Τοντάι Τσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοντάι-τζι

Το Τοντάι-Τσι (ιαπωνικά: 東大寺, ελληνική μετάφραση: Μέγας Ανατολικός Ναός) είναι ένα συγκρότημα βουδιστικών ναών που κάποτε ήταν ένας από τους Επτά Ισχυρούς Ναούς και βρίσκεται στην πόλη της Νάρα της Ιαπωνίας. Αν και ιδρύθηκε το 738 μ.Χ., ο Τοντάι-τζι δεν άνοιξε μέχρι το 752 μ.Χ. Η Μεγάλη Αίθουσα του Βούδα (ιαπωνικά: 仏 殿) στεγάζει το μεγαλύτερο χάλκινο άγαλμα στον κόσμο του Βούδα Vairocana, γνωστό ως Daibutsu (ιαπωνικά: 大 仏). Ο ναός χρησιμεύει επίσης ως ιαπωνική έδρα της βουδιστικής σχολής Kegon. Ο ναός έχει κηρυχθεί  μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ως ένα από τα «Ιστορικά Μνημεία της Αρχαίας Νάρα», μαζί με επτά άλλους χώρους, όπως ναούς, ιερά και μέρη στην πόλη της Νάρα.

Η Ιστορία του Ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχή της οικοδόμησης ενός ναού στο σημείο, που βρίσκεται σήμερα το συγκρότημα κτηρίων Kinshōsen-ji, χρονολογείται  στο 728 μ.Χ.. Όταν ο αυτοκράτορας Shōmu καθιέρωσε τον Kinshōsen-ji (ιαπωνικά: 金鐘 山寺) ως δώρο για τον πρίγκιπα Motoi (ιαπωνικά: 基 王), τον πρώτο του γιο με την σύζυγό του, Kōmyōshi, μέλος της Fujiwara clan. Ο πρίγκιπας Motoi πέθανε ένα χρόνο μετά τη γέννησή του.

Άγαλμα του Βούδα Daibutsu

Κατά την περίοδο Tenpyō, η Ιαπωνία υπέφερε από μια σειρά καταστροφών και επιδημιών. Μετά το φερόμενο πραξικόπημα του Nagaya το 729, ένα μεγάλο ξέσπασμα ευλογιάς γύρω στο 735-737, πολλά συνεχόμενα χρόνια πενιχρών σοδειών, και μια εξέγερση με επικεφαλής τον Fujiwara no Hirotsugu το 740, η χώρα βρισκόταν σε μια χαοτική κατάσταση. Το γεγονός ότι ο αυτοκράτορας Shōmu είχε αναγκαστεί να μετακινήσει την πρωτεύουσα τέσσερις φορές, καταδεικνύει την αστάθεια στην οποία βρισκόταν η χώρα την εποχή εκείνη.

Τοντάι-τζι, καμπάνα

Μετά από αυτά τα προβλήματα, ο αυτοκράτορας Shōmu εξέδωσε διάταγμα το 741, διατάζοντας την κατασκευή επαρχιακών ναών σε ολόκληρο το έθνος. Αργότερα το 743 κατά τη διάρκεια της περιόδου Tenpyō ο αυτοκράτορας διέταξε την κατασκευή ενός τεράστιου αγάλματος του Βούδα (γνωστό στα ιαπωνικά ως 大仏, προφέρεται Daibutsu) και ο ναός Τοντάι-Τσι (ακόμα ονομαζόταν Kinshōsen-ji) ορίστηκε ως ο επαρχιακός ναός της επαρχίας Yamato και επικεφαλής όλων των επαρχιακών ναών, και πήρε την ονομασία Τοντάι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1] https://www.japan-guide.com/e/e4100.html

[2] http://www.todaiji.or.jp/english/

[3] https://www.britannica.com/topic/Todai-Temple

  1. «Todaiji Temple». www.japan-guide.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «The Tōdai-ji». www.todaiji.or.jp. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020. 
  3. «Todai Temple | Location, Description, History, & Facts». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020.