Σύνδεσμος κιβωτίου
Ο σύνδεσμος κιβωτίου (αγγλ. box joint), ή αλλιώς σύνδεσμος κιβωτίου με δόντια, είναι συνήθης ξύλινος σύνδεσμος[1] που γίνεται στην ξυλουργική και την επιπλοποιία, με την κοπή συμπληρωματικών, αλληλοσυνδεόμενων προφίλ σε δύο κομμάτια ξύλου, τα οποία στη συνέχεια ενώνονται σε ορθή γωνία, συνήθως με μια συγκολλητική ουσία.
Ο σύνδεσμος έχει μεγάλη επιφάνεια επαφής, με αποτέλεσμα την ισχυρή δέση και προσαρμογή, με βασική αρχή παρόμοια με τον δακτυλοειδή σύνδεσμο (finger joint). Αξιοποιείται για γωνίες κουτιών ή κιβωτιόμορφες κατασκευές, εξ ου και η ονομασία του. Ως σύνδεσμος, είναι πολύ πιο απλός στην κατασκευή, σε σύγκριση με τη χελιδονοουρά και μπορεί να παραχθεί αρκετά εύκολα.[2]
Ο σύνδεσμος κιβωτίου -τυπικά με δόντια- είναι ένας γωνιακός σύνδεσμος, φέρει πάντοτε δόντια και εξασφαλίζει ικανοποιητική αντοχή και καλή εμφάνιση. Τα δόντια συνήθως είναι είναι ίσα δόντια – δάχτυλα. Προτιμάται σε ξύλινα κιβώτια, τελάρα και ξύλινες ζαρντινιέρες, σε κάποια μέρη επίπλων, όπως λ.χ. τα συρτάρια από μασίφ ξυλεία.
Τα δόντια μπορεί να είναι ισομερώς ή ανισομερώς μοιρασμένα ως προς τις διαστάσεις του, αλλά μπορεί να είναι: λοξά, καμπύλα, φανερά ή κρυφά. Μπορεί να είναι με κόλλα ή/και χωρίς κόλλα.
Δημιουργία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι εν λόγω σύνδεσμοι δημιουργούνται γενικά χρησιμοποιώντας το ίδιο προφίλ αλλά μετατοπίζονται και για τα δύο μισά μέρη. Σε σύγχρονα εργαστήρια κατασκευάζονται συχνά σε επιτραπέζια πριόνια.[3] Προσαρμοσμένα μηχανήματα μπορούν να κόψουν ολόκληρη τη σύνδεση με ένα πέρασμα, και μάλιστα και ταυτόχρονα.
Τα παλαιότερα χρόνια, οι σύνδεσμοι κιβωτίου φτιάχνονταν χειροποίητα χρησιμοποιώντας μόνο πριόνι και σμίλη. Βέβαια -ακόμα και σήμερα- ορισμένοι κατασκευαστές ντουλαπιών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και οδηγοί πριονιού.
Εφαρμογές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν όλα τα είδη ξύλινων κιβωτίων και κουφωμάτων.
Ενώ χρησιμοποιείται κυρίως για εσοχές/εξοχές ορθής γωνίας, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για εξαγωνικά κουτιά και άλλα ασυνήθιστα σχήματα. Χρησιμοποιείται για τις πλευρές των συρταριών και των καπακιών, αλλά γενικά αποφεύγεται για την ένωση λεπτών πλαισίων σε δομικά μέλη.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Συνδέσεις ξύλου». decobook.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021.
- ↑ Σκαρβέλης, Μιχάλης (2019). Τεχνολογία Παραγωγής Επίπλου. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Τζιόλα. σελ. 137-138.
- ↑ «Box-Joint Basics».