Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χάινριχ Γιουνγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάινριχ Γιουνγκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Heinrich Wilhelm Ewald Jung (Γερμανικά)
Γέννηση4  Μαΐου 1876
Έσσεν
Θάνατος12  Μαρτίου 1953
Χάλλε
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαθηματικός
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Κιέλου
Πανεπιστήμιο Μαρτίνου Λούθηρου του Χάλλε-Βιτεμβέργης
Αξιοσημείωτο έργοJung's theorem
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΧριστιανοδημοκρατική Ένωση
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Χάινριχ Γιουνγκ (Heinrich Wilhelm Ewald Jung, 4 Μαΐου 1876, Έσσεν12 Μαρτίου 1953, Χάλλε (Ζάαλε)) ήταν Γερμανός μαθηματικός ο οποίος ειδικεύτηκε στην γεωμετρία και την αλγεβρική γεωμετρία.

Την περίοδο 1895-1899 σπούδασε μαθηματικά, φυσική και χημεία στο Μάρμπουργκ/Λαν και το Βερολίνο υπό την επίβλεψη σπουδαίων επιστημόνων όπως οι Φρίντριχ Σότκυ (Friedrich Schottky), Κουρτ Χένσελ (Kurt Hensel), Χέρμαν Σβαρτς (Hermann Amandus Schwarz), Λάζαρους Φουχς (Lazarus Immanuel Fuchs), Φέρντιναντ Φρομπένιους (Ferdinand Georg Frobenius) και Μαξ Πλανκ (Max Planck). Το 1899 ολοκλήρωσε την διδακτορική διατριβή του με τίτλο Über die kleinste Kugel, die eine räumliche Figur einschließt υπό τη επίβλεψη του Σότκυ και σε αυτήν απέδειξε το περίφημο θεώρημα Γιουνγκ. Το 1902 τελείωσε την διατριβή του στο Μάρμπουργκ και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1908 ως Privatdozent. Στην συνέχεια εργάσθηκε ως καθηγητής Γυμνασίου στο Αμβούργο και το 1913 έγινε καθηγητής στο Κίελο. Υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και το 1918 έγινε καθηγητής στο Ντόρπατ και το 1920 διαδέχθηκε τον Άλμπερτ Βάνγκεριν (Albert Wangerin) στο Πανεπιστήμιο της Χάλλε, όπου και παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότησή του το 1948. Στο Χάλλε δεν ήταν μόνο ένας καθηγητής, αλλά και ένας από τους διευθυντές των μαθηματικών σεμιναρίων και πρύτανης της σχολής μαθηματικών και επιστημών. Συνέχισε να δίνει διαλέξεις μέχρι το 1951. Επίσης ήταν μέλος της Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina.

Ο Γιουνγκ ανέπτυξε μαζί με τον Σκότυ γενική θεωρία των συναρτήσεων θήτα. Ο ίδιος είναι γνωστός πρωτίστως για την αριθμητική θεωρία του πάνω στις αλγεβρικές συναρτήσεις δύο μεταβλητών. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του πάνω σε αυτό τον τομέα είναι συγκεντρωμένα στο έργο του Einführung in die algebraische Theorie der Funktionen von zwei Veränderlicher. Ο Γιουνγκ εφάρμοσε επίσης την θεωρία του πάνω στις αλγεβρικές επιφάνειες (παρουσιάζονται στο βιβλίο Algebraische Flächen) και εργάστηκε πάνω στους μετασχηματισμούς Κρεμόνα.

  • "Einführung in die algebraische Theorie der Funktionen von zwei Veränderlicher“, Berlin, Akademie Verlag, 1951
  • "Algebraische Flächen“, Hannover, Helwingsche Verlagsbuchhandlung, 1925[1]
  • "Einführung in die Theorie der algebraischen Funktionen von einer Veränderlichen", Berlin, Walter de Gruyter, 1923[2]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]