Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χάιφα Ζανγκάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάιφα Ζανγκάνα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1950[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΙράκ[2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά[3]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Βαγδάτης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
μυθιστοριογράφος[2]
διηγηματογράφος[2]

Η Χάιφα Ζανγκάνα (γεννήθηκε το 1950 στη Βαγδάτη του Ιράκ)[4] είναι Ιρακινή μυθιστοριογράφος, συγγραφέας, καλλιτέχνις και πολιτική ακτιβίστρια, γνωστή για το έργο "Γυναίκες σε ένα ταξίδι: Μεταξύ της Βαγδάτης και του Λονδίνου". [5] [6]

Ζωή και σταδιοδρομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χάιφα Ζανγκάνα γεννήθηκε στη Βαγδάτη από Κούρδο πατέρα από τη βόρεια πόλη Κιρκούκ και Αράβισσα μητέρα από την Καρμπάλα. Η οικογενειακή της οικία ήταν πάντα γεμάτη συγγενείς από τις βόρειες πόλεις. Ήταν επτά, όταν η Επανάσταση του Ιράκ του 1958 είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία της χώρας. Ήταν έφηβη, όταν το Κόμμα Μπαάθ ανέλαβε την εξουσία.

Στη δεκαετία του '60, συμμετείχε σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση της Αλγερινής πολιτικής κρατούμενης Τζαμίλα Μπουχραΐντ. Ως νεαρή Ιρακινή που μεγαλώνει σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, σημείωσε ότι:

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, ως νέα ακτιβίστρια στο Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, η Χάιφα φυλακίστηκε από το καθεστώς Μπάαθ στο Αμπού Γκράιμπ. Ανήκε σε μια ομάδα γυναικών, που φυλακίστηκαν για διανομή φυλλαδίων στο πανεπιστήμιο τους και για την παρουσία σε πολιτικές συναντήσεις. Είχαν συλληφθεί και βασανιστεί και αναγκαστεί να υπογράψουν ομολογίες, αλλά η Ζανγκάνα κατόρθωσε να διαφύγει της εκτέλεσης λόγω παρέμβασης συγγενούς της, του Σαμπάχ Μίρζα, που ήταν επικεφαλής σωματοφύλακας του Σαντάμ.[8] Όταν βγήκε από τη φυλακή, έμεινε στο Ιράκ για να συνεχίσει τις σπουδές της.[9]

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης και τη Σχολή Φαρμακευτικής το 1974. Μετά την αποφοίτησή της, διορίστηκε στη διαχείριση της νέας φαρμακευτικής μονάδας της Ερυθράς Ημισελήνου στο Νταμάρ, κοντά στη Δαμασκό. Αυτός ήταν ένας δύσκολος ρόλος λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Το έργο απαιτούσε συνεχή κίνηση μεταξύ Συρίας και Λιβάνου. [10]

Έφυγε από το Ιράκ για πολιτικούς λόγους και μετακόμισε αρχικά στη Συρία, όπου συνέχισε να εργάζεται για την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Μετακόμισε στη Βρετανία το 1976 και εγκαταστάθηκε εκεί. [11]

Ως ζωγράφος και συγγραφέας συμμετείχε τη δεκαετία του '80 σε διάφορες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εκδόσεις και ομαδικές εκθέσεις, με παραστάσεις στο Λονδίνο και την Ισλανδία Είναι επίσης συχνή σχολιάστρια στον Guardian και συνεργάτιδα σε ευρωπαϊκές και αραβικές εκδόσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σύγχρονων Ιρακινών Σπουδών και μέλος του Δ.Σ. του Δικαστηρίου των Βρυξελλών για το Ιράκ. Ήταν σύμβουλος της έκθεσης UNDP «Προς την άνοδο των γυναικών στον αραβικό κόσμο» (2005) και ως σύμβουλος της ESCWA (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία) συνέβαλε στην έκθεση «Αραβική Ενσωμάτωση» και στην έκθεση «Προς τη δικαιοσύνη στον αραβικό κόσμο», που αποσύρθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Ζανγκάνα χρησιμοποίησε την εμπειρία της στην εξορία για τα έργα τέχνης και τη γραφή της[12]. Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί βοηθώντας άλλες γυναίκες να χρησιμοποιούν γλωσσικά μέσα για να εξερευνήσουν τη ζωή τους, όπως στην περίπτωση Παλαιστινίων πρώην κρατουμένων.[13]

Το έργο της με γυναίκες πρώην πολιτικές κρατούμενες στην Τυνησία επικεντρώνεται στο να τις βοηθήσει να γράψουν τις δικές τους εμπειρίες ως μέρος μιας μεταβατικής διαδικασίας δικαιοσύνης.

  1. 1,0 1,1 www.dictionnaire-creatrices.com/fiche-haifa-zangana.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Arab Women Writers: A Critical Reference Guide, 1873-1999» (Αγγλικά) 2008.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb15039668x. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  4. «Haifa Facts». stateofnature.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2007. 
  5. Zangana, Haifa (2005-08-17). «Chewing on meaningless words». The Guardian (London). https://www.theguardian.com/comment/story/0,,1550325,00.html. Ανακτήθηκε στις 2010-05-04. 
  6. «Haifa Zangana». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2007. 
  7. Zangana, H., City of Widows: An Iraqi Woman's Account of War and Resistance, [Author's Biographical Notes], Seven Stories Press, 2011 [E-book edition], n.p.
  8. https://books.google.com.sa/books?id=5VHz9DaQHDQC&pg=PT45&dq=sabah+Mirza+Kurdish&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwj6yNW2hJ_rAhXLGewKHVd0AgoQ6AEwAXoECAIQAg#v=onepage&q=%22sabah%20mirza%22&f=false
  9. Al-Hassan Golley, N., Arab Women's Lives Retold: Exploring Identity Through Writing, Syracuse University Press, 2007, pp 189-90; Abdel Nasser, T., Literary Autobiography and Arab National Struggles, Edinburgh University Press, 2017, [E-Book edition], n.p.
  10. Zangana, H., City of Widows: An Iraqi Woman's Account of War and Resistance, [Author's Biographical Notes], Seven Stories Press, 2011; It may be worth noting that this book contains a detailed biographical sketch of the author's resistance activities not summarised here.
  11. «"Questioning the New Imperial World Order"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. 
  12. Al-Hassan Golley, N., Arab Women's Lives Retold: Exploring Identity Through Writing, Syracuse University Press, 2007, p. 189
  13. Zangana, H. (ed.), "Party for Thaera: Palestinian women writing life Zangana, H. (2017). Party for Thaera: Palestinian women writing life. E-Kutub.