Φωτοτυπικό μηχάνημα
Αυτό το λήμμα χρειάζεται μορφοποίηση ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μορφοποίησης της Βικιπαίδειας. |
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το φωτοτυπικό μηχάνημα είναι μηχάνημα που δημιουργεί αντίγραφα εγγράφων και άλλων οπτικών εικόνων σε χαρτί. Τα περισσότερα σύγχρονα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα χρησιμοποιούν μια τεχνολογία που ονομάζεται ξηρογραφία, μια στεγνή διαδικασία που χρησιμοποιεί ηλεκτροστατικά φορτία σε ένα φωτοευαίσθητο φως για να τα προσελκύσει πρώτα και στη συνέχεια να μεταφέρει σωματίδια γραφίτη σε χαρτί με τη μορφή εικόνας.[1] Ο γραφίτης στη συνέχεια συντήκεται στο χαρτί χρησιμοποιώντας θερμότητα, πίεση ή συνδυασμό και των δύο. Αυτή η τεχνολογία ανεπτύχθη από την Xerox το 1959,[2][3] που αντικατέστησε σταδιακά παλαιότερες τεχνολογίες, όπως η πρέσα.
Ο Chester Carlson, εφευρέτης της φωτοαντιγραφής, ήταν αρχικά δικηγόρος, καθώς και ερευνητής. Η δουλειά του στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη Νέα Υόρκη απαιτούσε να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό αντιγράφων σημαντικών εγγράφων. Αυτό τον ώθησε να πραγματοποιήσει πειράματα με την αγωγιμότητα της φωτογραφίας. Ο Carlson χρησιμοποίησε την κουζίνα του για τα πειράματα «ηλεκτροφωτογραφίας» και, το 1938, υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη διαδικασία. Τύπωσε την πρώτη φωτοτυπία χρησιμοποιώντας μια πλάκα ψευδαργύρου καλυμμένη με θείο. Οι λέξεις "10-22-38 Astoria" αποτυπώθηκαν σε μια διαφάνεια μικροσκοπίου, η οποία τοποθετήθηκε πάνω από περισσότερο θείο και κάτω από έντονο φως.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «The Story of Xerography». Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2021.[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ «Xerox History: 1950s». Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ «The Story of Xerography» (PDF). Xerox Corporation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2017.