό κοινοβούλιο με το Δημοκρατικό Κόμμα και από τον Φεβρουάριο του 2008 ως το 2011 ήταν Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου. Τώρα εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος με την Giannaros Associates.

Ο Δημήτρης Γιάνναρος έγινε μέλος της ΠΑΔΕΕ το 1999 και ψηφίσθηκε από την ολομέλεια αμέσως ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ. Από το 2002 εξελέγη Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) και τον Ιούνιο του 2007 εξελέγη για τρίτη συνεχόμενη θητεία.

Είναι μέλος σε πολλούς διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς καθώς και ομογενειακών οργανώσεων και σεβαστό μέλος σε θέματα οικονομικών και πολιτικής. Η γνώμη του ζητείται σε πολλά θέματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]