Βουλγαρική μαφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βουλγαρική μαφία
ΊδρυσηΑρχές της δεκαετίας του 1990
Τόπος ίδρυσηςΣόφια
Έτη δράσης1990- εώς σήμερα
ΠεριοχέςΒαλκάνια, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία, Γαλλία, Πολωνία, Ουκρανία, Νορβηγία, Σουηδία
ΕθνικότηταΒούλγαροι
Μέλη7000 σε 15+ χώρες (εκτίμηση)
Εγκληματικές δραστηριότητεςΔιακίνηση όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εμπρησμοί, επιθέσεις, δολοφονίες, εκβιασμοί, απάτες, εμπορία ανθρώπων, παράνομοςς τζόγο, απαγωγές, πορνεία, ληστείες, κλοπές
ΣυμμάχοιΡωσική μαφία
Ουκρανική μαφία
Σερβική μαφία
Σικελική μαφία
Αλβανική μαφία
Καρτέλ Σιναλόα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βουλγαρική μαφία (Βουλγαρικά: мутри) αναφέρεται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που προέρχονται από τη Βουλγαρία.

Συμμορίες και δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βουλγαρικές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος εμπλέκονται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, η εμπορία ανθρώπων, η πορνεία, η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, οι εκβιασμοί (συχνά υπό την κάλυψη φαινομενικών εταιρειών ασφάλειας και ασφάλισης), ληστείες, διάφορα οικονομικά εγκλήματα, κλοπές αυτοκίνητων και εμπόριο όπλων. Φαίνεται ότι έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσική μαφία, την Ουκρανική μαφία, την Σικελική μαφία, το Καρτέλ Σιναλόα, την Αλβανική μαφία και τη Σερβική μαφία. Οι βουλγαρικές συμμορίες χρησιμοποιούν κυρίως εταιρείες ασφάλειας και ασφάλισης όπως το SIC και το VIS ως βιτρίνες για τις εγκληματικές δραστηριότητες τους.

Οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος είναι αναμφισβήτητα το πιο σοβαρό πρόβλημα στη χώρα. Αυτές κυμαίνονται από τοπικούς εκβιαστές έως διεθνείς εμπόρους ναρκωτικών και ομάδες ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Υπήρχαν περίπου 118 συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που προέρχονταν από τη Βουλγαρία το 2004 και έφτασαν σε περίπου 7000 σε όλο τον κόσμο. Κανένας σημαντικός αριθμός αυτών των συμμορίων δεν έχει τιμωρηθεί από τον βουλγαρικό νόμο, αν και υπάρχουν ονομαστικές συνεχιζόμενες σειρές δολοφονιών που σχετίζονται με την βουλγαρική μαφία. Ο πλούτος που αποκτάται συνήθως ξεπλένεται σε ιδιοκτησία αθλητικών ομάδων, ανάπτυξης ακινήτων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το οργανωμένο έγκλημα επηρεάζει όλους τους κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της δικαιοσύνης.

Οι μεγάλοι μαφιόζοι συνήθως κάνουν οικονομικές δωρέες σε όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα. Διαθέτουν «δημοτικούς συμβούλους» και μεμονωμένα μέλη του Κοινοβουλίου, ελέγχοντας δημοτικά συμβούλια και δήμαρχους. Οι βουλγαρικές κυβερνήσεις έχουν κάνει λίγα για να μειώσουν την παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος, παρά τις εγχώριες προσπάθειες και τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για την καταπολέμησή του.[1]

Οι οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών που διευθύνονται από Βούλγαρους υπηκόους έχουν διερευνηθεί σε όλες τις ΗΠΑ, ειδικά στο Λος Άντζελες και την Τάμπα. Αυτές οι ομάδες ασχολούνται με την εισαγωγή κοκαΐνης και χιλιάδων δόσεων έκσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα περισσότερα μέλη αυτών να φυλακίστηκαν στις ΗΠΑ . Εκεί, οι Βούλγαροι μαφιόζοι διακρίνονται για την δημιουργία πλαστών ταυτοτήτων, οργανωμένες τραπεζικές απάτες, διακίνηση ναρκωτικών, απάτη ενυπόθηκων δανείων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εκβιασμούς, εμπορία όπλων, τοκογλυφία δανείων, απάτη με πιστωτικές κάρτες, και πορνογραφία.[1]

Συμβόλαια θανάτου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την πτώση του κομμουνισμού το 1989, υπήρξαν περισσότεροι από 150 υψηλόβαθμοι αρχηγοί της μαφίας που δολοφονήθηκαν στη Βουλγαρία, οι οποίες διαπράχθηκαν συχνά στο κέντρο της Σόφιας, στο φως της ημέρας. Υπήρξε το πολύ μία καταδίκη [2] σε αυτές τις περιπτώσεις μέχρι σήμερα, αν και οι πηγές διαφέρουν. [3][4]Αυτό γίνεται συχνά μια κατηγορία για την εικαζόμενη εκτεταμένη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα του βουλγαρικού δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της εισαγγελικής αρχής.

Το κόστος των δολοφονιών από συμβόλαια θανάτου που πραγματοποιούνται από επαγγελματίες δολοφόνους εκτιμάται σε περίπου 5.000 - 50.000 ευρώ. Συνήθως τα πιο σημαντικά πρόσωπα είναι και τα πιο ακριβά συμβόλαια.[2]

Δικαστική δίωξη και καταπολέμηση εγκληματικών δικτύων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006, η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε τον επικεφαλής του γερμανικού γραφείου ποινικών ερευνών Κλάους Γιάνσεν για να αξιολογήσει την πρόοδο της Βουλγαρίας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Γιάνσεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βουλγαρία δεν είχε εφαρμόσει σύγχρονες αρχές και μεθόδους για την καταπολέμηση του εγκλήματος, επικρίνοντας, μεταξύ άλλων, τη μικρή διάθεση της αστυνομικής δύναμης της χώρας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.[5][6][7] Η έκθεση Γιάνσεν παρατήρησε επίσης ότι «οι κατηγορίες, οι διώξεις, οι δίκες, οι καταδίκες και οι αυστηρές ποινές παραμένουν σπάνιες στον αγώνα κατά της διαφθοράς υψηλού επιπέδου» και περιέγραψε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του εγκλήματος ως «πλήρες χάος». Ο Γιάνσεν πρότεινε επίσης ότι οι πληροφορίες της ευρωπαϊκής αστυνομίας που διαβιβάστηκαν στη Σόφια θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε συλλήψεις εγκληματίων. Σε μια αντίδραση στην έκθεση, ο υπουργός Εσωτερικών Ρούμεν Πέτκοφ περιέγραψε τα ευρήματα ως υπερβολικά και διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο παρουσίασης της κατάστασης στη Βουλγαρία από τον Γιάνσεν.[8]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «US embassy cables: Organised crime in Bulgaria». the Guardian. 
  2. 2,0 2,1 Watt, Nicholas (May 15, 2006). «Corruption still dogs Bulgaria on eve of ruling on membership». The Guardian (London). https://www.theguardian.com/world/2006/may/15/eu.politics. Ανακτήθηκε στις 2009-07-02. 
  3. «EU warns Bulgaria after killings». BBC News. April 8, 2008. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7337210.stm. 
  4. Shields, Rachel (April 9, 2008). «Murders prompt EU warning for Bulgaria over organised crime». The Independent (London). https://www.independent.co.uk/news/europe/murders-prompt-eu-warning-for-bulgaria-over-organised-crime-806330.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-03. 
  5. Smith, Nicola (May 21, 2006). «Bulgarian mafia turf wars to hit EU». The Times Online (London). http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/article722725.ece. Ανακτήθηκε στις 2010-04-27. 
  6. «Es wird Kämpfe geben». Der Spiegel. June 26, 2006. http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-47360734.html?name=Es+wird+K%26auml%3Bmpfe+geben. 
  7. «Bush's Bulgarian Partner in the Terror War Has Mob History, Investigators Say». Congressional Quarterly. March 2, 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 19, 2009. https://web.archive.org/web/20090619082532/http://public.cq.com/docs/hs/hsnews110-000002461932.html. 
  8. «Anti-crime fight problems hinder Bulgaria's EU accession - Jansen». The Sofia Echo. June 26, 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-01-21. https://web.archive.org/web/20160121011503/http://www.sofiaecho.com/article/anti-crime-fight-problems-hinder-bulgarias-eu-accession---jansen/id_16129/catid_66. Ανακτήθηκε στις 2021-04-15. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]