Τσέχοι στη Σερβία
Οι Τσέχοι στη Σερβία είναι πολίτες της Σερβίας με τσεχική εθνότητα. Αποτελούν αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στη Δημοκρατία της Σερβίας, με δικαιώματα στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της πληροφόρησης και της επίσημης χρήσης των γλωσσών και των αλφαβήτων. Εκπροσωπείται από το Εθνικό Συμβούλιο της Τσεχικής Εθνικής Μειονότητας με έδρα τη Μπέλα Τσκρβα.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, 1.824 Τσέχοι ζουν στη Σερβία. Η τσεχική κοινότητα κατοικεί στις περιοχές του δήμου Μπέλα Τσρκβα (Μπέλα Τσκρβα, Τσέσκο Σέλο, Κρούστσιτσα κ.ά.) και τους γύρω δήμους (πόλη Γκάι στον δήμο Κοβίν, Βέλικο Σρέντιστε και Βρσατς στον δήμο Βρσατς), στο Βελιγράδι και κάτι λιγότερο στο Νόβι Σαντ, ενώ το υπόλοιπο είναι διασκορπισμένο στη Βοϊβοντίνα.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο νότιο Βανάτο υπάρχει ένα χωριό που ονομάζεται Τσέσκο Σέλο - το οποίο είναι πραγματικά Τσέχικο σύμφωνα με την εθνική σύνθεση του πληθυσμού.
Οι Τσέχοι στη Σερβία είναι κυρίως καθολικοί και, σε μικρότερο βαθμό, ευαγγελιστές - σε αντίθεση με την κατάσταση στην Τσεχική Δημοκρατία.
Καθεστώς της τσεχικής γλώσσας
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η τσεχική γλώσσα χρησιμοποιείται επίσημα στο Δήμο Μπέλα Τσρκβα (μαζί με τα σερβικά, ρουμανικά και ουγγρικά). [1]
Η τσεχική γλώσσα επανήλθε στο σύστημα κρατικής εκπαίδευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας πριν από λίγα χρόνια, μετά από αρκετές δεκαετίες [2] Τα μαθήματα διδασκαλίας Τσεχική γλώσσα με στοιχεία εθνικού πολιτισμού λαμβάνουν χώρα σε χαμηλότερες τάξεις (1-4), σε 4 δημοτικά σχολεία - 2 στη Μπέλα Τσρκβα, 1 στην Κρούστσιτσα στο δήμο Μπέλα Τσκρβα και 1 στο δήμο Μπέλα Τσκρβα, στο Γκάι. Στην αρχή του σχολικού έτους 2016/17, η διδασκαλία των τσεχικών στο Γκάι ανεστάλη προσωρινά λόγω του μικρού αριθμού παιδιών, αλλά στο τέλος ο Υπουργός Παιδείας χορήγησε εξαίρεση (όταν ο αριθμός των μαθητών σε μια τάξη φτάνει στα 5-15 παιδιά, η διατήρηση των τάξεων συνεχίζεται μόνο με εξαίρεση).
Επιπλέον, παιδιά και ενήλικα μέλη της τσεχικής κοινότητας στη Σερβία μπορούν να μάθουν την τσεχική γλώσσα από καθηγητή τσεχικής γλώσσας που έχει διοριστεί από τη Τσεχία, υπηρετώντας εδώ και χρόνια τους συμπατριώτες του στη Σερβία.
Στη Σερβία, η τσεχική γλώσσα διδάσκεται στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.
Στη Σερβία δεν υπάρχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης που εκπέμπουν στα τσεχικά. Ωστόσο, υπάρχουν εκπομπές στο ράδιο Κραγιάνκα της Μπέλα Τσρκβα, οι οι οποίες εκπέμπονται εβδομαδιαίως και χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Συμβούλιο των Τσέχων. Στο πρώην κτίριο του δημοτικού σχολείου στο Τσέσκο Σέλο υπάρχει μουσείο, το οποίο διαχειρίζεται το Τσεχικό Εθνικό Συμβούλιο.
Τσεχικές ενώσεις στη Σερβία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Συμβούλιο συνεργάζεται με τις τσεχικές ενώσεις στη Σερβία. Οι περισσότερες ενώσεις αναφέρουν το όνομα του τόπου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Έτσι υπάρχουν [3] :
- Τσέχικη ένωση της Μπέλα Τσρκβα
- Τσέχικη ένωση της Κρούστσιτσα
- Τσέχικη ένωση του Τσέσκο Σέλο
- Τσέχικη ένωση του Γκάι
- KUPU Τσεχική ένωση του Βρσατς
- Τσεχική ένωση του Βελιγραδίου
- Τσέχικη ένωση του νότιου Βανάτου (Μπέλα Τσρκβα),
- Τσέχοι της Σουμαδίας (Κραγκούγιεβατς) και
- Τσέχικη ένωση του Σρεμ
- Τσέχοι της Σερβίας (Πάντσεβο)
- Τσέχικη ένωση του Νόβι Σαντ
- Τσέχοι της νοτιοανατολικής Σερβίας (Νις).
Οι ενώσεις έχουν εκδώσει πολλά βιβλία σχετικά με τον τσέχικο πολιτισμό στη Σερβία και μερικές έχουν βιβλιοθήκες τσεχικών βιβλίων, τόσο σύγχρονων όσο και ιστορικών. Μερικοί από τους συλλόγους έχουν επίσης λαογραφικά σύνολα.
Δημογραφική εξέλιξη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 1948: 6.760
- 1953: 5.948
- 1961: 5.133
- 1971: 4.149
- 1981: 3.225
- 1991: 2.675
- 2002: 2.211
- 2011: 1.824 [4]
Χάρτες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]-
Οικισμοί στη Βοϊβοντίνα με απόλυτη και σχετική πλειοψηφία της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ρουθηνής (2002)
-
Εθνοτική σύνθεση της Βοϊβοντίνα από οικισμούς (2002)
-
Εθνοτική σύνθεση της Βοϊβοντίνα από οικισμούς (2002)
-
Εθνοτική σύνθεση της Βοϊβοντίνα - από οικισμούς (2002)
-
Εθνοτική σύνθεση της Βοϊβοντίνα - κατά δήμους (2002)
-
Εθνοτική σύνθεση της Βοϊβοντίνα - από δήμους και πόλεις (2002)
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Χάρτης Γλώσσες και γραπτά σε επίσημη χρήση στο καταστατικό πόλεων και δήμων στην επικράτεια του AP Vojvodina στον δικτυακό τόπο APV (πρόσβαση στις 9 Νοεμβρίου 2016)
- ↑ Nastava prestala 1974. godine - podatak iz teksta Češka nacionalna manjina u Republici Srbiji danas Αρχειοθετήθηκε 2016-11-09 στο Wayback Machine. Αρχειοθετήθηκε Νοέμβριος 9, 2016 στη Wayback Machine του Internet Archive sa portala cesi.rs[νεκρός σύνδεσμος] (pristupljeno 9. 11. 2016)
- ↑ Podataci o organizacijama češke manjine iz teksta Organizacije češke manjine Αρχειοθετήθηκε 2016-11-09 στο Wayback Machine. Αρχειοθετήθηκε Νοέμβριος 9, 2016 στη Wayback Machine του Internet Archive na portalu cesi.rs[νεκρός σύνδεσμος] (pristupljeno 9. 11. 2016)]
- ↑ «"Etnokonfesionalni i jezički mozaik Srbije"» (PDF). Republički zavod za statistiku.