Απόλλων του Μπελβεντέρε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απόλλων του Μπελβεντέρε

Ο Απόλλων του Μπελβεντέρε είναι αρχαίο Ρωμαϊκό αντίγραφο της εποχής του Αδριανού ενός χάλκινου πρωτοτύπου του 4ου αιώνα π.Χ., πιθανώς του γλύπτη Λεωχάρη, ο οποίος είναι γνωστός για την εργασία του στο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Θεωρείται από τα τελειότερα έργα τέχνης της αρχαιότητας και έχει επηρεάσει βαθύτατα την ευρωπαϊκή τέχνη. Το άγαλμα βρίσκεται σήμερα στα Μουσεία Βατικανού.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απόλλων του Μπελβεντέρε
Απόλλων του Μπελβεντέρε

Το άγαλμα έχει ύψος 2,24 μ και είναι φτιαγμένο από μάρμαρο Καράρας. Απεικονίζει τον Απόλλωνα να σκοτώνει τον Πύθωνα. Κρατάει το τόξο με το αριστερό του χέρι, ενώ έχει μόλις αφήσει το βέλος να φύγει και το δεξί χέρι αρχίζει να χαλαρώνει. Ο Απόλλωνας φοράει μόνο μια χλαμύδα, η οποία συγκρατιέται στο δεξί ώμο, καλύπτει τμήμα της πλάτης του και πέφτει πάνω στο αριστερό του χέρι.

Επιρροή στις τέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απόλλων του Μπελβεντέρε βρέθηκε το 1489 κοντά στη Ρώμη σε ιδιοκτησία του καρδινάλιου Τζουλάνο ντέλα Ροβέρε, του μετέπειτα Πάπα Ιούλιου Β΄. Μεταφέρθηκε στο Κορτίλε ντελ Μπελβεντέρε από όπου πήρε και το όνομά του. Μετά την τοποθέτησή του εκεί το άγαλμα έγινε ευρέως γνωστό επειδή θεωρήθηκε ότι αντιπροσωπεύει το ιδανικό της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Χαρακτικό του Μαρκαντόνιο Ραϊμόντι

Τη δεκαετία του 1530 ο Μαρκαντόνιο Ραϊμόντι αποτύπωσε το άγαλμα σε χαρακτικό, του οποίου τα αντίτυπα διαδόθηκαν στην Ευρώπη επεκτείνοντας τη φήμη του. Το 1532 ο Τζιοβάννι Άγγελο Μοντορσόλι απεκατέστησε το αριστερό χέρι και το κάτω μέρος του δεξιού που έλειπαν. Οι προσθήκες αφαιρέθηκαν το 1924 αλλά επανατοποθετήθηκαν το 2001. To 1797 το άγαλμα ήταν από αυτά που μεταφέρθηκαν στο Παρίσι από τον Ναπολέοντα. Επιστράφηκε στο Βατικανό μετά τη πτώση του Ναπολέοντα.

Αδάμ και Εύα

Ο Απόλλων του Μπελβεντέρε κατέχει σημαντική θέση στην ευρωπαϊκή τέχνη καθώς πάρα πολλά έργα επηρεάστηκαν από αυτόν. Χαρακτηριστικά είναι ο πίνακας Αδάμ και Εύα του Άλμπρεχτ Ντύρερ και το άγαλμα του Αντόνιο Κανόβα, Περσέας θριαμβευτής, που βρίσκεται επίσης στο Βατικανό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η ελληνική τέχνη στα μουσεία του κόσμου Μουσεία Βατικανού - Καπιτωλίου σ.24 ISBN 978-960-475-123-5