Τζόι Μπελαντόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόι Μπελαντόνα
Ο Τζόι Μπελαντόνα το 2019
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΤζόζεφ Μπελαρντίνι (Joseph Bellardini)
Γέννηση13  Οκτωβρίου 1960
Oswego
ΚαταγωγήΟσβέγκο, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
EίδοςHeavy Metal, Thrash Metal
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΦωνητικά
Παρουσία1984 - σήμερα
ΣυμμετοχέςAnthrax, Belladonna, Chief Big Way
Ιστότοπος
http://joeybelladonna.com/

Ο Τζόι Μπελαντόνα (Joey Belladonna, πραγματικό όνομα: Joseph Bellardini, 13 Οκτωβρίου 1960) είναι Αμερικανός τραγουδιστής της χέβι μέταλ μουσικής, γνωστός ως μέλος του συγκροτήματος Anthrax.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπελαντόνα γεννήθηκε το 1960 από πατέρα Ιταλόαμερικάνικης καταγωγής και μητέρα Ινδιάνικης καταγωγής. Οι κύριες μουσικές του επιρροές κατά τα εφηβικά του χρόνια ήταν συγκροτήματα της κλασικής ροκ μουσικής όπως οι Led Zeppelin και οι Beatles, αλλά και progressive συγκροτήματα όπως οι Rush και οι Kansas.

Έγινε μέλος των Anthrax το 1984 κυκλοφορώντας μαζί τους το "Spreading the Disease" την επόμενη χρονιά. Ακολούθησε το χρυσό "Among the Living" το 1987, μπαίνοντας στο Top-100 του Billboard για πρώτη φορά, κάτι που επανέλαβαν τα "State of Euphoria" (1988) και "Persistence of Time" (1990). Σε αυτό το διάστημα συμμετείχε στην cult ταινία "Pledge Night", της οποίας την μουσική ηχογράφησαν οι Anthrax. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τους Anthrax, το συγκρότημα προτάθηκε τρεις φορές για Βραβείο Γκράμι, ψηφίστηκε # 1 Heavy Metal τραγουδιστής για δύο συνεχόμενες χρονιές από το περιοδικό "Metal Forces" και τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Madison Square Garden και το Metro Dome της Μινεσότα σε αγώνες του NBA και του NFL.

To 1992, ο Μπελαντόνα αποχώρησε από το συγκρότημα σχηματίζοντας τους Belladonna οι οποίοι κυκλοφόρησαν το ομωνυμο ντεμπούτο τους στις 18 Ιουλίου 1995. Ακολούθησε το "Spells of Fear" τον Ιανουάριο του 1999 με ιδιαίτερα αρνητικές κριτικές λόγω κάκιστης παραγωγής και μετριότατης απόδοσης. Το 2003 κυκλοφόρησε το "Belladonna 03" και την επόμενη χρονιά ακολούθησε η αρχειακή κυκλοφορία "Artifacts".

Το 2005, επέστρεψε στους Anthrax περιοδεύοντας μαζί τους για τον επόμενο χρόνο πριν αποχωρήσει και πάλι. Το 2010, επέστρεψε για δεύτερη φορά στο συγκρότημα, περιοδεύοντας με τους "Big Four" και κυκλοφορώντας το άλμπουμ "Worship Music", το οποίο σκαρφάλωσε στο # 12 των αμερικάνικων τσαρτ και το επιτυχημένο ΕΡ "Anthems".

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Anthrax[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπικές κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Belladonna (1995)
  • Spells of Fear (1999)
  • Belladonna 03 (2003)
  • Artifacts 1 (2004)
  • Artifacts 2 (2004)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]