Αμοιβή κινδύνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στα χρηματοοικονομικά, αμοιβή κινδύνου ονομάζεται η ελάχιστη χρηματική αμοιβή η οποία αναμένεται ότι θα αποδοθεί από μια επένδυση με ρίσκο. Στόχος είναι να πεισθεί οποιοσδήποτε επενδυτής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) να προτιμήσει την επένδυση αυτή από μία άλλη επένδυση χωρίς ρίσκο. Πρόκειται ουσιαστικά για την ελάχιστη αποζημίωση που επιθυμεί να έχει ο επενδυτής για το ρίσκο που ενδέχεται να πάρει.

Μονάδες μέτρησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την αμοιβή κινδύνου μπορούμε να την μετρήσουμε σε μονάδες βάσης. Προφανώς για να έχει νόημα να συζητάμε για αμοιβή κινδύνου θεωρούμε ότι οι επενδύσεις με ρίσκο έχουν υψηλότερο επιτόκιο από εκείνες χωρίς κίνδυνο.

Τύπος υπολογισμού:

αμοιβή κινδύνου = (επιτόκιο επένδυσης με ρίσκο - επιτόκιο επένδυσης χωρίς ρίσκο) > 0

Επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να γίνει πιο κατανοητό, ας θεωρήσουμε την αμοιβή κινδύνου ως μία μορφή αμοιβής για κάποια επικίνδυνη επένδυσή μας, όπως για παράδειγμα ένας εργαζόμενος λαμβάνει επιπλέον μισθό αν ασκεί κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα. Για να μπορούμε να ορίσουμε την έννοια της αμοιβής κινδύνου θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας επενδυτής που επιθυμεί πολύ υψηλές αποδόσεις προκειμένου να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο.

Για παράδειγμα, ομολογίες που εκδίδονται από επιχειρήσεις με υψηλά κέρδη έχουν μικρό ρίσκο επένδυσης. Έτσι θα αποδώσουν λιγότερο σε σχέση με τις ομολογίες που εκδίδονται από λιγότερο αναγνωρισμένες επιχειρήσεις με αβέβαιο κέρδος. Οι τελευταίες ομολογίες έχουν υψηλότερο ρίσκο και επομένως υψηλότερη απόδοση.

Σε περιόδους υπερβάλλουσας ρευστότητας λόγω χαμηλών επιτοκίων οι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι διαχειρίζονται χρήματα άλλων επενδυτών, ιδιωτών και μη, αναζητούν ένα μέρος για να καταθέσουν τα χρήματα που αποκτούν. Οι επενδυτές αυτοί ναι μεν αναζητούν μία καλή απόδοση από την άλλη όσο αυξάνεται το ποσό των χρημάτων τόσο λιγότερο ρίσκο επιδιώκουν και κατ' επέκταση στρέφονται σε επιχειρήσεις (ή άλλες επενδύσεις) με χαμηλή αμοιβή κινδύνου.

Κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε κρατικό επίπεδο γίνεται λόγος για την έννοια του σπρεντ. Το σπρεντ είναι η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια με τα οποία δανείζεται οποιαδήποτε χώρα σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού κάποιας άλλης χώρας, η οποία έχει επιλεχθεί ως η πιο σταθερή και ισχυρή οικονομία μεταξύ άλλων, π.χ στην Ευρώπη η χώρα αυτή είναι η Γερμανία η οποία δανείζεται με επιτόκια περίπου ίσα με 3% (τα νούμερα εναλλάσσονται συνεχώς).

Αμοιβή κινδύνου υπάρχει όμως και για διεθνείς επενδυτές (κρατικούς, ιδιωτικούς κ.ά.) οι οποίοι επενδύουν σε κρατικά ομόλογα (αγοράζουν κρατικά ομόλογα) προσδοκώντας απόδοση ίση με αυτή που θα είχαν εάν επένδυαν σε μία ισχυρή οικονομία συν την αμοιβή κινδύνου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • www.google.com
  • Η Καθημερινή
  • Χρηματοοικονομική Διοίκηση θεωρία και Πρακτική, Δημήτριος Βασιλείου-Νικόλαος Ηρειώτης