Τζον Μπερν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Μπερν
Γέννηση6  Ιουλίου 1950[1][2]
Γουόλσολ[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σπουδέςκολέγιο τέχνης και σχεδίου της Αλμπέρτα
Ιδιότηταδημιουργός κόμικς, comics critic και συγγραφέας[4]
ΒραβεύσειςYellow Kid Award (1992), Will Eisner Hall of Fame (2015), Eagle Award (1978), Eagle Award (1979), βραβείο του μελανοδοχείου (1980)[5] και Canadian Comic Book Hall of Fame (2008)[6]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζον Μπερν (αγγλικά: John Lindley Byrne, 6 Ιουλίου 1950) είναι Αμερικανός δημιουργός κόμικς αγγλικής καταγωγής. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και κλασσικότερους σχεδιαστές αμερικανικών κόμικς και έχει δουλέψει σε όλες τις μεγάλες εταιρείες του χώρου. Είναι ευρύτερα γνωστός για το έργο του στους X-Men και στους Fantastic Four της Marvel Comics, αλλά και στον Superman της DC Comics.

Η αρχή της καριέρας του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπερν γεννήθηκε στην Αγγλία το 1950 και από μικρός διάβαζε κόμικς, ιδίως αυτά με τους υπερήρωες. Όταν ο ίδιος ήταν 8 ετών η οικογένειά του μετακόμισε στον Καναδά. Η πρώτη του επαφή με τον κόσμο της Marvel έγινε το 1962 όταν διάβασε το Fantastic Four #5 των Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι που τον επηρέασε πάρα πολύ. Το 1970 μπήκε στο Alberta College of Art and Design το οποίο όμως εγκατέλειψε το 1973 χωρίς να αποφοιτήσει. Άρχισε να σχεδιάζει κόμικς για διάφορες μικρές εταιρίες του χώρου, ώσπου στα μέσα της δεκαετίας κατάφερε να δουλέψει για πρώτη φορά στη Marvel.

Marvel Comics[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Fantastic Four #236

Η μεγάλη αναγνώριση για τον Μπερν ήρθε τελικά όταν το 1978 συνεργάστηκε με τον συγγραφέα Κρις Κλέρμοντ στους X-Men αναλαμβάνοντας τη σχεδίαση του περιοδικού τους Uncanny X-Men από το τεύχος 108. Η δουλειά τους άφησε εποχή, το σχέδιο του Μπερν ήταν μνημειώδες και οι X-Men εκτοξεύτηκαν στην κορυφή των πωλήσεων και της δημοφιλίας, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Ο Μπερν έμεινε στον τίτλο μέχρι το τεύχος 143 όταν αποχώρησε λόγω διαφωνιών με τον συγγραφέα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 80 ο Μπερν δούλεψε και σε άλλους τίτλους της Marvel όπως ο Captain America (#247-255) και ανέλαβε τη δημιουργία εξολοκλήρου (σχέδιο και σενάριο μαζί) ενός νέου τίτλου με Καναδούς υπερήρωες, την Alpha Flight ο οποίος σημείωσε επιτυχία. Μετά το τεύχος 28 της σειράς ανέλαβε τον Hulk, σχεδιάζοντας και γράφοντας τα Incredible Hulk #314-319.

Η πιο σημαντική στιγμή όμως μετά την αποχώρησή του από τους X-Men ήρθε όταν ανέλαβε τους Fantastic Four πάλι κάνοντας ολοκληρωμένα το σενάριο και το σχέδιο. Ξεκίνησε από το Fantastic Four #232 και έμεινε στον τίτλο για έξι χρόνια έως το #293, δημιουργώντας μια δεύτερη χρυσή εποχή για τους Fantastic Four.

Superman[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγο πριν το τέλος της συνεργασίας του με τη Marvel, ανέλαβε την "ανανέωση" του βασικού χαρακτήρα της DC Comics, του Superman. Ο Μπερν επαναπροσδιόρησε από την αρχή την ιστορία του ήρωα μέσω της μίνι σειράς The Man of Steel το 1986 και δημιουργώντας έναν νέο τίτλο το 1987, το Superman (σκέτο) ενώ παράλληλα δούλευε και στον παλιό τίτλο του Action Comics. Ο Μπερν έμεινε 2 χρόνια στον Σούπερμαν κάνοντας σημαντική δουλειά με χαρακτηριστικό το ότι μείωσε αισθητά τις υπερβολικές έως τότε δυνάμεις του ήρωα.

Επιστροφή στη Marvel και άλλες δουλειές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1989 επέστρεψε στη Marvel Comics όπου δούλεψε σε διάφορους τίτλους με κυριότερους τους West Coast Avengers, τη Sensational She-Hulk (νέος τίτλος που δημιούργησε με χαρακτηριστικό το έντονο κωμικό στοιχείο), τον Iron Man και τον Namor, the Sub-Mariner.

Παράλληλα, μετά το 1990 δημιούργησε τη σειρά Next Men για τη Dark Horse Comics η οποία είχε σαφώς πιο σκοτεινό και ρεαλιστικό κλίμα από τις προηγούμενες δουλειές του και κράτησε μέχρι το τεύχος 30 το 1994. Στο υπόλοιπο της δεκαετίας του 90 αλλά και μετά το 2000 συνέχισε να δουλεύει σε διάφορους τίτλους είτε της Marvel, είτε της DC (όπως Wonder Woman).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γαλλικά) BD Gest'. 3902. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. (Γαλλικά) Babelio. 63002.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2014.
  4. «John Byrne | Open Library». Ανακτήθηκε στις 16  Σεπτεμβρίου 2023.
  5. www.comic-con.org/awards/inkpot. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουλίου 2021.
  6. joeshusterawards.com/hof/. Ανακτήθηκε στις 1  Οκτωβρίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]