Τύποι των οικιστικών περιοχών στη Ρωσία
Το σύστημα ταξινόμησης των τύπων των οικιστικών περιοχών στη Ρωσία, στη πρώην Σοβιετική Ένωση, και σε κάποια άλλα μετασοβιετικά κράτη έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με τα συστήματα ταξινόμησης σε άλλες χώρες.[εκκρεμεί παραπομπή]
Σύγχρονη ταξινόμηση στη Ρωσία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κατά την Σοβιετική εποχή, κάθε μία από τις δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσικής ΣΟΣΔ, είχε τα δικά της νομοθετικά κείμενα που ασχολούνταν με την ταξινόμηση των κατοικημένων περιοχών.[1] Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η ανάπτυξη και η διατήρηση της εν λόγω κατάταξης στη Ρωσία εξουσιοδοτήθηκε στα ομοσπονδιακά υποκείμενα .[2] Ενώ επί του παρόντος υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες στις ταξινομήσεις που χρησιμοποιούνται σε πολλά ομοσπονδιακά υποκείμενα, όλα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα που χρησιμοποιούνταν στην ΡΣΟΣΔ. Σε όλα τα ομοσπονδιακά υποκείμενα, οι οικιστικές περιοχές ταξινομούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις αστικές και τις αγροτικές.[3] Περαιτέρω διαιρέσεις από τις κατηγορίες αυτές διαφέρουν ελαφρώς από το ένα ομοσπονδιακό υποκείμενο σε ένα άλλο, αλλά ακολουθούνται κοινές κατηγορίες που περιγράφονται παρακάτω.
Αστικές περιοχές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πόλεις και κωμοπόλεις (город, γκορόντ, πληθυντικός: города, γκορόντα). Οι πόλεις και κωμοπόλεις έχουν ταξινομηθεί από το επίπεδο δικαιοδοσίας (επαρχία/ομοσπονδιακό υποκείμενο/ομοσπονδιακή). Ενώ η ρωσική γλώσσα δεν έχει ξεχωριστές λέξεις για την "κωμόπολη" και την "πόλη" (η λέξη город χρησιμοποιείται και στα δύο), σε μετάφραση, η λέξη "πόλη" συχνά εφαρμόζεται σε αστικές περιοχές με πληθυσμό τουλάχιστον 100.000 κατοίκων.
- Οικισμοί αστικού τύπου (посёлок городского типа, posyolok gorodskogo tipa, πληθυντικός: посёлки городского типа) είναι μια μικρότερη αστική περιοχή. Αυτός ο τύπος αστικής περιοχής εισήχθη για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση το 1924, με τις ακόλουθες υποκατηγορίες:[4]
- Οικισμός αστικού τύπου—ως επί το πλείστον αστικός πληθυσμός 3.000–12.000 κατοίκων.
- Εργατικός οικισμός (рабочий посёлок, rabochy posyolok)—κυρίως αστικός πληθυσμός που απασχολείται σε βιομηχανική παραγωγή.
- Υποαστικός (ντάτσα) οικισμός (дачный посёлок, dachny posyolok)—συνήθως ένας προαστιακός οικισμός με καλοκαιρινά ντάτσα.
- Οικισμός θερέτρου (курортный посёлок, kurortny posyolok)—κυρίως αστικός πληθυσμός που απασχολείται σε υπηρεσίες.
- Οικισμός αστικού τύπου—ως επί το πλείστον αστικός πληθυσμός 3.000–12.000 κατοίκων.
Το 1957, οι διαδικασίες για την κατηγοριοποίηση του οικισμού αστικού τύπου ορίστηκε περισσότερο.[5]
Αγροτικές περιοχές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Υπάρχουν πολλοί τύποι αγροτικών περιοχών, από τους οποίους κάποιοι είναι κοινοί στο σύνολο του εδάφους της Ρωσίας, κάποια ειδικά σε ορισμένα ομοσπονδιακά θέματα. Οι πιο κοινοί τύποι είναι οι εξής:
- Χωριά (деревня, ντερέβνια, πληθυντικός деревни, ντερέβνι)
- Σέλο (село, σέλο, πληθυντικός сёла, σιόλα), επίσης μεταφράζεται ως "χωριό". Ιστορικά, ένα σέλο διέφερε από ένα χωριό με βάση αν είχε μια Ορθόδοξη εκκλησία.
- (Αγροτικού τύπου) Οικισμοί (посёлок (сельского типа), ποσιολόκ (σέλσκογκο τίπα), πληθυντικός: посёлки (сельского типа)). Η ονομασία "αγροτικού τύπου" (сельского типа) προστίθεται στην οικισμούς του οποίου ο πληθυσμός ως επί το πλείστον ασχολείται με τη γεωργία, ενώ το ποσιολόκ (посёлок) μόνο του δείχνει ένα μείγμα του πληθυσμού να απασχολείται στη γεωργία και τη βιομηχανία.
- Στάνιτσα (станица, στάνιτσα, πληθυντικός: станицы, στανίτσι)—ιστορικά, μια αγροτική περιοχή των Κοζάκων. Το όνομα εξακολουθεί να είναι σήμερα σε χρήση, με την βασική έννοια του "χωριού".
- Σλομπόντα (слобода, σλόμποντα, πληθυντικός: слободы)—ιστορικά, ένας οικισμός ελεύθερος από φόρους και εισφορές για διάφορους λόγους. Το όνομα εξακολουθεί να είναι σήμερα σε χρήση με τη βασική έννοια του "χωριού".
- Χουτόρ (хутор, χουτόρ, πληθυντικός: хутора, χουτόρ)—μεταφράζεται ως "χωριουδάκι", "αγρόκτημα", ή "χωριό".
- Ποτσινόκ (починок, ποτσινόκ, πληθυντικός: починки, ποτσίνκι)—μια νεοσυσταθείσα αγροτική περιοχή με μία ή περισσότερες οικογένειες. Τα ποτσινόκ ιδρύονται ως νέοι οικισμοί και συνήθως αναπτύσσονται ως μεγαλύτερα χωριά, καθώς θα αναπτύσσονται.
- Σε ορισμένα ομοσπονδιακά υποκείμενα, εθνοτικές ορολογίες χρησιμοποιούνται στη ρωσική γλώσσα. Σε αυτούς τους τύπους περιλαμβάνονται οι аул (αούλ), аал (άαλ), και кишлак (κισλάκ).
Ιστορικούς όρους
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Κρέποστ (крепость, ένα οχυρό), οχυρωμένος οικισμός
- Κρεμλίνο (кремль, ακρόπολη), ένα σημαντικό κρεπόστ, συνήθως συμπεριλάμβανε ένα κάστρο που περιβαλλόταν από ένα ποσάντ
- Οστρόγκ, ένα πιο πρωτόγονο είδος του κρεπόστ, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει γρήγορα σε τείχη αποφλοιωμένης ξυλείας
- Ποσάντ (посад), ένας μεσαιωνικός προαστιακός οικισμός
- Μεστέτσκο (местечко από το πολωνικό miasteczko), μια μικρή πόλη στο Δυτικό Κράι προσαρτημένη κατά τη διάρκεια της Διαίρεσης της Πολωνίας. Συνήθως ένα μεστέτσκο είχε Εβραϊκή πλειοψηφία
- Πογκόστ
- Σέλτσο, ένα είδος αγροτικής περιοχής στη ρωσική Αυτοκρατορία και την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Υποδιαιρέσεις της Ρωσίας
- Πόλη επαρχιακής σημασίας
- Πόλη σημασίας ομοσπονδιακού υποκειμένου
- Κατάλογος όρων για υποδιαιρέσεις χωρών
- Κατάλογος αγροτικών περιοχών στη Ρωσία
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Στην Ρωσική ΣΟΣΔ, τα ζητήματα της διοικητικής και εδαφικής διαίρεσης, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ταξινόμησης των κατοικημένων περιοχών, ρυθμιζόταν από το Νόμο Περί της διαδικασίας επίλυσης των ζητημάτων της διοικητικής-εδαφικής δομής της ΡΣΟΣΔ, εγκεκριμένο από το Διάταγμα του Ανώτατου Σοβιέτ της ΡΣΟΣΔ στις 17 Αυγούστου 1982 (Положение "О порядке решения вопросос административно-территориального устройства РСФСР", утверждённое Указом Президиума Верховного Совета РСФСР от 17 августа 1982 г.)
- ↑ Τα άρθρα 71 και 72 του Συντάγματος της Ρωσίας δεν αναφέρονται στα ζητήματα της διοικητικής και εδαφικής δομής μεταξύ των εργασιών που χειρίζονται στο ομοσπονδιακό επίπεδο ή κοινώς με τις κυβερνήσεις των ομοσπονδιακών υποκειμένων. Έτσι, όλα τα ομοσπονδιακά υποκείμενα περνούν δικούς τους νόμους για το σύστημα των διοικητικών-εδαφικών διαιρέσεων στις επικράτειες τους.
- ↑ Δείτε, για παράδειγμα, τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2002 Αρχειοθετήθηκε 2017-10-25 στο Wayback Machine.
- ↑ Постановление ВЦИК и СНК РСФСР от 15 сентября 1924 г. "Общее положение о городских и сельских поселениях и посёлках" (Ψήφισμα της Πανενωσιακής Εκτελεστικής Επιτροπής και του Σοβιέτ των Κομισάριων του Λαού της 15ης Σεπτεμβρίου 1924 Γενικός Νόμος περί Αστικών και Αγροτικών Οικισμών)
- ↑ Указ Президиума ВС РСФСР от 12 сентября 1957 г. "О порядке отнесения населённых пунктов к категории городов, рабочих и курортных посёлков" (Διάταγμα του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΡΣΟΣΔ της 12ης Σεπτεμβρίου 1957, Περί Διαδικασιών Κατηγοριοποίησης των κατοικημένων περιοχών ως πόλεις, εργατικούς οικισμούς ή οικισμούς θερέτρων)
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Doukhobor Genealogy Website. Jonathan J. Kalmakoff. Index of Russian Geographic Terms Αρχειοθετήθηκε 2018-10-09 στο Wayback Machine..