Τζέμπελ Ουεϊνάτ
Το Όρος (Τζέμπελ) Ουεϊνάτ (αραβικά : جبل العوينات) είναι οροσειρά της Αφρικής στα σύνορα Αιγύπτου Λιβύης και Σουδάν και μοιράζεται ανάμεσα στις τρεις χώρες. Η μεγαλύτερη κορυφή του ονομάζεται "Αίν Ντουά" και βρίσκεται στη Λιβυκή πλευρά. Έχει υψόμετρο 618 μέτρα με νεφελώδης γιγάντιους ογκόλιθους που έχουν μειωθεί σε ύψος λόγω της διάβρωσης[1]. Το Ουεϊνάτ έχει μια όαση, με πηγάδια, θάμνους και γρασίδι[1]. Η περιοχή είναι σημαντική για τα προϊστορικά ευρήματα, πετρογλυφικά, που αναφέρθηκαν πρώτη φορά από τον Αιγύπτιο εξερευνητή Αχμέτ Πασά Χασανέιμ ο οποίος το 1923 ανακάλυψε τα πετρογλυφικά και διέσχισε τα πρώτα 40 χλμ του βουνού χωρίς να φθάσει στο τέλος τους[1]. Τα πετρογλυφικά χαραγμένα σε ψαμμίτη από τους Βουσμάνους είναι ορατά, και αντιπροσωπεύουν λιοντάρια , καμηλοπαρδάλεις , στρουθοκάμηλους , γαζέλες , αγελάδες και λίγες ανθρώπινες φιγούρες[2].
Το δυτικό τμήμα του ορεινού όγκου αποτελείται από γρανίτη , τοποθετημένα σε σχήμα δακτυλίου διαμέτρου 25 χλμ, που λήγει σε τρεις κοιλάδες (ξεροπόταμων) προς τα δυτικά, που ονομάζεται Καρκούρ Χαμίντ, Καρκούρ Ιντρίς και Καρκούρ Ιμπραήμ. Το ανατολικό τμήμα του αποτελείται από ψαμμίτη, που καταλήγει στο Καρκούλ Ταλ. Στην Καρκούλ Μούρ υπάρχει μια μόνιμη όαση. Στο τμήμα ψαμμίτη τέσσερα οροπέδια αναδύονται από το επίπεδο της γύρω έρημου το οροπέδιο Χασανείν, το οροπέδιο Ιταλία και άλλο ανώνυμο οροπέδιο. Το υψηλότερο σημείο του Ουεϊνάτ βρίσκεται στην κορυφή του οροπεδίου Ιταλία.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Bertarelli, L.V. (1929). Guida d'Italia, Vol. XVII (στα Italian). Milano: Consociazione Turistica Italiana.
Αυτό το λήμμα σχετικά με τη γεωγραφία του Σουδάν χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |