Τα γεγονότα της ζωής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα γεγονότα της ζωής
Les Choses de la vie
ΣκηνοθεσίαΚλοντ Σοτέ[1][2][3]
ΣενάριοΚλοντ Σοτέ, Jean-Loup Dabadie, Paul Guimard και Sandro Continenza[4]
Βασισμένο σεIntersection
ΠρωταγωνιστέςΜισέλ Πικολί[2][3][5], Ρόμι Σνάιντερ[2][3][5], Λέα Μασάρι[3], Μπόμπι Λαπουάντ[2], Betty Beckers[2], Christian Bertola, Claude Confortès, Ντομινίκ Ζαρντί[2], Gabrielle Doulcet[2], Gérard Lartigau[3], Gérard Streiff, Henri Coutet, Henri Nassiet[2], Hervé Sand, Isabelle Sadoyan, Jacques Richard[2], Jean Bouise[2][3], Jean Gras, Ζαν Πιερ Ζολά, Λισιέν Φρεγκί, Μαρσέλ Αρνόλντ, Marie-Pierre Casey, Max Amyl, Pierre Londiche, Roger Crouzet[2] και Clément Bairam
ΜουσικήΦιλίπ Σαρντ
ΦωτογραφίαJean Boffety
ΜοντάζJacqueline Thiédot
Εταιρεία παραγωγήςFida Cinematografica
Πρώτη προβολή1970
Διάρκεια82 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία και Ιταλία
ΓλώσσαΓαλλικά

Τα γεγονότα της ζωής (γαλλικά: Les Choses de la vie), είναι Γαλλική δραματική ταινία του 1970 σε σκηνοθεσία του Κλοντ Σοτέ βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πωλ Γκουίναρ. Πρωταγωνιστούν οι Ρόμι Σνάιντερ, Μισέλ Πικολί και Λέα Μασάρι. [6]

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που βιώνει ο κύριος χαρακτήρας και τα γεγονότα πριν και μετά από αυτό.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιέρ Μπεράρντ είναι ένας επιτυχημένος αρχιτέκτονας που εδώ και πολύ καιρό ζει στο Παρίσι με την πολύ νεα και όμορφη ερωμενή του, την Ελέν.

Ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Τύνιδα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να εδραιωθεί η σχέση τους, αλλά όταν ο Πιέρ επισκέπτεται τον 20χρονο γιο του, δεν μπορεί να του αρνηθεί την υπόσχεση για διακοπές μαζί του, αναβάλλοντας το ταξίδι στην Αφρική ξανά. Ο δεσμός με τη σύζυγό του Κατρίν εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρός, αλλά ταυτόχρονα δεν αισθάνεται να αφήσει την γυναίκα που του άλλαξε τη ζωή του. Η Ελέν, ωστόσο, είναι ανυπόμονη και δεν μπορεί πλέον να αντέξει αυτή την κατάσταση. Μετά από ένα βράδυ, όπου θα την επισκεφτούν οι γονείς της θα αναγκάσει τον Πιέρ να φύγει από το σπίτι, ο οποίος έχει μια υποχρεώση στη Ρεν το επόμενο πρωί.

Ανήσυχος και νευρικός, αποφασίζει να φύγει αμέσως, ταξιδεύοντας όλη τη νύχτα. Κάποια στιγμή θα γράψει μια αποχαιρετιστήρια επιστολή προς την Ελέν, αλλά όταν πρόκειται να την στείλει, διστάζει και την κρατά στο σακάκι του.

Νωρίς το πρωί, ένα φορτηγό γεμάτο χοίρους ξεφεύγει από την πορεία του και ανεβαίνει σε ένα σταυροδρόμι. Ο Πιέρ οδηγώντας μια Alfa Romeo Giulietta Sprint στην προσπάθεια του να αποφύγει το φορτηγό πέφτει σε έναν οπωρώνα, εκτοξεύοντας τον ίδιο μακριά από το αμάξι και πεφτόντας στη συνέχεια στα χόρτα. Εκείνη την στιγμή αρχίζει να περνούν από την σκέψη του όλα τα γεγονότα, όπου και θα επανεξετάσει τα βασικά πράγματα που συνθέτουν τη ζωή του.

Κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο, η σύζυγος του Κατρίν, θα φτάσει πρώτη και θα βρει την αποχαιρετιστήρια επιστολή που είχε γράψει ο Πιέρ για την ερωμένη του, θα την διαβάσει και στην συνέχεια την καταστρέφει χωρίς η Ελέν να μάθει για αυτήν την επιστολή του Πιέρ.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κέρδισε το βραβείο Λουί Ντελούκ το 1969 και κατά την διάρκεια της προβολής της είχε εισπράξεις 2,928,000 γαλλικά φράγκα εκ των οποίων τα 900,000 φράγκα να πραγματοποιούνται στο Παρίσι.[7]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα της παραγωγής μιας ταινίας βασισμένη στο μυθιστόρημα του Paul Guimard αρχικά απορρίφθηκε από πολλούς χρηματοδότες στη Γαλλία. Ήταν η τέταρτη χαρακτηριστική ταινία του Κλοντ Σοτέ και η πρώτη του που έγινε μεγάλη επιτυχία. Ο Σοτέ θα συνεργαστεί με την ηθοποιό Ρόμι Σνάιντερ και πάλι σε πολλές ακόμη ταινίες, συμπεριλαμβανομένου της επόμενης του σκηνοθέτη Max και των Junkmen.

Για την μουσική της ταινίας ο Σοτέ προσέλαβε τον νέο συνθέτη Φιλίπ Σαρντ, όπου και δημιούργησε μια μακρά συνεργασία μεταξύ των δύο, που εκτείνεται σε είκοσι πέντε χρόνια και έντεκα ταινίες.

Η σκηνή της συντριβής του αυτοκινήτου γυρίστηκε σε ένα σταυροδρόμι ειδικά δημιουργημένο για το σκοπό αυτό και πήρε τρεις εβδομάδες για να ολοκληρώθει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0064165/. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουλίου 2016.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 www.ofdb.de/film/17866,Die-Dinge-des-Lebens. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 www.filmaffinity.com/en/film905841.html. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουλίου 2016.
  4. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  5. 5,0 5,1 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=5442.html. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουλίου 2016.
  6. Τα γεγονότα της Ζωής του Κλοντ Σοτέ στο variety.com ανακτήθηκε 16 Φεβρουαρίου 2020
  7. «Τα έσοδα της ταινίας». jpbox-office.com. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]