Αλαξάντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλαξάντου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος13ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΒιλούσα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΧεττιτική γλώσσα
Μυκηναϊκή ελληνική
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Περίοδος ακμής1280 π.Χ.
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς (Βιλούσα)
Πήλινη πλάκα με την συνθήκη μεταξύ του βασιλιά Αλαξάντου και Μουβατάλις Β' Μουσείο της Τροίας

Ο Αλαξάντου (Χεττιτική γλώσσα: 𒀀𒆷𒀝𒊭𒀭𒁺𒍑 Alâkšândûš), ήταν βασιλιάς της αρχαίας πόλης Βιλούσα που συνήψε συνθήκη με τον Χετταίο βασιλιά Μουβατάλις Β΄ περ. το 1280 π.Χ.[1] Μια αντίστοιχη συνθήκη είναι πιθανό να συνήφθη νωρίτερα και με τον πατέρα του Μουβατάλις, τον Μουρσίλις Β΄. Το όνομά του έχει αρχαιοελληνική προέλευση και αντιστοιχεί στο ελληνικό Αλέξανδρος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλαξάντου ήταν διάδοχος του Κουκκούννι χωρίς να είναι γνωστό αν ήταν άμεσος διάδοχός του. Στην συνθήκη ο Μουβατάλις αναπολεί την φιλική σχέση μεταξύ του παππού του, Σουπιλουλιούμα Α΄, και του Κουκούνι και επικαλείται την μακρά φιλία τριών αιώνων μεταξύ των Χετταίων και της Βιλούσας που ανάγεται στην βασιλεία του Χατουσίλις Α΄.

Ο Μουβατάλις στην επιστολή του υποβαθμίζει τη σημασία της βασιλικής καταγωγής, υποδηλώνοντας ότι ο Αλαξάντου είχε έρθει στην εξουσία όχι με εξ αίματος διαδοχή, αλλά με άλλον τρόπο χωρίς να έχει συγγένεια αίματος με τον Κουκύνι. Αυτή η λεπτομέρεια υπονοεί, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, πως ο Αλαξάντου ήταν ίσως Έλληνας ηγεμόνας με το όνομα Αλέξανδρος και έχει συνδεθεί με τον Ομηρικό ήρωα Αλέξανδρο του Ιλίου, ο οποίος είναι γνωστός και ως Πάρις της Τροίας. Η υπόθεση παραμένει αβέβαιη δεδομένου ότι ο Αλαξάντου έζησε περίπου μισό αιώνα νωρίτερα από την περίοδο που σχετίζεται συνήθως με τον Τρωικό Πόλεμο.[2] Όπως και να ΄χει, το όνομα Alaksandu δεν συνάδει με την ονομαστική παράδοση της Ανατολίας και εξακολουθεί να θεωρείται μεταγραφή του ελληνικού ονόματος Αλέξανδρος.[3] Ένας από τους Θεούς που εγγυώνται τους όρους της συνθήκης είναι ο Απαλιούνας (A-ap-pa-li-u-na-aš) που συχνά αξισώνεται με τον Θεό Απόλλωνα. Ο Απόλλων απεικονίζεται στην Ιλιάδα ως υποστηρικτής των Τρώων και αυτός που βοήθησε τον Πάρι να σκοτώσει τον Αχιλλέα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hittite treaty between Muwattalli II of Hatti and Alakšandu of Wiluša. Found in Bogazköy. Acquisition date: 1913. British Museum BM 1913,1011.22
  2. Said, Suzanne· Webb, Ruth (2011). Homer and the Odyssey. Oxford University Press. σελ. 77. 
  3. Güterbock, Hans G. (1986). «Troy in Hittite Texts?». Bryn Mawr Archaeological Monographs. Troy and the Trojan War: a symposium held at Bryn Mawr College, October 1984, pp. 42. ISBN 978-0-929524-59-7.