Χανς Ρόσλινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χανς Ρόσλινγκ
Γέννηση27  Ιουλίου 1948[1][2][3]
Uppsala Cathedral Assembly[2]
Θάνατος7  Φεβρουαρίου 2017[4][1][3]
Ουψάλα[4]
Αιτία θανάτουκαρκίνος στο πάγκρεας[4]
ΥπηκοότηταΣουηδία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Ουψάλα, St. John's Medical College, Katedralskolan και Rajiv Gandhi University of Health Sciences
ΣύζυγοςAgneta Rosling
ΤέκναOla Rosling
ΒραβεύσειςKunskapspriset (2007), Σουηδός της χρονιάς (2012), Time 100 (2012), The Gannon Award (2010), Illis quorum (2010), Leonardo Award (2016), Patron’s Medal (2014), Chanchlani Global Health Research Award (2014), United Nations Population Award (2017), Ανθρωπιστής της Χρονιάς (2012), d:Q98831688 (2012), επίτιμος διδάκτωρ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών (2019) και The KTH Great Prize (2010)
Ιστοσελίδα
https://www.gapminder.org/
Χανς Ρόσλινγκ στην IMDb
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςστατιστική, Οπτικοποίηση δεδομένων, δημόσια υγεία, ιατρική, γεωργία, φτώχεια και υγεία
Ιδιότηταιατρός, στατιστικολόγος, μπλόγκερ, διδάσκων πανεπιστημίου και επιστήμονας

Ο Χανς Ρόσλινγκ (Hans Gösta Rosling, 27 Ιουλίου 19487 Φεβρουαρίου 2017) ήταν Σουηδός ιατρός, ακαδημαϊκός, στατιστικολόγος και δημόσιος ομιλητής. Ήταν καθηγητής Διεθνούς Υγείας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και επίσης συνιδρυτής και πρόεδρος της Οργάνωσης Gapminder, η οποία ανέπτυξε το λογισμικό σύστημα Trendalyzer. Διεξήγαγε παρουσιάσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ομιλιών TEDx στις οποίες προώθησε τη χρήση των δεδομένων στην αναζήτηση ζητημάτων ανάπτυξης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόσλινγκ γεννήθηκε στην Ουψάλα της Σουηδίας στις 27 Ιουλίου 1948. Από το 1967 έως το 1984 ο Ρόσλινγκ σπούδασε στατιστική και ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και το 1972 σπούδασε δημόσια υγεία στην Ιατρική Σχολή St John στην Ινδία. Έγινε διπλωματούχος ιατρός το 1976 και από το 1979 έως το 1981 εργάστηκε ως ιατρικός αντιπρόσωπος στην πόλη Νακάλα, στη βόρεια Μοζαμβίκη. Στις 21 Αυγούστου 1981 ο Ρόσλινγκ ξεκίνησε να ερευνά το ξέσπασμα του κόνζο, μιας παραλυτικής ασθένειας που αρχικά περιγράφηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτές οι έρευνες τού χάρισαν ένα διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα το 1986.

Ο Ρόσλινγκ παρουσίασε το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ The Joy of Stats, το οποίο προβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2010 από το κανάλι BBC Four. Παρουσίασε το ντοκιμαντέρ Don't Panic - The Truth About Population για τη σειρά ντοκιμαντέρ This World το οποίο προβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο του 2013 από το κανάλι BBC Two. Το 2015 παρουσίασε το ντοκιμαντέρ Don't Panic - How to End Poverty in 15 Years για το οποίο η Wingspan έκανε την παραγωγή και προβλήθηκε από το κανάλι BBC αμέσως μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους της Ανανεώσιμης Ανάπτυξης.

Ο Ρόσλινγκ μπήκε στη λίστα με τους 100 παγκόσμιους σκεπτικιστές του περιοδικού Foreign Policy το 2009 και στη λίστα με τους 100 πιο δημιουργικούς ανθρώπους στις επιχειρήσεις του περιοδικού Fast Company το 2011. Την ίδια χρονιά, το 2011, εκλέχθηκε μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας Μηχανικών Επιστημών και το 2012 εκλέχθηκε μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 2012 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή σε όλο τον κόσμο.

Υγεία και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ηλικία 20 ετών, οι γιατροί είπαν στον Ρόσλινγκ ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με το συκώτι του και συνεπώς ο Ρόσλινγκ σταμάτησε να πίνει αλκοόλ. Το 1989 ο Ρόσλινγκ διαγνώστηκε με ηπατήτιδα Γ. Με την πάροδο των ετών αυτή επεκτάθηκε και ο Ρόσλιγνκ ανέπτυξε κύρωση του ύπατος. Στις αρχές του 2013 ο ίδιος βρισκόταν στα πρώτα στάδια απώλειας του συκωτιού. Ωστόσο, κατά την ίδια περίοδο, νέα φάρμακα για την ηπατίτιδα Γ κυκλοφόρησαν στην αγορά και ο Ρόσλινγκ πήγε στην Ιαπωνία για να αγοράσει τα απαιτούμενα φάρμακα θεραπείας της νόσου. Εξέφρασε τις ανησυχίες του στα κανάλια ενάντια στην περιορισμένη χρήση των νέων φαρμάκων λόγω του υψηλού τους κόστους, υπογραμμίζοντας ότι είναι έγκλημα το να μην δίνεις σε κάθε άνθρωπο με ηπατίτιδα Γ πρόσβαση σε φάρμακα.

Ένα χρόνο μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο στο πάγκρεας, ο Ρόσλινγκ πέθανε στη Σουηδία στις 7 Φεβρουαρίου 2017 σε ηλικία 68 ετών.

Εργασία στην υγεία και στη στατιστική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόσλινγκ αφιέρωσε δυο δεκαετίες στη μελέτη του ξεσπάσματος της παραλυτικής ασθένειας κόνζο σε απομακρυσμένες αστικές περιοχές σε όλη την Αφρική και επίβλεψε πάνω από 10 διδακτορικούς φοιτητές. Η έρευνά του με τους Τζούλι Κλιφ, Γιόχανες Μόρτενσον και Μπο Σόρμπο απέδειξε ότι τέτοια ξεσπάσματα ασθενειών προκαλούνται σε αστικούς πληθυσμούς της Αφρικής που μαστίζονται από την πείνα και όπου μια διατροφή που βασίζεται σε ανεπαρκή πρόσληψη συστατικών οδηγεί σε υποσιτισμό και σε υψηλή πρόσληψη κυανιούχων διαιτητικών ουσιών.

Η έρευνα του Ρόσλινγκ επικεντρώθηκε και σε άλλους δεσμούς μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της γεωργίας, της φτώχειας και της υγείας. Ο Ρόσλινγκ υπήρξε σύμβουλος υγείας στην UNICEF και σε άλλες υπηρεσίες υγείας. Το 1993 ήταν ένας από τους εκκινητές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σουηδία. Στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα διετέλεσε επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Υγείας από το 2001 έως το 2007. Ως πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας και Κατάρτισης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα (1998-2004) ξεκίνησε συνεργασίες στον τομέα της έρευνας για την υγεία με πανεπιστήμια στην Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Δίδαξε καινούρια μαθήματα για την Παγκόσμια Υγεία και συνέταξε ένα βιβλίο για την Παγκόσμια Υγεία που προωθεί μια παγκόσμια άποψη βασισμένη σε γεγονότα.

Παράλληλα με τον Στήβεν Πίνκερ, ο Ρόσλινγκ δέχτηκε επικριτικά σχόλια σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση μπροστά σε τραγωδίες όπως ήταν η σύγκρουση στη Συρία. Το έργο του για την αύξηση του πληθυσμού επικρίθηκε κατηγορηματικά από τον Ραούλ Έρλιχ, Αμερικανό βιολόγο και καθηγητή δημογραφικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και από την Ανν Έρλιχ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Συντήρησης της Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτόν ως «ένας Συγκεχυμένος Στατιστικολόγος» σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAHB.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2010 – The Gannon Award for the Continued Pursuit of Human Advancement (US)
  • 2012 – Time 100 most influential people list
  • 2012 – Harvard Humanitarian Award
  • 2014 – Honorary Doctor at Uppsala University, Sweden
  • 2014 – The Royal Patron's Medal from the Royal Geographical Society of London
  • 2017 – United Nations Population Award

Επιλεγμένες εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Thorson, A.; Ragnarsson, A.; Rosling, H.; Ekström, A. (2010). "Male circumcision reduces HIV transmission. The risk of transmission from woman to man is halved". Lakartidningen
  • Hanson, S.; Thorson, A.; Rosling, H.; Örtendahl, C.; Hanson, C.; Killewo, J.; Ekström, A. M. (2009). Husereau, Don, ed. "Estimating the Capacity for ART Provision in Tanzania with the Use of Data on Staff Productivity and Patient Losses"
  • Von Schreeb, J.; Riddez, L.; Samnegård, H.; Rosling, H. (2008). "Foreign field hospitals in the recent sudden-onset disasters in Iran, Haiti, Indonesia, and Pakistan". Prehospital and disaster medicine : the official journal of the National Association of EMS Physicians and the World Association for Emergency and Disaster Medicine in association with the Acute Care Foundation
  • Schell, C. O.; Reilly, M.; Rosling, H.; Peterson, S.; Ekström, A. M. (2007). "Socioeconomic determinants of infant mortality: A worldwide study of 152 low-, middle-, and high-income countries". Scandinavian Journal of Public Health
  • Von Schreeb, J.; Rosling, H.; Garfield, R. (2007). "Mortality in Iraq". The Lancet
  • Elrayah, H.; Eltom, M.; Bedri, A.; Belal, A.; Rosling, H.; Ostenson, C. (2005). "Economic burden on families of childhood type 1 diabetes in urban Sudan". Diabetes Research and Clinical Practice
  • Thanh, H. T. T.; Jiang, G. X.; Van, T. N.; Minh, D. P. T.; Rosling, H.; Wasserman, D. (2005). "Attempted suicide in Hanoi, Vietnam". Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology
  • Rosling, H. (2004). "New map of world health is needed. North and South is changed to healthy and ill and West to rich and poor". Lakartidningen


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]