Άκτιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Άκτιο ή Πούντα είναι το ακροτελεύτιο ακρωτήριο, της ομώνυμης χερσονήσου της Ακαρνανίας, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Είναι το βορειότερο άκρο της διχαλωτής χερσονήσου της Στέρνας. Η χερσόνησος αυτή, καθώς στρέφεται προς τα βόρεια, πλησιάζει την απέναντι προσχωσιγενή χερσόνησο της Πρέβεζας και αφήνει ένα μικρό δίαυλο ο οποίος αποτελεί και την είσοδο στον Αμβρακικό κόλπο. Απέχει μόλις 725 μέτρα από την Πρέβεζα, και περίπου 15 χιλιόμετρα από την Βόνιτσα. Ο πληθυσμός του οικισμού, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ήταν 200 κάτοικοι. Ένα από χαρακτηριστικά της περιοχής είναι οι τρεις υφάλµυρες παράκτιες λίµνες που συνδέονται µέσο καναλιών µε τη θάλασσα και χρησιµοποιούνται ως ιχθυοτροφεία.

Πίνακας περιεχομένων

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή µε τα βαλτοτόπια, τις λίµνες και τα κανάλια αποτελεί βιότοπο ιδιαίτερα µεγάλης σηµασίας και καταφύγιο πολλών ειδών της πανίδας, ιδιαίτερα πουλιών. Πλούσια ιστορικά στοιχεία µαρτυρούν την σπουδαιότητα της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα σωζόµένα αρχαία ερείπια των λουτρικών εγκαταστάσεων από τους Ρωµαίους αλλά και το αρχικά χωµάτινο και αργότερα πέτρινο φρούριο που έχτισε ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, είναι µόνο µερικά από τα µνηµεία που στολίζουν την περιοχή. Στις µέρες µας έχουν κατασκευαστεί στο χώρο αυτό η υποθαλάσσια ζεύξη του Ακτίου µε τη Πρέβεζα και το αεροδρόμιο που συνδέει και αεροπορικά την περιοχή µε την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Άκτιο διαθέτει μαρίνες για ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών και το στρατιωτικό αεροδρόμιο, έδρα της 131 Σ.Μ.., όπου σταθμεύουν εδώ τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου AWACS του ΝΑΤΟ. Είναι το τρίτο κατά σειρά σε μήκος διαδρόμου στην Ελλάδα (4200m), μετά το Ελευθέριος Βενιζέλος (5500m) και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Λάρισας (4800m). Από το 2002 το Άκτιο επικοινωνεί με την απέναντι ακτή της Ηπείρου μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους 1,5 χμ. για αυτοκίνητα[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ναυμαχία του Ακτίου, 2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρέβεζα – Aκτιο, εγκαίνια σε ένα έργο πνοής Άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή στις 02 Ιουνίου 2002 (Ανάκτηση 19 Νοεμβρίου 2012)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΓΙΑΝΝΗ Π. ΓΚΙΚΑ. "ΚΑΣΤΡΑ ταξίδια στη Ελλάδα του θρύλου και της πραγματικότητας", τόμος Ε', εκδόσεις ΑΣΤΗΡ, Αθήνα.