Γιοάννα Γκρουντζίνσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιοάννα Γκρουντζίνσκα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Joanna Grudzińska (Πολωνικά)
Γέννηση17ιουλ. / 28  Μαΐου 1795γρηγ. (unspecified calendar, assumed Julian)[1][2]
Πόζναν[1][3]
Θάνατος17ιουλ. / 29  Νοεμβρίου 1831γρηγ. (unspecified calendar, assumed Julian)[4][2][3]
Πούσκιν[4]
Τόπος ταφήςΒοεβοδάτο Μείζονος Πολωνίας
ΚατοικίαΑγία Πετρούπολη[5]
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά[6]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚωνσταντίνος της Ρωσίας (1820–1831)[7][8][9]
ΓονείςAnton Grudna-Grudzinski, Prince Lowicz[10]
ΟικογένειαGrudzińscy
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα της Αγίας Αικατερίνης, Α΄ Τάξη (27 Απριλίουιουλ. / 9  Μαΐου 1825γρηγ.)[11]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Γιοάννα Γκρουντζίνσκα (πολωνικά: Joanna Grudzińska, 17 Μαΐου 1791, Πόζναν - 17 Νοεμβρίου 1831, Τσάρσκογιε Σελό) ήταν Πολωνή ευγενής, πριγκίπισσα του Γουόβιτς και δεύτερη σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Κωνσταντίνου Πάβλοβιτς της Ρωσίας, του de facto αντιβασιλέα του Βασιλείου της Πολωνίας. Αυτός ο γάμος κόστισε στον Κωνσταντίνο το στέμμα της Ρωσίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γιοάννα Γκρουντζίνσκα ήταν η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του κόμη Αντόνι Γκρουντζίνσκι, του τελευταίου ιδιοκτήτη της πόλης Χόντζιες. Η Γκρουντζίνσκα ήταν γνωστή για την ομορφιά της. Από το 1815, είχε σχέση με τον Μεγάλο Δούκα Κωνσταντίνο της Ρωσίας, με τον οποίο παντρεύτηκε ως δεύτερη σύζυγος του στις 27 Μαΐου 1820. Ο Κωνσταντίνος είχε παντρευτεί προηγουμένως με την Ιουλιανή της Σαξονίας-Κοβούργου-Ζάαλφελντ, η οποία τον εγκατέλειψε το 1801. Προκειμένου να δώσει την έγκριση για το γάμο του με τη Γιοάννα, ο αδελφός του Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Α΄ της Ρωσίας, του ζήτησε να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στο θρόνο της Ρωσίας υπέρ του μικρότερου αδελφού τους Νικολάου Α΄. Το απόρρητο αυτής της απόφασης, γνωστό μόνο σε έναν πολύ στενό κύκλο στην Αγία Πετρούπολη, συνέβαλε στην Εξέγερση των Δεκεμβριστών του 1825 που ακολούθησε το θάνατο του Αλεξάνδρου.

Μετά τον γάμο τους στις 8 Ιουλίου 1820, ο Αλέξανδρος ονόμασε τη Γιοάννα, Πριγκίπισσα του Γουόβιτς. Μια φρεγάτα του ρωσικού αυτοκρατορικού πολεμικού ναυτικού που ονομάστηκε προς τιμή της (Knyaginya Lovich, Княгиня Лович) ξεκίνησε το 1828 και υπηρέτησε στο μεσογειακό στόλο κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας και του Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1828-1829).

Αν και από ορισμένους θεωρήθηκε προδότης, η Γιοάννα παρέμεινε πιστή στον άντρα της ακόμα και μετά τη Νοεμβριανή Εξέγερση, στην οποία πολέμησε εναντίον των Πολωνών υπηκόων του. Η αδερφή της, Μάρια Αντονίνα, παντρεύτηκε τον Στρατηγό Ντεζιντέρι Χουαπόφσκι, έναν από τους πιο σημαντικούς Πολωνούς διοικητές κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης. Μια άλλη αδελφή της, παντρεύτηκε έναν αξιωματικό της συνοδείας του Ρώσου τσάρου.

Ο Κωνσταντίνος πέθανε από χολέρα στο Βίτσεμπσκ τον Ιούνιο του 1831, λίγο πριν την προγραμματισμένη εκκένωσή τους στην Αγία Πετρούπολη. Η Γιοάννα παρέδωσε το σώμα του στην Αγία Πετρούπολη και πέθανε τον ίδιο χρόνο. Θάφτηκε στο Τσάρσκογιε Σελό. Το 1929, τα λείψανα της εκταφιάστηκαν και ξαναθάφτηκαν στον τάφο της αδερφής της και του Στρατηγού Χουαπόφσκι στο Ρόμπιν, κοντά στο Λέσνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δοκίμια της Γιοάννα Γκρουντζίνσκα στα γαλλικά και στα ρωσικά [1]
  • Βουαντίσουαφ Μπορτνόφσκι, Wielki Książę Konstanty i Joanna Grudzińska, Wyd. Łódzkie 1981.
  • Γιαν Τσίνσκι, Cesarzewicz Konstanty i Joanna Grudzińska, czyli Jakubini polscy, Βαρσοβία 1956.