Το Σπίτι του Θανάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Σπίτι του Θανάτου
House of Wax
Η κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΖάουμε Κουλέτ-Σέρα
ΠαραγωγήΤζόελ Σίλβερ
Ρόμπερτ Ζέμεκις
Σόυζαν Λέβιν
ΣενάριοΤσαρλς Μπέλντεν
Τσαντ Χέις
Κάρεϊ Χέις
Βασισμένο σεThe Wax Works από τον Τσαρλς Σ. Μπέλντεν
ΠρωταγωνιστέςΕλίσα Κάθμπερτ
Τσαντ Μάικλ Μάρεϊ
Μπράιαν Βαν Χολτ
Πάρις Χίλτον
Τζάρεντ Πανταλέκι
Τζον Άμπραχαμς
Ρόμπερτ Ρίτσαρντ
ΜουσικήΤζον Ότμαν
ΦωτογραφίαΣτίβεν Φ. Γουίντον
ΜοντάζΤζόελ Νέγκρον
Εταιρεία παραγωγήςVillage Roadshow Pictures
Dark Castle Entertainment
ΔιανομήWarner Bros. Pictures
Κυκλοφορία2005
Διάρκεια113 λεπτά[1]
Προέλευση Αυστραλία
 ΗΠΑ
Γλώσσααγγλικά
Προϋπολογισμός$40 εκατομμύρια[2]
Ακαθάριστα έσοδα$70.1 εκατομμύρια[3]

Το Σπίτι του Θανάτου (αγγλικά: House of Wax) είναι σλάσερ ταινία αυστραλιανής και αμερικανικής συμπαραγωγής του 2005, σε σκηνοθεσία του Ζάουμε Κολέτ-Σέρα και πρωταγωνιστούν οι Ελίσα Κάθμπερτ, Τσαντ Μάικλ Μάρεϊ, Μπράιαν Βαν Χολτ, Πάρις Χίλτον, Τζάρεντ Πανταλέκι, Τζον Άμπραχαμς και Ρόμπερτ Ρίτσαρντ. Βασίζεται στην ιστορία του Τσαρλς Μπέλντεν. Είναι ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1953, η οποία με τη σειρά της είναι ριμέικ της ταινίας του 1933 Κέρινες Μάσκες (Mystery of The Wax Museum). Η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 3 Ιουνίου, 2005.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάρλι (Ελίσα Κάθμπερτ), το αγόρι της Γουέιντ (Τζάρεντ Πανταλέκι), ο αδελφός της Νικ (Τσαντ Μάικλ Μάρεϊ), η κολλητή της Πέιτζ (Πάρις Χίλτον), το αγόρι της Πέιτζ, Μπλέικ (Ρόμπερτ Ρίτσαρντ) και ο φίλος του Νικ, Ντάλτον (Τζον Άμπραχαμς), πηγαίνουν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ράγκμπι στη Λουιζιάνα. Μια νύχτα πριν, η παρέα κατασκηνώνει σε ένα εγκαταλελειμμένο χωράφι. Ένας ξένος με φορτηγό σταθμεύει εκεί κοιτάζοντάς του, τότε ο Νικ του σπάει έναν από τους προβολείς του και ο ξένος φεύγει.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας κάποιος άγνωστος μαγνητοσκοπεί την παρέα με την κάμερα του Ντάλτον, τότε η Κάρλι ακούει έναν θόρυβο έξω από τη σκηνή της, αλλά δε βρίσκει κανέναν. Το επόμενο πρωί, ο Γουέιντ ανακαλύπτει ότι ο ιμάντας του αυτοκινήτου έχει σπάσει. Η Κάρλι και η Πέιτζ κάνουν βόλτα στο δάσος, όπου η Κάρλι πέφτει από έναν λόφο και προσγειώνεται σε έναν λάκκο με σφαγιασμένα ζώα. Αφότου η παρέα την βγάζει από εκεί, γνωρίζουν έναν περίεργο άνδρα, ονόματι Λέστερ (Ντέιμον Χέριμαν), που προσφέρεται να οδηγήσει την Κάρλι και τον Γουέιντ στην κοντινή πόλη της Αμπρόουζ, για να αγοράσουν έναν καινούργιο ιμάντα, ενώ οι υπόλοιποι θα πάνε στον αγώνα του ράγκμπι.

Οι Νικ, Ντάλτον, Πέιτζ και Μπλέικ συνειδητοποιούν ότι δε θα φτάσουν έγκαιρα στον αγώνα, λόγω της κίνησης που επικρατεί στο δρόμο. Εν τω μεταξύ, ο Γουέιντ και η Κάρλι, ενώ έχουν φτάσει στην Αμπρόουζ, παρατηρούν ότι η πόλη στην ουσία είναι ερημωμένη. Ανήμποροι να βρουν υπάλληλο σε βενζινάδικο, αποφασίζουν να πάνε στην τοπική εκκλησία, διακόπτοντας μια κηδεία. Εκεί, συναντούν έναν μηχανικό, ονόματι Μπο (Μπράιαν Βαν Χολτ), που προσφέρεται να τους πουλήσει έναν ιμάντα μετά την κηδεία. Ενώ περιμένουν για τη λήξη της, οι δυο τους επισκέπτονται το "Κέρινο Σπίτι της Τρούντι", ένα κέρινο μουσείο, το οποίο είναι φτιαγμένο εξ' ολοκλήρου από κερί και αποτελεί το πιο δημοφιλές σημείο της πόλης. Στην αντανάκλαση ενός καθρέπτη, η Κάρλι βλέπει έναν άνθρωπο που εξαφανίζεται κατευθείαν, αλλά ο Γουέιντ την πείθει ότι επρόκειτο για κέρινο ομοίωμα. Στο βενζινάδικο δε βρίσκουν το σωστό μέγεθος ιμάντα, οπότε ο Μπο τους οδηγεί στο σπίτι του, για να τους δώσει άλλον.

Μέσα στο σπίτι, ο Γουέιντ δέχεται επίθεση και χάνει τις αισθήσεις του από το δίδυμο αδελφό του Μπο, Βίνσεντ (υποδυόμενος εξίσου από τον Μπράιαν Βαν Χολτ), ο οποίος φοράει κέρινη μάσκα, για να κρύψει το παραμορφωμένο του πρόσωπο, μιας και γεννήθηκαν ως σιαμαία δίδυμα. Έξω, η Κάρλι παρατηρεί το σπασμένο προβολέα στο αυτοκίνητο του Μπο, συνειδητοποιώντας ότι εκείνος ήταν που τους επισκέφθηκε ενώ έκαναν κάμπινγκ. Εν τω μεταξύ, ο Βίνσεντ γδύνει τον Γουέιντ και τον δένει σε μία καρέκλα, του κανει ένεση και τον λούζει με λιωμένο κερί. Η Κάρλι, στην αρχή ξεφεύγει από τον Μπο, αλλά έπειτα την αιχμαλωτίζει και την ακινητοποιεί στο κελάρι του βενζινάδικου, ενώ παράλληλα της κολλάει τα χείλη με κόλλα.

Ο Νικ επισκέπτεται το βενζινάδικο, όπου συναντά τον Μπο και τον ρωτά αν έχει δει την Κάρλι. Όταν εκείνη συνειδητοποιεί ότι ο Νικ την ψάχνει, προσπαθεί να του τραβήξει την προσοχή, αλλά ο Μπο της κόβει το δάχτυλο. Τότε, καταφέρνει να ξεκολλήσει τα χείλη της και να φωνάξει για βοήθεια, την ακούει ο Νικ αποκρούει τον Μπο και ελευθερώνει την Κάρλι. Εν τω μεταξύ, ο Ντάλτον βρίσκει τον Γουέιντ, ο οποίος είναι ακόμη ζωντανός, αλλά ανήμπορος να κουνηθεί λόγω του κεριού. Ο Ντάλτον επιχειρεί να ελευθερώσει τον Γουέιντ με το να ξεφλουδίζει το κερί, αλλά κατά τη διάρκεια, του αφαιρεί ακούσια το δέρμα. Ο Βίνσεντ βρίσκει τον Ντάλτον και αφότου τον κυνηγά μέσα στο μουσείο, καταφέρνει να τον αποκεφαλίσει με ένα κλαδευτήρι. Παράλληλα, ο Νικ και η Κάρλι διαπιστώνουν ότι όλοι οι κάτοικοι της πόλης είναι αληθινοί άνθρωποι καλυμμένοι από κερί. Ο Μπο και ο Βίνσεντ παρέσυραν κόσμο και τους περιέλουζαν με κερί, ούτως ώστε να φαίνονται οι κέρινες φιγούρες πιο ρεαλιστικές.

Πίσω στη σκηνή, ο Βίνσεντ σκοτώνει τον Μπλέικ και έπειτα κυνηγά την Πέιτζ σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ζάχαρης. όπου καρφώνει στο μέτωπό της έναν μεταλλικό σωλήνα. Ο Νικ και η Κάρλι επιστρέφουν στο σπίτι, όπου βρίσκουν τους Γουέιντ και Ντάλτον νεκρούς. Όταν ο Μπο και ο Βίνσεντ επιστρέφουν, κυνηγούν μέσα στο κέρινο σπίτι την Κάρλι και τον Νικ. Αποκαλύπτεται ότι ο Μπο είναι ο "κακός" δίδυμος και ο Βίνσεντ ο "καλός". Μετά το θάνατο των γονιών τους, ο Μπο άρχισε να παραπλανεί τον πιο ήπιων τόνων Βίνσεντ μέσω της σωματικής και λεκτικής βίας. Μετά το κυνηγητό, η Κάρλι χτυπάει μέχρι θανάτου τον Μπο με ένα ρόπαλο. Ο Νικ βάζει φωτιά ακούσια στο κέρινο σπίτι και τότε όλο το μουσείο μαζί με τα ομοιώματα λιώνουν. Οργισμένος από το θάνατο του αδελφού του, ο Βίνσεντ, κυνηγά την Κάρλι στον επάνω όροφο, αλλά ο Νικ του επιτίθεται, δίνοντας την ευκαιρία στην Κάρλι να τον μαχαιρώσει. Ο Βίνσεντ προσγειώνεται στο ισόγειο και συγκεκριμένα πάνω στο πτώμα του αδελφού του. Η Κάρλι και ο Νικ δραπετεύουν από το κέρινο σπίτι, όσο εκείνο λιώνει.

Την επόμενη ημέρα, η αστυνομία καταφθάνει και αναφέρει ότι η πόλη Αμπρόουζ έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δέκα χρόνια, από τότε που το εργοστάσιο ζάχαρης πτώχευσε.Ενώ ο Νικ και η Κάρλι οδηγούνται στο νοσοκομείο, ο σερίφης μαθαίνει ότι ο κύριος και η κυρία Σινκλέρ είχαν και έναν τρίτο γιο. Μέσα από το ασθενοφόρο, η Κάρλι εντοπίζει τον Λέστερ (υποτίθεται ο τρίτος αδελφός) με το σκύλο του (που βρισκόταν μέσα στο κέρινο σπίτι νωρίτερα), χαιρετώντας τους, καθώς το ασθενοφόρο φεύγει από την πόλη.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ελίσα Κάθμπερτ ως Κάρλι Τζόουνς
  • Τσαντ Μάικλ Μάρεϊ ως Νικ Τζόουνς
  • Μπράιαν Βαν Χολτ ως Μπο και Βίνσεντ Σινκλαίρ
  • Πάρις Χίλτον ως Πέιτζ Έντουαρντς
  • Τζάρεντ Πανταλέκι ως Γουέιντ Φέλτον
  • Τζον Άμπραχαμς ως Ντάλτον Τσάπμαν
  • Ρόμπερτ Ρίτσαρντ ως Μπλέικ Τζόνσον
  • Ντέιμον Χέριμαν ως Λέστερ Σινκλέρ
  • Άντι Άντερσον ως Σερίφης
  • Ντρατζίσια Ντέμπερτ ως Τρούντι Σινκλαίρ
  • Μάρεϊ Σινκλαίρ ως Δρ. Βίκτωρ Σινκλαίρ
  • Έμμα Λανγκ ως Τζένιφερ (δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική μορφή της ταινίας)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «HOUSE OF WAX (15)». British Board of Film Classification. 3 Μαΐου 2005. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2013. 
  2. «House of Wax (2005)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2007. 
  3. «House of Wax (2005)». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]