Χημική θερμοδυναμική
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Η χημική θερμοδυναμική είναι επιστημονικός κλάδος της Χημείας (και ειδικότερα της Φυσικοχημείας) και αποτελεί εφαρμογή της Θερμοδυναμικής (κλάδος της Φυσικής) στα χημικά συστήματα. Ο συγκεκριμένος κλάδος δημιουργήθηκε προκειμένου να μελετήσει τις ενεργειακές μεταβολές που συνοδεύουν τις χημικές και φυσικοχημικές διεργασίες (π.χ. καύση οργανικών ενώσεων, τήξη του πάγου, εξάτμιση του χλωροφορμίου και άλλα).
Η χημική θερμοδυναμική περιλαμβάνει τον κλάδο της Θερμοχημείας, ο οποίος ασχολείται με τις μεταβολές της ενθαλπίας (για σταθερή πίεση η μεταβολή της ενθαλπίας ισούται με την απορροφούμενη ή την εκλυόμενη θερμότητα) που συμβαίνουν κατά τα χημικά και φυσικοχημικά φαινόμενα.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στα μέσα του 19ου αιώνα κάποιοι επιστήμονες (J.W. Gibbs, J.H. van 't Hoff, S.A. Arrhenious, F.W. Ostwald, G.N. Lewis, W.H. Nernst και άλλοι) μετέφεραν και εφήρμοσαν γνώσεις από τη θεωρία της Θερμοδυναμικής σε θέματα της Χημείας, προκειμένου να μελετήσουν τις ενεργειακές μεταβολές που σχετίζονταν με τα χημικά φαινόμενα. Έτσι, λοιπόν, άρχισε η ανάπτυξη μιας πιο συστηματικής μελέτης των χημικών συστημάτων με τη χρήση εννοιών καλά ορισμένων από την επιστήμη της Φυσικής, ενώ εκτός του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν και πιο μαθηματικοποιημένες προσεγγίσεις, γεννώντας κατά αυτόν τον τρόπο το πεδίο της Χημικής Θερμοδυναμικής.
Εφαρμογές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κάποιες ενδιαφέρουσες εφαρμογές της Χημικής Θερμοδυναμικής είναι οι παρακάτω:
- Θεωρητική πρόβλεψη της αυθόρμητης ή μη πραγματοποίησης κάποιας χημικής αντίδρασης, υπό ορισμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας.
- Θεωρητικός υπολογισμός της θερμότητας που εκλύεται ή απορροφάται κατά την πραγματοποίηση μιας χημικής αντίδρασης, υπό ορισμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας.
- Υπολογισμός της σταθεράς χημικής ισορροπίας για κάποια αντίδραση σε ισορροπία, υπό ορισμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας (εύρεση του βαθμού μετατροπής των αντιδρώντων σε προϊόντα).
- Άλλες εφαρμογές.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Χημεία και Φυσική
- Φυσικοχημεία
- Θερμοδυναμική και Θερμοχημεία
Προτεινόμενη βιβλιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- P. Atkins & J. de Paula, Φυσικοχημεία (μετάφραση 9ης ξενόγλωσσης έκδοσης), Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2015, ISBN 978-960-524-431-6
- Ν.Α. Κατσάνος, Φυσικοχημεία: Βασική Θεώρηση (έκδοση 3η-συμπληρωμένη), Εκδόσεις «ΠΑΠΑΖΗΣΗ», 1999, ISBN 9789600204483
- D.D. Ebbing & S.D. Gammon, Γενική Χημεία (6η έκδοση), Εκδόσεις «Τραυλός», ISBN 960-7990-66-8