Αφροδίτη της Κνίδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Αφροδίτη της Κνίδου, Συλλογή Ludovisi

Η Αφροδίτη της Κνίδου είναι μαρμάρινο άγαλμα, έργο του Πραξιτέλη που τοποθετείται γύρω στο 350-330 π.Χ.[1] και σύμφωνα με πηγές από την ελληνική και λατινική γραμματεία ήταν το ωραιότερο και πιο διάσημο άγαλμα της θεάς και βρισκόταν στο ναό της Κνίδου στη Μικρά Ασία.[2]

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πραξιτέλης για την κατασκευή του αγάλματος είχε χρησιμοποιήσει παριανό μάρμαρο και χρησιμοποιήσει ως μοντέλα δύο εταίρες που ήταν και ερωμένες του, τη Φρύνη για το σώμα και την Κρατίνη για το κεφάλι.[2] Παριστάνει την Αφροδίτη γυμνή λίγο πριν το λουτρό της, αυτό κατά κάποιο τρόπο συμβολίζει την κάθαρση της θεάς, ενώ το γυμνό σώμα συμβολίζει την αρχέγονη αγνότητα.

Ο Πραξιτέλης, για να δώσει στο άγαλμα πιο ανθρώπινες διαστάσεις, το είχε βάψει και σύμφωνα με την παράδοση ξεγελάσει πολλούς με τη ζωντάνια που έδινε, σε βαθμό που σύμφωνα με την παράδοση ένας άνθρωπος κλείστηκε επίτηδες όλη τη νύχτα στο ναό και την άλλη μέρα το πρωί βρέθηκε το σπέρμα του πάνω στο μηρό του αγάλματος.

Επίδραση και ιστορία του αγάλματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το πέρασμα των χρόνων το άγαλμα αυτό αντιγράφτηκε σε νομίσματα, σε πηλό και σε μάρμαρο. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' τον 3ο αιώνα μ.Χ. το μετέφερε στο παλάτι της Κωνσταντινούπολης και παρόλο που ο ίδιος απαγόρευσε την ειδωλολατρία, τις παγανιστικές δοξασίες και κατάργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπροστά στην ομορφιά του αγάλματος ξέχασε όλες τις αυστηρές εντολές του.

Η Αφροδίτη της Κνίδου δεν έχει διασωθεί. Ενδεχομένως το άγαλμα απομακρύνθηκε προς την Κωνσταντινούπολη την πρώιμη Χριστιανική περίοδο και καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 476 μ.Χ.[3] Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά αντίγραφα του αγάλματος που αποδίδουν πιστά το πρωτότυπο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα