Αυξέντιος ο Αλαμάνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όσιος Αυξέντιος
Άγιος, Όσιος
Γέννηση12ος αιώνας
Γερμανία
Κοίμηση12ος αιώνας
Καρπασία, Κύπρος
Τιμάται απόΟρθόδοξη Εκκλησία
Εορτασμός28 Σεπτεμβρίου

Ο Αυξέντιος ο ΑλαμάνοςΑλαμανός) είναι άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ένας από τους τριακόσιους αγίους που ήρθαν στην Κύπρο περί τα μέσα του 12ου αιώνα μετά τη Β' Σταυροφορία (1147-1149 μ.Χ.).

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν Γερμανός στην καταγωγή και κατά την εποχή των σταυροφοριών άκουσε για τον αγώνα απελευθέρωσης των Αγίων Τόπων από τους Μωαμεθανούς. Σε λίγο χρονικό διάστημα αρκετοί άνθρωποι μαζεύτηκαν και δημιούργησαν μια μεγάλη "στρατιά". Η στρατιά αυτή, η γνωστή σαν Β’ Σταυροφορία διαλύθηκε στη σημερινή Γιουγκοσλαβία. Ανάμεσα στα διάφορα σώματα στρατού ήταν και τριακόσιοι Έλληνες με αρχηγό τον Αυξέντιο. Ένας ακόμα άγιος της Εκκλησίας που ακολούθησε τον Αυξέντιο στον πνευματικό του αγώνα ήταν ο Άγιος Μίκαλλος.[1] Όταν οι σταυροφόροι πλησίασαν την Κύπρο, ο Αυξέντιος έγινε μοναχός μαζί με τους άλλους 300 στρατιώτες (Άγιοι Αλαμανοί).

Μετακινήθηκαν όλοι τους στην Κύπρο και αφού ο Αυξέντιος περιήλθε το νησί, κατέληξε σε μια σπηλιά στην περιοχή της Καρπασίας μεταξύ των χωριών Κώμης Κεπίρ και Επτακώμης όπου λέγεται πως έζησε θεοφιλώς.[2]

Δεν γνωρίζουμε πολλά για την μετέπειτα ζωή του παρά το ότι θεωρείται θαυματουργός από την Εκκλησία της Κύπρου.[3]

Εορτασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον θεωρεί άγιο και τιμάει την μνήμη του στις 28 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.[3]

Απολυτίκιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαίρει ἔχουσα ἡ Καρπασέων Κώμη λάρνακα τῶν σῶν λειψάνων,

παναοίδιμε πάτερ Αὐξέντιε.

Ὡς γὰρ ποτὲ πολεμίους κατήσχυνας, καὶ τῶν δαιμόνων τὸ θράσος ἐνίκησας

καὶ κατηύφρανας ἠμᾶς τοὺς πιστῶς σοὶ κράζοντας,

ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ἅγιος Μίκαλλος (7 Αυγούστου)». Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου Κύπρου. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. Askitikon (27 Αυγούστου 2018). «Ο Όσιος Αυξέντιος ο Μοναχός, που ασκήτευσε στην Κύπρο, 28 Αυγούστου ε.ε.». Askitikon. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2020. 
  3. 3,0 3,1 «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Όσιος Αυξέντιος ο Μοναχός, που ασκήτευσε στην Κύπρο». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2020.