ΦΚ Κόλος Κοβαλίβκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόλος Κοβαλίβκα
Επίσημη ονομασίαΦΚ Κόλος Κοβαλίβκα
Ίδρυση2012
ΈδραΚοβαλίβκα, Ουκρανία
ΣτάδιοΣτάδιο Κόλος (Κοβαλίβκα), Κοβαλίβκα
ΠρόεδροςUkraine Αντρέι Ζασούχα
ΠροπονητήςUkraine Ρουσλάν Κοστίσιν
ΠρωτάθλημαΠρωτάθλημα Ουκρανίας
Ιστότοποςhttp://www.koloskovalivka.com/
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube

Η ΦΚ Κόλος Κοβαλίβκα (ουκρανικά: Футбольний клуб «Колос» Ковалівка) είναι ουκρανικός επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος, με έδρα το χωριό Κοβαλίβκα. Αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Ουκρανίας, έχοντας προβιβαστεί από την Α' Κατηγορία Ουκρανίας στις 8 Ιουνίου 2019 για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τα χρώματα της ομάδας είναι το λευκό και το μαύρο.

Ο σύλλογος δημιούργησε μια πραγματική ιστορία Σταχτοπούτας το 2020, καθώς έγινε σε πέντε χρόνια από μια ερασιτεχνική ομάδα σε ομάδα πρόκρισης σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ερχόμενη μέσω της πλήρους πυραμίδας πρωταθλήματος (4 βαθμίδες).[1] Εκτός από την πυραμίδα του πρωταθλήματος, ο σύλλογος κατέχει επίσης αρκετές διακρίσεις στις περιφερειακές διοργανώσεις της Περιφέρειας Κιέβου που αντιπροσωπεύει.

Ο σύλλογος πήρε το όνομά του από την ουκρανική αθλητική εταιρεία Kolos (συνδικάτα Αγροβιομηχανικού Συγκροτήματος) που υπάρχει από μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2012 και μέχρι το 2015 συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Περιφέρειας Κιέβου, παίζοντας τους αγώνες της στη γειτονική πόλη Χλεβάχα. Η ομάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια τρεις φορές, από το 2012 έως το 2014.[2]

Το 2014, ο σύλλογος έκανε το ντεμπούτο του στο Ουκρανικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα. Αργότερα εκείνο το έτος, ύστερα από την κατάκτηση του Τουρνουά Μνήμης Όλεχ Μακάροβ, το οποίο διεξάγεται το χειμώνα, ο προπονητής Ρουσλάν Κοστίσιν ανακοίνωσε ότι ο σύλλογος σκόπευε να γίνει επαγγελματικός.[2] Εκείνη τη χρονιά, το 2015, αφού τερμάτισε τρίτη στο Ουκρανικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα, η ομάδα απέκτησε επαγγελματικό καθεστώς και εντάχθηκε στην Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Ουκρανίας, όπου προβιβάστηκε στην Β' Κατηγορία Ουκρανίας.

Στην πρώτη σεζόν του, ο σύλλογος κέρδισε το πρωτάθλημα και προβιβάστηκε στην Α' Κατηγορία.[3]

Στις 29 Ιουλίου 2020, η ομάδα νίκησε την ΦΚ Μαριούπολ με 1-0 και προκρίθηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο προπονητής Ρουσλάν Κοστίσιν σοκαρισμένος δήλωσε ότι δεν περίμενε πως η ομάδα του θα τερμάτιζε υψηλότερα από την 8η θέση.[4]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ? : -2014
  • Ρουσλάν Κοστίσιν: 2014-παρόν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]