Δέκα μέρες στο Παρίσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δέκα μέρες στο Παρίσι
ΣκηνοθεσίαΟρέστης Λάσκος
ΣενάριοΓιώργος Λαζαρίδης
ΠρωταγωνιστέςΓιάννης Γκιωνάκης, Νίκος Σταυρίδης, Άννα Φόνσου, Πόπη Λάζου, Γιάννης Μαλούχος, Τζόλυ Γαρμπή, Άννα Μαντζουράνη, Σταύρος Παράβας, Παναγιώτης Καραβουσιάνος, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Χρήστος Πάρλας, Πόπη Άλβα, Υβόνη Βλαδιμήρου, Γιάννης Κωστής και Ζέτα Αποστόλου
ΦωτογραφίαΝίκος Γαρδέλης
Εταιρεία παραγωγήςΑφοί Ρουσσόπουλοι - Γ. Λαζαρίδης - Δ. Σαρρής - Κ. Ψαρράς
Πρώτη προβολή1962
Διάρκεια89 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Δέκα μέρες στο Παρίσι είναι ασπρόμαυρη Ελληνική κωμική ταινία του 1962 σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το σενάριο είναι του Γιώργου Λαζαρίδη, το οποίο είναι μια προσαρμογή του θεατρικού έργου "Οι Απιστίες" των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Γκιωνάκης, Νίκος Σταυρίδης, Άννα Φόνσου και η Πόπη Λάζου.[1][2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ερωτύλος σύζυγος της Αλέκας, ο Μίλτος, σχεδιάζει ένα ταξίδι στο Παρίσι, προκειμένου να απολαύσει μερικές μέρες εξωσυζυγικής ζωής, αλλά η ζηλιάρα γυναίκα του δεν τον αφήνει. Ο επίσης γυναικοθήρας παντζανάκης του, Βάσος, ορέγεται επίσης ένα ανάλογο ταξίδι και για να ξεφύγει από τη γυναίκα του, την Λίνα. Οι δύο άντρες αποφασίζουν να καταστρώσουν ένα σχέδιο προκειμένου να πάνε στο Παρίσι. Το σχέδιο τους προβλέπει ο Βάσος να αρωστήσει ξαφνικά και ο Μίλτος να τρέξει αμέσως να βρει έναν γιατρό.

Εν τω μεταξύ ο Μίλτος πηγαίνει σε ένα κοσμηματοπωλείο και παίρνει για δώρο ένα βραχιόλι για την ερωμένη του Κικίτσα. Ωστόσο όταν ο υπάλληλος πηγαίνει να το παραδώσει στον Μίλτο, μπερδεύει την παραγγελία και του δίνει σκουλαρίκια, τα οποία τα είχε παραγγείλει ένας άλλος πελάτης, ο Βησσαρίων για να τα δώσει στην σύζυγο του, Καίτη ως δώρο για την επέτειο του γάμου τους.

Στη συνέχεια ο Μίλτος βρίσκει έναν γιατρό δεν είναι τίποτα άλλο από τον φίλο του, τον Βαγγέλη, ο οποίος δέχεται έναντι αμοιβής να υποθυθεί τον γιατρό, προκειμένου να εξετάσει τον Βάσο. Φτάνοντας στο σπίτι του Βάσου, ο ψευτογιατρός μετά από μια εικονική εξέταση εισηγείται στην παρευρισκόμενη οικογένεια, ο άρρωστος Βάσος να μεταβεί στη Λυών για δέκα μέρες για περαιτέρω εξετάσεις από έναν φημισμένο καθηγητή ιατρικής. Με την σύμφωνη γνώμη των δύο γυναικών ο Μίλτος αναλαμβάνει να συνοδέψει τον Βάσο στην Γαλλία.

Στη συνέχεια οι δύο οικογένειες μεταβαίνουν σε ένα ξενοδοχείο στο Καβούρι για ολιγοήμερες διακοπές προτού οι δυο άντρες φύγουν για το Παρίσι. Εκεί όμως θα φτάσει μια έξαλλη Καίτη μαζί με τον Βησσαρίων, όπου θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις. Ταυτόχρονα εμφανίζεται στο ξενοδοχείο και ο ψευτογιατρός Βαγγέλης, ο οποίος πέφτει πάνω στον Ντίνο, αδελφό των δυο γυναικών. Εκεί ο Βαγγέλης αναγκάζεται να αποκαλύψει την αλήθεια και οι δυο γυναίκες εξαγριωμένες αποφασίζουν να ζητήσουν διαζύγιο. Ωστόσο μετά από παρέμβαση της μητέρας τους η Αλέκα και η Λίνα αποφασίζουν να πάρουν εκδίκηση. Σε ένα παραλιακό μπαρ βρίσκουν δύο νεαρούς και αρχίζουν να ερωτοτροπούν. Εκεί επεμβαίνουν ο Μίλτος και ο Βάσος και παίρνουν τις γυναίκες τους πίσω στο σπίτι.

Εχοντας λύσει τις οικογενειακές διαφορές τους, ο Μίλτος και ο Βάσος πηγαίνουν τελικά στο Παρίσι μαζί όμως με τις συζύγους τους και όχι με τις ερωμένες τους όπως είχαν αρχικά σχεδιάσει.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου 1962 στους κινηματογράφους Έσπερος, Πάνθεον, Σταρ, Πιγκάλ στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε και η προβολή της στον Σπλέντιτ του Πειραιά, τον Απόλλων της Καβάλας, τον Κρόνο του Βόλου, τον Απόλλων των Χανίων, τον Ιντεάλ της Πάτρας και τον Παλλάς της Ρόδου.[3]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκοψε 43.081 εισιτήρια και ήρθε στη 13η θέση ανάμεσα σε 82 ελληνικές ταινίες της σεζόν 1962 -1963.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δέκα μέρες στο Παρίσι». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «Δέκα μέρες στο Παρίσι». Ψηφιοποιημένες συλλογές ΕΛΙΑ. ΕΛΙΑ. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. «Δέκα μέρες στο Παρίσι» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 22 Οκτωβρίου 1962. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023. 
  4. «Ten-Days-in-Paris». filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]