Άννα Παλαιολογίνα (κόρη του Ανδρόνικου Άγγελου Παλαιολόγου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα Παλαιολογίνα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας
Θάνατος1355
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
αντιβασίλισσα[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωάννης Β΄ Ορσίνι
Ιωάννης Κομνηνός Ασέν
ΤέκναΘωμαΐς Κομνηνή Αγγελίνα Παλαιολογίνα
Νικηφόρος Β΄ Ορσίνι
Ορσίνι
ΓονείςΑνδρόνικος Άγγελος Παλαιολόγος
ΟικογένειαΟίκος των Αγγέλων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
δεσπότισσα (Δεσποτάτο της Ηπείρου και Αυλώνας)

Η Άννα Αγγελίνα Παλαιολογίνα από τον Οίκο των Αγγέλων της Ηπείρου, ήταν βασίλισσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου ως σύζυγος του Ιωάννη Β΄ Ορσίνι και αντιβασίλισσα για λογαριασμό του γιου τους, Νικηφόρου Β΄ Ορσίνι. Αργότερα παντρεύτηκε τον Ιωάννη των Σρατσιμίρ ηγεμόνα του Αυλώνα, πιο γνωστό ως Ιωάννη Κομνηνό Ασέν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Βυζαντινού αριστοκράτη, πρωτοβεστιάριου Ανδρόνικου Άγγελου, εγγονού του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Κομνηνού Δούκα και του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου.[2] Παντρεύτηκε τον Δεσπότη της Ηπείρου Ιωάννη Β΄ Ορσίνι, προς το 1323. Το ζεύγος απέκτησε έναν γιο, τον Νικηφόρο Β΄ Ορσίνι, καθώς και μία κόρη, την Θωμαΐδα Ορσίνι.[3] Δηλητηρίασε τον σύζυγό της το 1337 και ανέλαβε την αντιβασιλεία για λογαριασμό του ανήλικου υιού της, ωστόσο η Ήπειρος καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε από τους Βυζαντινούς το 1338.[3] Τότε η Άννα μεταφέρθηκε ως αιχμάλωτη στην Θεσσαλονίκη, από όπου δραπέτευσε το 1341. Επέτυχε να φτάσει στην ηπειρωτική πρωτεύουσα της Άρτας, όμως ο τοπικός Βυζαντινός κυβερνήτης Ιωάννης Άγγελος έθεσε την Άννα υπό καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού.[4] Όταν η Ήπειρος κατελήφθη από τους Σέρβους υπό τον Στέφανο Ούρος Δ΄ Δουσάν προς το 1347, η Άννα απελευθερώθηκε. Προς το 1350, παντρεύτηκε τον Ηγεμόνα του Αυλώνα, Ιωάννη Κομνηνό Ασέν. Λίγο μετά, περίπου το 1363, πήγε να ζήσει με την κόρη της Θωμαΐδα και τον γαμπρό της Συμεών Ούρεση, στην πρωτεύουσα του τελευταίου, τα Τρίκαλα.[3]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα το 1323 τον Ιωάννη Β΄ Ορσίνι παλατινό κόμη της Κεφαλληνίας & Ζακύνθου και δεσπότη της Ηπείρου. Είχαν τέκνα:

Έπειτα η Άννα έκανε δεύτερο γάμο με τον Ιωάννη των Σρατσιμίρ, γνωστό ως Ιωάννη Κομνηνό Ασέν, ηγεμόνα του Αυλώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Dictionary of Women Worldwide» (Αγγλικά) Gale, Yorkin Publications. Ντιτρόιτ. 2006. ISBN-13 978-0-7876-7585-1.
  2. PLP, 21345. Παλαιολογίνα Άννα; 21435. Παλαιολόγος, Ανδρόνικος Άγγελος Κομνηνὸς ∆ούκας.
  3. 3,0 3,1 3,2 PLP, 21345. Παλαιολογίνα Άννα.
  4. PLP, 21345. Παλαιολογίνα Άνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Trapp, Erich; Beyer, Hans-Veit; Walther, Rainer; Sturm-Schnabl, Katja; Kislinger, Ewald; Leontiadis, Ioannis; Kaplaneres, Sokrates (1976–1996) (στα γερμανικά). Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit. Βιέννη: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften. ISBN 3-7001-3003-1. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Anna Palaiologina (daughter of Andronikos Angelos Palaiologos) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).