Αγγλική Βικιπαίδεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγγλική Βικιπαίδεια
Το λογότυπο της Αγγλικής Βικιπαίδειας
URLen.wikipedia.org
ΣλόγκανΗ ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τύπος ιστότοπουΔιαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια
ΙδιοκτήτηςΊδρυμα Wikimedia
Ημερομηνία έναρξης11 Ιανουαρίου 2001, πριν 23 έτη (2001-01-11)
Τρέχουσα κατάστασηΕνεργό

Η Αγγλική Βικιπαίδεια είναι η έκδοση στην αγγλική γλώσσα της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια. Δημιουργήθηκε στις 15/01/2001 και αποτελεί την πρώτη έκδοση της Βικιπαίδειας. Τον Απρίλιο 2019 η αγγλική βικιπαίδεια είχε τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων από κάθε άλλη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας. Τον Ιανουάριο 2020 το 12% των άρθρων από όλες τις εκδόσεις ανήκει στην αγγλική βικιπαίδεια. Αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί σταδιακά κατά περισσότερο από 50% που ήταν το 2003, λόγω της ανάπτυξης της Βικιπαίδειας σε άλλες γλώσσες. Στις 24 Ιανουαρίου 2020, υπάρχουν 6,001,015 άρθρα στην ιστοσελίδα, έχοντας ξεπεράσει το όριο των 5 εκατομμυρίων στο οποίο ανήλθε την 1η Νοεμβρίου 2015. Τον Οκτώβριο 2015 το συνολικό κείμενο όλων των άρθρων της αγγλικής βικιπαίδειας ανήλθε σε 11.5 gigabytes όταν συμπιέστηκε.

Η Βικιπαίδεια που είναι γραμμένη σε απλά αγγλικά αποτελεί μια παραλλαγή της αγγλικής βικιπαίδειας, στην οποία τα περισσότερα άρθρα χρησιμοποιούν το βασικό λεξιλόγιο της αγγλικής γλώσσας (simplewiki). Υπάρχει και η βικιπαίδεια που είναι γραμμένη στα αρχαία αγγλικά (angwiki). Η βασικότερη παραπομπή των περισσότερων λημμάτων της αγγλικής βικιπαίδειας είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα The Signpost.

Πρωτοπόρα έκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγγλική βικιπαίδεια ήταν η πρώτη έκδοση της Βικιπαίδεια και έχει παραμείνει η μεγαλύτερη σε αριθμό λημμάτων. Έχει πρωτοπορήσει σε πολλές ιδέες με την μορφή συμβάσεων, πολιτικών ή χαρακτηριστικών που υιοθετήθηκαν από εκδόσεις της Βικιπαίδειας σε ορισμένες από τις άλλες γλώσσες. Αυτές οι ιδέες περιλαμβάνουν τα "ειδικά άρθρα", την πολιτική ουδετερότητας, τα πρότυπα πλοήγησης, την ταξινόμηση των σύντομων άρθρων σε υποκατηγορίες, τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών όπως την διαμεσολήβηση και την διαιτησία καθώς και τις εβδομαδιαίες συνεργασίες.

Η αγγλική βικιπαίδεια έχει υιοθετήσει λειτουργίες από εκδόσεις της βικιπαίδειας σε άλλες γλώσσες. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν τις επαληθεύσιμες αναθεωρήσεις από την γερμανική βικιπαίδεια (dewiki) και τα πρότυπα αναζήτησης του πληθυσμού μιας πόλης από την ολλανδική βικιπαίδεια (nlwiki).

Παρόλο που η αγγλική βικιπαίδεια αποθηκεύει εικόνες και αρχεία ήχου, καθώς και αρχεία κειμένων, πολλές από τις εικόνες έχουν μεταφερθεί στο Wikimedia Commons με το ίδιο όνομα, ως αρχεία passed-through. Ωστόσο, η αγγλική βικιπαίδεια κάνει μια δίκαιη χρήση εικόνων και αρχείων ήχου/βίντεο (με πνευματικά δικαιώματα), πολλά από τα οποία δεν επιτρέπονται στο Commons.

Αρκετοί από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στο Wikimedia Foundation, και οι προγραμματιστές του λογισμικού MediaWiki που διαχειρίζεται την βικιπαίδεια, είναι χρήστες της αγγλικής γλώσσας.

Ο Steven Pruitt, τον Ιανουάριο 2020, έκανε τις περισσότερες επεξεργασίες στην αγγλική βικιπαίδεια από οποιονδήποτε άλλο συντάκτη.

Βικιπαιδιστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγγλική βικιπαίδεια ανήλθε σε 4,000,000 εγγεγραμμένους χρήστες την 1η Απριλίου 2007, μόλις ένα χρόνο μετά την εγγραφή του χρήστη νούμερο 1 εκατομμύριο στα τέλη Φεβρουαρίου 2006.

Πάνω από 800,000 συντάκτες έχουν επεξεργαστεί στην βικιπαίδεια περισσότερες από 10 φορές. Πάνω από 30,000 συντάκτες πραγματοποιούν περισσότερες από 5 επεξεργασίες κάθε μήνα και λίγοι παραπάνω από 3,000 πραγματοποιούν πάνω από 100 επεξεργασίες κάθε μήνα. Στις 24 Νοεμβρίου 2011 συνολικά 500 εκατομμύρια επεξεργασίες πραγματοποιήθηκαν στην αγγλική βικιπαίδεια.

Ως η μεγαλύτερη έκδοση της Βικιπαίδειας, και επειδή τα αγγλικά είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα, η αγγλική βικιπαίδεια συγκεντρώνει αρκετούς χρήστες και συντάκτες που η μητρική τους γλώσσα δεν είναι τα αγγλικά. Τέτοιοι χρήστες ενδέχεται να αναζητούν πληροφορίες από την αγγλική βικιπαίδεια παρά από την βικιπαίδεια της μητρικής γλώσσας τους επειδή η αγγλική βικιπαίδεια τείνει να περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες πάνω σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Πετυχημένες συνεργασίες έχουν λάβει χώρα μεταξύ μη φυσικών ομιλητών της αγγλικής γλώσσας που προσθέτουν επιτυχημένα περιεχόμενο στην αγγλική βικιπαίδεια και φυσικών ομιλητών της αγγλικής γλώσσας που λειτουργούν ως συντάκτες για αυτούς.

Wikiprojects και εκτιμήσεις της σπουδαιότητας και της ποιότητας των άρθρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "WikiProject" είναι μια ομάδα ατόμων που επιθυμούν να δουλεύουν ως ομάδα για να βελτιώσουν την Βικιπαίδεια. Αυτές οι ομάδες συχνά επικεντρώνονται σε ένα θεματικό πεδίο, σε μια τοποθεσία ή σε ένα είδος εργασίας. Η αγγλική βικιπαίδεια σήμερα έχει πάνω από 2,000 WikiProjects και η δραστηριότητά τους ποικίλει.

Το 2007, κατά την προετοιμασία για την παραγωγή μιας έντυπης έκδοσης, η αγγλική βικιπαίδεια εισήγαγε μια αξιολόγηση για την ποιότητα των άρθρων της. Τα άρθρα αξιολογούνται από τα WikiProjects. Η κλίμακα των τάξεων της ποιότητας ξεκινά με το "Stub" (πολύ λίγες σελίδες), συνεχίζεται με το "Start", το "C" και το "B" (σε αυξανόμενη σειρά). Η αξιολόγηση της κοινότητας είναι αναγκαία ώστε το άρθρο να εισέλθει σε μια από τις υψηλόβαθμες τάξεις : είτε στο "good article" είτε στο"A" είτε στο ανώτατο "featured article". Από τα περίπου 4.4 εκατομμύρια άρθρα που έχουν επικαιροποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο 2015, λίγο παραπάνω από 5,000 (0.12%) άρθρα είναι featured και λιγότερα από 2,000 (0.04%) είναι featured lists. Ένα featured άρθρο ανά μέρα, όπως επιλέγεται από τους συντάκτες, εμφανίζεται στην αρχική σελίδα της Βικιπαίδειας.

Τα άρθρα μπορούν επίσης να αξιολογηθούν σύμφωνα με την "σημασία" τους όπως ενδέχεται να κρίνει ένα WikiProject. Σήμερα, υπάρχουν 5 βασικές κατηγορίες : "low", "mid", "high", "top" και "???" για αταξινόμητο επίπεδο. Για ένα συγκεκριμένο άρθρο, διαφορετικά WikiProjects ενδέχεται να υποβάλλουν διαφορετικά επίπεδα σημασίας.

Η Wikipedia Version 1.0 Editorial Team έχει δημιουργήσει έναν πίνακα (φαίνεται παρακάτω) που παρουσιάζει τα δεδομένα από όλα τα αξιολογούμενα άρθρα της αγγλικής βικιπαίδειας σε επίπεδο ποιότητας και σημασίας. Εάν ένα λήμμα ή μια λίστα λημμάτων λαμβάνει διαφορετικές αξιολογήσεις από δυο ή περισσότερα WikiProjects, τότε η υψηλότερη αξιολόγηση χρησιμοποιείται στον πινακα, στην πίτα και στις μπάρες. Το λογισμικό της Βικιπαίδειας ενημερώνει αυτόματα τα δεδομένα ανά τακτικά διαστήματα.

Ο ερευνητής Giacomo Poderi διαπίστωσε ότι τα λήμματα τείνουν να φτάνουν στο επίπεδο featured χάρη στο εντατικό έργο ορισμένων συντακτών. Μια μελέτη το 2010 διαπίστωσε ότι υφίστατο ανομοιομορφία στην ποιότητα μεταξύ των λημμάτων featured και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία της κοινότητας είναι αναποτελεσματική στο να αξιολογούν την ποιότητα των λημμάτων.

  Featured articles (0.11%)
  Featured lists (0.04%)
  A class (0.03%)
  Good articles (0.50%)
  B class (2.00%)
  C class (4.32%)
  Start class (26.41%)
  Stub class (53.01%)
  Lists (3.65%)
  Unassessed (9.94%)

Importance-wise distribution of over 5.5 million articles and lists on the English Wikipedia, ως τις 29 Ιανουαρίου 2017[1]

  Top (0.91%)
  High (3.20%)
  Medium (12.21%)
  Low (51.68%)
  ??? (32.00%)

Χρήστης:WP 1.0 bot/Tables/OverallArticles

500.000
1.000.000
1.500.000
2.000.000
2.500.000
3.000.000
Top
High
Medium
Low
???
  •   Featured articles
  •   Featured lists
  •   A-class articles
  •   Good articles
  •   B-class articles
  •   C-class articles
  •   Start-class articles
  •   Stub articles
  •   Lists
  •   Unassessed articles and lists

Γραφήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα en.wikipedia.
  2. Zachte, Erik (14 Νοεμβρίου 2011). «Wikimedia Traffic Analysis Report – Page Edits Per Wikipedia Language – Breakdown». Wikimedia Statistics. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2011. 
  3. «Usability and Experience Study». Wikimedia Foundation. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2012. 
  4. «Wikimedia Traffic Analysis Report – Page Edits Per Wikipedia Language – Breakdown». Stats.wikimedia.org. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2014. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]