Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τορ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τορ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τορ
28°14′0″N 33°37′0″E
ΧώραΑίγυπτος
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Νοτίου Σινά
Υψόμετρο14 μέτρα[1]
Πληθυσμός12.733 (11  Νοεμβρίου 2006)[2]
Ζώνη ώραςUTC+02:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Τορ

Η Τορ, με πρόθεμα Ελ Τορ, (αραβικά : طور سيناء ) είναι παραθαλάσσια πόλη, στην Ερυθρά Θάλασσα, της Αιγύπτου στην Χερσόνησο του Σινά[3]. Η Τορ είναι πρωτεύουσα του Κυβερνείου Νοτίου Σινά με 32,877 κατοίκους. Η πόλη απέχει 100 χλμ από την Σαρμ ελ Σέιχ[4], τρία χιλιόμετρα από την πόλη βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο που κατασκευάστηκε το 1949[5].

Η πόλη είναι πλούσια σε υπόγεια νερά, από εδώ τροφοδοτούνται με νερό κι άλλες πόλεις του Σινά όπως η Σαρμ ελ Σέιχ[4]. Κατοικείται κυρίως από Βεδουίνους και λίγους Αιγύπτιους ελληνορθοδόξους[4].

Η Τορ αναφέρεται από την αρχαιότητα και ήταν γνωστή σαν η γη της Ραϊθώ, ή Ράιθ όπως ονομαζόταν τότε η πόλη και η Όαση[6], η γη των φρούτων, από τα πολλά φοινικόδεντρα[4]. Ταυτίζεται με την βιβλική Ελίμ πριν πάρει το σημερινό της όνομα Τορ ή Ελ Τορ από τον βουνό Γκαμπάλ Ελ Τορ[4]. Η Ελ Τορ αναφέρεται λιμάνι των Φοινίκων, εδώ ο Μωυσής και οι Ισραηλίτες κατά την έξοδο από την Αίγυπτο συνάντησαν τις δώδεκα πηγές και εβδομήντα εκπροσώπους των Φοινίκων[7].

Τον 3ο αιώνα ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός έχτισε την ερειπωμένη σημερινή Ιερά Μονή Λαύρα της Ραϊθώ όπου τον 4ο αιώνα σφαγιάστηκαν 40 μοναχοί από Άραβες[7]. Στα νεότερα χρόνια οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν Βεδουίνοι που ήταν κυρίως ψαράδες[4].


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα El-Tor στο Wikimedia Commons