Βασίλειο της Σικελίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το Βασίλειο της Σικελίας το 1154

Το Βασίλειο της Σικελίας (λατινικά Regnum Siciliae ή Sicilie ή στα ιταλικά Regno di Sicilia ή απλά Regno) ήταν ένα κράτος που υπήρχε στα νότια της Ιταλίας από το 1130, όταν ιδρύθηκε από τον Ρογήρο Β΄ μέχρι το 1816. Το Βασίλειο αποτελούσαν όχι μόνο η ίδια η Σικελία, αλλά και μεγάλη περιοχή της Νότιας Ιταλίας, καθώς και μέχρι το 1530 τα νησιά της Μάλτας και του Γκόζο.


Το νησί ήταν διαιρεμένο σε τρεις περιοχές· την Valle di Mazzara, την Valle di Demona και την Valle di Noto.

Ονομαζόταν ενίοτε regnum Apuliae et Siciliae μέχρι το 1282, όταν το ηπειρωτικό και το νησιωτικό τμήμα του βασιλείου διαχωρίστηκαν πολιτικά· ήταν γνωστό ως Βασίλειο της Νάπολης έκτοτε. Μετά το 1302 ονομαζόταν μερικές φορές Βασίλειο της Τρινακρίας. Συχνά ο θρόνος ανήκε σε άλλο μονάρχη όπως ο Βασιλιάς της Αραγονίας, ο Βασιλιάς της Ισπανίας ή ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 1816 το Βασίλειο της Σικελίας ενώθηκε με το Βασίλειο της Νάπολης στο μόλις ιδρυθέν Βασίλειο των Δύο Σικελιών.Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νορμανδική κληρονομιά, 10ος-12ος αιώνας, παρουσίαση.
  • Houben, Hubert. Roger II of Sicily: A Ruler between East and West. Trans. G. A. Loud and Diane Milbourne. Cambridge University Press: 2002.
  • John Julius Norwich, The Kingdom in the Sun 1130-1194. Longman: London, 1970.
  • Matthew, Donald. The Norman Kingdom of Sicily. Cambridge University Press: 1992.
  • Chaytoe, H. J. A History of Aragon and Catalonia. Κεφάλαιο 7.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kingdom of Sicily της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).