Χικάρου Ουτάντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χικάρου Ουτάντα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19  Ιανουαρίου 1983[1]
Μανχάταν[2][3]
ΨευδώνυμοUtada[4]
Παρατσούκλιヒッキー
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ύψος158,9 cm (2017) Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙαπωνικά
Αγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Κολούμπια
Seisen International School (από 1997)
American School in Japan
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής-τραγουδοποιός
μουσικός παραγωγός
συνθέτης
πιανίστας
μπλόγκερ[5]
μουσικός ηχογραφήσεων[6]
Αξιοσημείωτο έργοAddicted to You
Can You Keep a Secret?
Ultra Blue
Automatic/Time Will Tell
First Love
Distance
Deep River
Heart Station
Fantôme
Hatsukoi
Utada Hikaru Single Collection Vol. 1
Utada Hikaru Single Collection Vol. 2
Utada Hikaru no Uta
Movin' on Without You
Wait & See
For You/Time Limit
Traveling
Hikari
Sakura Drops/Letters
Colors
Dareka no Negai ga Kanau Koro
Be My Last
Passion
Περίοδος ακμής1996
Οικογένεια
ΣύζυγοςKazuaki Kiriya (2002–2007)[7]
ΓονείςTeruzane Utada και Keiko Fuji
ΣυνεργάτηςNariaki Obukuro και Steve Fitzmaurice
Ιστότοπος
www.utadahikaru.jp
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Utada Hikaru (宇多田 ヒカル, 19 Ιανουαρίου 1983), γνωστή ως Hikaru Utada και ως Utada, είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, στιχουργός και παραγωγός ιαπωνικής καταγωγής. Γεννημένη στις ΗΠΑ από Ιάπωνες γονείς, τον μουσικό παραγωγό Utada Teruzane και την τραγουδίστρια Keiko Fuji, η Utada ξεκίνησε να γράφει μουσική και στίχους από νεαρή ηλικία και συχνά ταξίδευε στο Τόκιο εξαιτίας της δουλειάς του πατέρα της. Συνεπώς, υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Toshiba-EMI και, με το καλλιτεχνικό όνομα Cubic U, η Utada κυκλοφόρησε τον αγγλόφωνο πρώτο δίσκο της Precious στις αρχές 1998, αλλά δεν είχε εμπορική επιτυχία. Την επόμενη χρονιά, επηρεασμένη από την R&B και την dance-pop μουσική, ο ιαπωνικός πρώτος δίσκος της First Love κυκλοφόρησε και έγινε αμέσως επιτυχία. Χάρη στην επιτυχία των singles "Automatic", "Time Will Tell" και "Movin' On Without You", ο δίσκος πούλησε δυο εκατ. αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του στην Ιαπωνία, κατέκτησε την κορυφή των Oricon charts για έξι συνεχόμενες εβδομάδες και πούλησε έξι ακόμα εκατομμύρια αντίτυπα καθ'όλο το υπόλοιπο 1999. Το First Love έγινε ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών στην χώρα.

Ο επόμενος δίσκος της Distance κυκλοφόρησε στις αρχές 2001 και χάρη στις επιτυχίες "Addicted to You", "Wait & See (Risk)" και "Can You Keep a Secret?", κατάφερε να πουλήσει πάλι εκατομμύρια αντίτυπα. Ο δίσκος έγινε εμπορική επιτυχία και έσπασε αρκετά ρεκόρ πωλήσεων καθώς τρία εκατομμύρια αντίτυπα πουλήθηκαν την πρώτη εβδομάδα διαθεσιμότητας στην Ιαπωνία, ενώ έγινε αυτόματα ο δίσκος με τις γρηγορότερες πωλήσεις στην χώρα. Το 2002, χάρη στην επιτυχία των singles "Traveling", "Hikari", "Sakura Drops", Deep River, που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στα charts και εισάγουν στοιχεία της ποπ μουσικής, ο δίσκος με αυτά τα τραγούδια έκανε τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στην Ιαπωνία. Οι κυκλοφορίες των πλήρους διάρκειας τραγουδιών - Exodus, Ultra Blue και Heart Station - πέτυχαν την πώληση εκατομμυρίων αντιτύπων, όπως παρουσίασε η Recording Industry Association of Japan. Η Utada κυκλοφόρησε την ακουστική διασκευή των τραγουδιών Fantôme και Hatsukoi, που κατέλαβαν την πρώτη θέση στα Oricon charts.

Στο τέλος της δεκαετίας του 2000, η Utada χαρακτηρίστηκε ως "η καλλιτέχνης της δεκαετίας με την μεγαλύτερη επιρροή" στην ιαπωνική μουσική σκηνή από τους The Japan Times. Η εμπορική επιτυχία της Utada την έχει κάνει μια από τους καλλιτέχνες με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών στην Ιαπωνία με περισσότερους από 37 εκατ. δίσκους να έχουν πουληθεί από το ξεκίνημα της καριέρας της στα τέλη της δεκαετίας 1990. Δώδεκα singles της έχουν καταλάβει την πρώτη θέση στο Oricon Singles Chart ενώ δέκα δίσκοι της έχουν γίνει chart-toppers. Έξι κυκλοφορίες της βρίσκονται μεταξύ των δίσκων με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών στην Ιαπωνία ; μεταξύ των οποίων First Love, Distance και Deep River, που βρίσκονται στο top ten των δίσκων με τις καλύτερες πωλήσεις στην μουσική ιστορία της Ιαπωνίας. Επιπλέον, η Utada είναι περισσότερο γνωστή στο διεθνές κοινό για τους στίχους και την μουσική σε τέσσερα video games (Kingdom Hearts: "Simple and Clean", "Sanctuary", "Don't Think Twice" και "Face My Fears").

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιαπωνικοί studio δίσκοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγγλικοί studio δίσκοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρότυπο:Wikipedia books

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. www.utadanet.com/hikki/hikkistory.php.
  3. www.grubstreet.com/2009/02/utada.html.
  4. Ανακτήθηκε στις 22  Νοεμβρίου 2019.
  5. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  6. Ανακτήθηκε στις 14  Νοεμβρίου 2019.
  7. www.oricon.co.jp/news/2025656/full/.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]