Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα (ταινία, 2007)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την ταινία του 2007. Για την ταινία του 1957, δείτε: Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα (ταινία, 1957).
Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα
(3:10 to Yuma)
ΣκηνοθεσίαΤζέιμς Μάνγκολντ[1][2][3]
ΠαραγωγήLions Gate Films και Κάθι Κόνραντ
ΣενάριοMichael Brandt και Derek Haas
Βασισμένο σεThree-Ten to Yuma[4] και Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα (ταινία, 1957)[4]
ΠρωταγωνιστέςΡάσελ Κρόου[5][1][2], Κρίστιαν Μπέιλ[5][1][2], Λόγκαν Λέρμαν[1][6], Ντάλας Ρόμπερτς[1][6], Μπεν Φόστερ[5][1][6], Άλαν Τούντικ[1][6], Πίτερ Φόντα[1][7][6], Vinessa Shaw[1][6], Γκρέτσεν Μολ[1][7][6], Κέβιν Ντουράντ[1][6] και Λουκ Γουίλσον[1][6]
ΜουσικήΜάρκο Μπελτράμι
ΦωτογραφίαΦαίδων Παπαμιχαήλ
ΜοντάζΜαίκλ ΜακΚάσκερ
Εταιρεία παραγωγήςRelativity Media
ΔιανομήLionsgate Films και Netflix
Πρώτη προβολή13  Δεκεμβρίου 2007 (Γερμανία)[8] και 2007
Διάρκεια117 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα (Πρωτότυπος τίτλος: 3:10 to Yuma) είναι Αμερικανικό δραματικό γουέστερν του 2007 σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μάνγκολντ και σενάριο των Μίχαελ Μπραντ, Ντέρεκ Χάας και Χάλστεντ Γουέλς. Πρωταγωνιστούν οι Κρίστιαν Μπέιλ, Ράσελ Κρόου, Μπεν Φόστερ, Γκρέτσεν Μολ και Πίτερ Φόντα.

Επικράτεια της Αριζόνα τον Αύγουστο του 1884. Ο αγρότης και ανάπηρος βετεράνος του Στρατού της Ένωσης Νταν Έβανς παλεύει με οικονομικά προβλήματα εξαιτίας μιας μακροχρόνιας ξηρασίας και της απειλής να χάσει το αγρόκτημά του λόγω υπερβολικού χρέους . Νιώθει ότι η σύζυγός του και οι δύο γιοι του τον θεωρούν αποτυχημένο λόγω του χαμένου ποδιού του στον Εμφύλιο και της δυσκολίας να διευθύνει τη φάρμα.

Ο παράνομος , ληστής και δολοφόνος Μπεν Γουέιντ, του οποίου η συμμορία προηγουμένως λήστεψε μια άμαξα με μισθοδοσία μπροστά στον Έβανς, συλλαμβάνεται στο Μπίσμπι . Ωστόσο οι αρχές εκεί φοβούνται την εκδίκηση των αντρών του Γουέιντ και γι' αυτό δεν θέλουν να τον κρατήσουν στην πόλη.

Ο Μπάτερφιλντ, ανώτερος υπάλληλος του Southern Pacific Railroad , θέλει να πάει τον Γουέιντ στο Contention, όπου υποτίθεται ότι θα πάρει το τρένο στις 3:10 π.μ. στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Γιούμα . Χρειάζεται μερικούς άντρες για να το κάνει αυτό και ο Έβανς δέχεται να συνοδεύσει την συνοδεία για 200 $. Ο Έβανς θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να σώσει τη φάρμα και το βλέπει επίσης ως έναν τρόπο να αποδείξει στην οικογένειά του ότι δεν είναι αποτυχημένος. Εν αγνοία του Έβανς, ο γιος του Γουίλιαμ ακολουθεί τη συνοδεία. Εν τω μεταξύ, η συμμορία με επικεφαλής το δεξί χέρι του Γουέιντ, Τσάρλι Πρινς, σχεδιάζει να απελευθερώσει τον αρχηγό τους.

Καθώς το ταξίδι εξελίσσεται, η συνοδεία αποδεκατίζεται όλο και περισσότερο μέχρι που τελικά μόνο οι Έβανς, Γουίλιαμ και Μπάτερφιλντ φτάνουν στο Contention μαζί με τον Γουέιντ. Στο δρόμο, ο Γουέιντ είχε σώσει την συνοδεία κατά τη διάρκεια μιας ινδιάνικης επίθεσης, ενώ ο Έβανς, με τη σειρά του, δεν είχε αφήσει πίσω τον Γουέιντ όταν βασανίστηκε από κυνηγούς επικηρυγμένων . Λόγω των κινδύνων που έχουν υπομείνει μαζί, ο Έβανς και ο Γουέιντ αρχίζουν να σέβονται ο ένας τον άλλον όλο και περισσότερο.

Στην πόλη, ο Μπάτερφιλντ επιστρατεύει την υποστήριξη του σερίφη και δύο βουλευτών. Μαζί εγκλωβίζονται σε ένα ξενοδοχείο για να περιμένουν το τρένο. Όταν ο Πρινς φτάνει τελικά στην πόλη με τη συμμορία και προσφέρει σε κάθε άνδρα μια επιβράβευση 200 $ για όποιον σκοτώσει τους φρουρούς του Γουέιντ, η κατάσταση φαίνεται απελπιστική. Ο σερίφης λοιπόν παραδίδεται αμέσως με τους άνδρες του, αλλά εξακολουθεί να πυροβολείται. Ο Έβανς όμως δεν το βάζει κάτω. Θέλει να τελειώσει το θέμα και απαιτεί 1.000 δολάρια από τον Μπάτερφιλντ για τη γυναίκα του, το ασφαλές πέρασμα του γιου του και την ασφάλεια της φάρμας του.

Στο δρόμο για το τρένο, ο Γουέιντ καταφέρνει επιτέλους να νικήσει τον Έβανς. Ωστόσο, δεν το εκμεταλλεύεται αυτό και μάλιστα στηρίζει τον Έβανς στο δρόμο για το τρένο, καθώς η προσπάθεια του Έβανς να αγωνιστεί για την οικογένειά του του έχει κάνει πλέον μεγάλη εντύπωση. Στο τρένο, όμως, και οι δύο δέχονται σφοδρά πυρά από τη συμμορία του Γουέιντ και όταν φτάνουν στον προορισμό τους, ο Έβανς πυροβολείται στην πλάτη από τον Τσάρλι Πρινς. Στη συνέχεια, ο Γουέιντ κατεβαίνει ξανά από το τρένο και παίρνει το περίστροφό του από τον Πρινς. Από τη θλίψη για τον θάνατο του Έβανς, ο Γουέιντ πυροβολεί τώρα τη δική του συμμορία και τον πιστό Πρινς. Ο γιος του Έβανς, Γουίλιαμ, με τη σειρά του, απέχει από το να σκοτώσει τον Γουέιντ. Επιβιβάζεται οικειοθελώς στο τρένο που τον οδηγεί στην εκτέλεσή του. Με αυτόν τον τρόπο, εκπληρώνει την υπόσχεση του Έβανς στον γιο του να κάνει τον Γουέιντ να δικαστεί. Έτσι ο γιος μπορεί να κοιτάζει τον πατέρα του με περηφάνια. Στην τελευταία σκηνή, ο Γουέιντ χαμογελάει και σφυρίζει για το άλογό του καθώς τρέχει μετά το τρένο.

  • Ράσελ Κρόου - Μπεν Γουέϊντ
  • Κρίστιαν Μπέιλ - Νταν Έβανς
  • Λόγκαν Λέρμαν - Ουίλιαμ Έβανς
  • Μπεν Φόστερ - Τσάρλι Πρινς
  • Πίτερ Φόντα - Μπάιρον Μακελρόι
  • Ντάλας Ρόμπερτς - Γκρέυσον Μπάτερφιλντ
  • Γκρέτσεν Μολ - Άλις Έβανς
  • Άλαν Τούντικ - Doc Potter
  • Βινέσα Σο - Έμμα Νέλσον
  • Λένι Λόφτιν - Γκλεν Χολάντερ

Τον Ιούνιο του 2003, η Columbia Pictures ανακοίνωσε μια διαπραγμάτευση με τον Τζέιμς Μάνγκολντ για να σκηνοθετήσει ένα ριμέικ της ταινίας Γουέστερν του 1957, βασισμένο σε σενάριο που γράφτηκε από τους Μίχαελ Μπραντ και Ντέρεκ Χάας. Αφού έμεινε εκτός εργασίας για αρκετά χρόνια, ο Μάνγκολντ επανέλαβε την θέση του ως σκηνοθέτης τον Φεβρουάριο του 2006. Η παραγωγή ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2006. Τον ίδιο μήνα, ο Τομ Κρουζ εξέφρασε ενδιαφέρον να πρωταγωνιστήσει ως ο κακός στην ταινία. Ο Έρικ Μπάνα αναζήτησε επίσης για λίγο έναν ρόλο στην ταινία.

Ένα βαγονάκι που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων

Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα ήταν αρχικά προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις 5 Οκτωβρίου 2007, αλλά η Lionsgate μετέφερε την κυκλοφορία της ταινίας έναν μήνα νωρίτερα στις 7 Σεπτεμβρίου 2007, για να κερδίσει τις ανταγωνιστικές ταινίες The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford και Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους. Ως αποτέλεσμα της μετακόμισης, το στούντιο δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως πλατφόρμα για την κυκλοφορία της ταινίας, αλλά κυκλοφόρησε πριν από μια ομάδα ταινιών που διεκδικούσαν παρόμοια βραβεία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Lionsgate, Τομ Όρτενμπεργκ, Σε αυτό που διαμορφώνεται σε ένα πολύ εντυπωσιακό και πολυσύχναστο πεδίο πολυτελών εμπορικών κινηματογραφικών ταινιών αυτό το φθινόπωρο, θέλαμε να είμαστε ένας από τους πρώτους που θα κυκλοφορήσουν, ώστε όλα τα άλλα να μετρηθούν εναντίον μας. Η προηγούμενη θεατρική παράσταση το έβαλε για μια εξέχουσα κυκλοφορία Blu-ray Disc και DVD υψηλής ευκρίνειας την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των εποχών των βραβείων. Ομοίως, η Lionsgate σχεδίασε αυτή τη στρατηγική για το Crash (2004), το οποίο κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας εκείνη τη χρονιά.

Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά στις 7 Σεπτεμβρίου 2007, σε 2.652 αίθουσες. Στο πρώτο Σαββατοκύριακο της, η ταινία απέφερε έσοδα 14 εκατομμυρίων δολαρίων και κατέλαβε την #1 θέση στο box office των ΗΠΑ και του Καναδά. Είχε εισπράξεις 53,6 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και 17,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε άλλες περιοχές σε ένα παγκόσμιο σύνολο 71,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία έχει ποσοστό αποδοχής 89% βασισμένες σε 65 κριτικές, με μέσο όρο 7.50 στα 10. Η κριτική συναίνεση του ιστοτόπου αναφέρει: "«Το ριμέικ αυτού του κλασικού γουέστερν βελτιώνεται σε σχέση με το πρωτότυπο, χάρη στις δυνατές ερμηνείες από τον Ράσελ Κρόου και τον Κρίστιαν Μπέιλ καθώς και την σκηνοθεσία του Τζέιμς Μάνγκολντ»" [9] Στο Metacritic, η ταινία έχει σταθμισμένο μέσο όρο βαθμολογίας 76 στα 100, με βάση 37 κριτικούς, υποδεικνύοντας "γενικά ευνοϊκές κριτικές". Το κοινό που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του CinemaScore έδωσαν στην ταινία μέσο βαθμό "Β" σε κλίμακα Α+ έως F. [10]

Βραβεία και υποψηφιότητες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε δύο υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ του 2007. Ο Μάρκο Μπελτράμι προτάθηκε για την Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική και οι Πωλ Μάσεϊ, Ντέιβιντ Τζιαμάρκο και Τζιμ Στόιμπε ήταν υποψήφιοι για την Καλύτερη Μίξη Ήχου. [11] Η ταινία έλαβε επίσης υποψηφιότητα για το καλύτερο καστ στα 14α Screen Actors Guild Awards.

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 www.cinematografo.it/cinedatabase/film/quel-treno-per-yuma/49030/. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 stopklatka.pl/film/310-do-yumy. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  3. www.filmaffinity.com/en/film433829.html. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 (Σουηδικά) Svensk Filmdatabas. Svenska Filminstitutet. 66060.
  5. 5,0 5,1 5,2 www.metacritic.com/movie/310-to-yuma. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 6,7 6,8 www.imdb.com/title/tt0381849/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  7. 7,0 7,1 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=53314.html. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  8. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0381849/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  9. «3:10 to Yuma». Rotten Tomatoes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2024. 
  10. «Find CinemaScore» (Type "3:10 to Yuma" in the search box). CinemaScore. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2020. 
  11. «The 80th Academy Awards (2008) Nominees and Winners». oscars.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]