Αριαράμνης της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριαράμνης της Περσίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος7ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΑρσάμης της Περσίας
ΓονείςΤεΐσπης της Περσίας
ΑδέλφιαΚύρος Α’ της Περσίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αχαιμενιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαGreat King (640 π.Χ.–590 π.Χ.)

Ο Αριαράμνης της Περσίας ήταν βασιλιάς της Περσίας από την δυναστεία των Αχαιμενιδών θείος του Κύρου του Μέγα, πατέρας του Αρσάμη, παππούς του Υστάσπη και προπάππους του Δαρείου του Μέγα, γιος του Τεΐσπη, εγγονός του ιδρυτή της δυναστείας των Αχαιμενιδών Αχαιμένη και αδελφός του Κύρου Α’ του Ανσνάν. Η πληροφορία αυτή αμφισβητείται επειδή φαίνεται μονάχα στην επιγραφή του Μπεινστούν, εκεί υπάρχουν πιθανότητες να έγραψε ο Δαρείος Α’ ψευδή στοιχεία σχετικά με την γενεαλογία του. Σύμφωνα με πινακίδες όπως μεταφράστηκαν από αρχαιολόγους το πρώτο μισό του 20ου αιώνα θεωρείται ο ιδρυτής της πόλης του Αμαντάν που ταυτίζεται με τα σημερινά Εκβάτανα. Ο Δαρείος ο Μέγας στην επιγραφή του στο Μπεινστούν τον αναφέρει σαν προπάππου του και σαν έναν από τους 8 βασιλιάδες της Περσίας που προηγήθηκαν πριν από αυτόν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Akbarzadeh, D.; A. Yahyanezhad (2006). The Behistun Inscriptions (Old Persian Texts) (in Persian). Khaneye-Farhikhtagan-e Honarhaye Sonati. ISBN 964-8499-05-5.
  • Kent, Ronald Grubb (1384 AP). Old Persian: Grammar, Text, Glossary (in Persian). translated into Persian by S. Oryan. ISBN 964-421-045-X.
  • A. Sh. Shahbazi (1987): "Ariyaramna", in Encyclopaedia Iranica.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ariaramnes της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).