Τράπεζα Πληροφοριών
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Ο όρος Τράπεζα Πληροφοριών, διεθνώς: Data bank, είναι ένας νέος όρος, προϊόν της σύγχρονης τεχνολογικής προόδου και ειδικότερα των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών.
Ορισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ως Τράπεζα Πληροφοριών χαρακτηρίζεται στην ηλεκτρονική τηλεπικοινωνία ο ιστότοπος που διατηρεί συγκεκριμένες πληροφορίες επί διαφόρων θεμάτων με ιδιαίτερη οργάνωση, που χαρακτηρίζονται βάσεις δεδομένων, οι οποίες και είναι προσβάσιμες σε ενδιαφερομένους.
Οι τράπεζες πληροφοριών μπορεί να διαθέτουν πολλές βάσεις δεδομένων κατά τομείς ενδιαφέροντος.
Γενικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η σημερινή μεταπολεμική τάση της υπερπληροφόρησης καθώς και η ραγδαία ανάπτυξη των μαζικών μέσων επικοινωνίας σε συνάρτηση της έλευσης των προσωπικών υπολογιστών, της δημιουργίας τηλεφωνικών ψηφιακών κέντρων, της χρησιμοποίησης τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων που αποτέλεσαν και τις κύριες παραμέτρους οδήγησαν τον σύγχρονο τεχνοκράτη, ερευνητή, διανοούμενο κ.λπ. ν΄ αναζητήσει ή ακόμα και να καταπιαστεί με ηλεκτρονικό τρόπο τόσο στην αναζήτηση γνώσεων, εντολών και γενικά άντληση παντός είδους πληροφοριών, όπως επίσης και στην ηλεκτρονική παρουσίαση δικών του εργασιών – δημιουργιών.
Ένα καλά οργανωμένο και ηλεκτρονικά δομημένο σύνολο πληροφοριών σε συγκεκριμένο αντικείμενο (θέμα) ίσως ν΄ αποτελούσε τον απλούστερο ορισμό του τι είναι μια βάση δεδομένων. Όταν αυτή η βάση (ή βάσεις) δεδομένων είναι προσβάσιμη (ή προσβάσιμες) σε άλλους τότε ο δημιουργός αυτών και που διατηρεί αυτές στον ιστοχώρο ονομάζεται Τράπεζα Πληροφοριών.
Σήμερα το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί με τα υφιστάμενα στο εμπόριο προγράμματα (software) να δημιουργήσει βάση δεδομένων που μπορεί ν΄ αφορά οτιδήποτε από καταλόγους ονομάτων και διευθύνσεων μέχρι βιβλιογραφία, νομοθεσία, λογιστικά στοιχεία, καταχώρηση εγγράφων που έχει συντάξει κ.λπ. που μπορεί να τα «ανεβάσει» στο διαδίκτυο και να δημιουργήσει έτσι τράπεζα πληροφοριών.
Κατόπιν των παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι τράπεζες πληροφοριών αφορούν:
- Οργανωμένες περιοχές γνώσεων με δισεκατομμύρια παρεχόμενα στοιχεία.
- Οργάνωση στήριξης, παρακολούθησης, ανανέωσης και διάθεσης των παραπάνω, και τέλος
- Την ελεύθερη διάθεση ή πώληση με εμπορικό τρόπο των παραπάνω πληροφοριών.
Πρόσβαση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η πρόσβαση σε τράπεζα πληροφοριών απαιτεί προηγουμένως σύνδεση του ηλεκτρονικού προσωπικού υπολογιστή με τον υπολογιστή της τράπεζας πληροφοριών. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους είτε τηλεφωνικά είτε μέσω παρόχου δικτύου. Στη πρώτη περίπτωση που είναι ο απλούστερος αλλά και ακριβότερος καλείται ο τηλεφωνικός αριθμός της τράπεζας και πληρώνονται τα υπεραστικά τέλη της σύνδεσης. Στη δεύτερη περίπτωση γίνεται συνδρομητικά με χρήση μόντεμ και μηνιαία πάγια χρέωση, εκτός της εγγραφής.
Κατηγορίες Τραπεζών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σημαντικότερες κατηγορίες Τραπεζών πληροφοριών όπως καταφαίνονται από την ευρύτητα εφαρμογών είναι:
- Τράπεζες βιβλιογραφικής τεκμηρίωσης
- Τράπεζες αριθμητικών δεδομένων
- Τράπεζες ευρετηρίων και καταλόγων
- Τράπεζες ερευνητικών προγραμμάτων
- Τράπεζες εμπορικών δεδομένων
- Τράπεζες επιχειρηματικών νέων
- Τράπεζες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κ.ά.π.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- «Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ)» / «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Σπουδών (ΙΕΣ)»: «Ηλεκτρονική έρευνα αγοράς» σελ. 23-28.
- Νομική Τράπεζα Πληροφοριών ΚΩΔΙΚΑΣ